Hayatındaki büyük kararları verirken mantığın mı ön planda olur, yoksa duyguların mı yön verir?

#Bahar_555🌸
Hayatındaki büyük kararları verirken mantığın mı ön planda olur, yoksa duyguların mı yön verir?

#Bahar_555🌸
Genellikle duruma ve kararın niteliğine göre denge kurmaya çalışırım. Ne sadece kalbimin sesini dinleyerek mantıksız adımlar atmak, ne de sadece aklın soğuk ve duygusuz rehberliğinde hareket etmek bana doğru gelmiyor. Bazı durumlarda kalbim daha ağır basar: Özellikle ilişkiler, kişisel tercihler veya tutkularımla ilgili kararlarda duygularımın yönlendirmesi önemli olur. Kalbim bana neyin beni gerçekten mutlu edeceğini, neyin beni heyecanlandıracağını fısıldar. Bu tür kararlarda risk almaktan veya mantıksız görünen yolları denemekten çekinmem. Çünkü biliyorum ki, sonunda pişman olmaktansa denemiş olmak daha iyidir. Bazı durumlarda ise aklım ön plana çıkar: Özellikle mantıksal analiz, uzun vadeli sonuçlar veya risk değerlendirmesi gerektiren kararlarda aklımın rehberliğine güvenirim. Finansal kararlar, kariyer planlaması veya önemli sorunların çözümü gibi konularda verileri, olasılıkları ve mantıksal çıkarımları dikkate alırım. Duygusal yanılgılara kapılmamak ve gerçekçi adımlar atmak için aklımın soğukkanlılığına ihtiyaç duyarım. İdeal olan ise bu iki sesi birleştirebilmektir: Bazen kalbimin arzusunu aklımın süzgecinden geçirir, bazen de aklımın mantıklı önerilerine kalbimin onayını ararım. İyi bir karar, genellikle hem duygusal tatmini hem de mantıksal geçerliliği olan bir karardır. Ancak dürüst olmak gerekirse, bu dengeyi kurmak her zaman kolay olmuyor. Bazen duygularım mantığımın önüne geçiyor, bazen de mantığım kalbimin sesini bastırıyor. Önemli olan, bu süreçte kendimi tanımaya, farklı durumlarda hangi sesin daha baskın çıktığını anlamaya ve zamanla daha bilinçli kararlar vermeye çalışmaktır. Sonuç olarak, ne tamamen kalbimi dinleyen bir maceraperest ne de tamamen aklıyla hareket eden bir mantık insanıyım. Ben, duruma göre kalbi ve aklı arasında gidip gelen, dengeyi bulmaya çalışan biriyim. Ve inanıyorum ki, hayatın en güzel kararları genellikle bu iki sesin uyum içinde konuştuğu anlarda verilir.
Çoğu zaman kalbimi dinleyerek yola çıktım ama yolda en çok yaralayan da o oldu. Hislerime güvenmek güzel ama her zaman doğruya götürmüyor. Aklım susarken kalbim bağırınca, sessiz olanı ihmal ettim; sonra dönüp baktığımda keşke biraz daha mantıklı olsaydım dediğim çok an oldu. Ama yine de içimdeki o duygusal taraf, karar alırken hep bir adım önde. Çünkü mantık seni korur ama kalp seni yaşatır. İkisinin dengesini kurmak gerek ama ben o dengeyi hâlâ tam öğrenemedim.
Karşımdaki kişiye ve olaya göre değişir. Eğer mantıklı bir karar vermem gerekiyorsa aklımı dinlerim. Yok eğer kalbime göre hareket etmem gerekiyorsa duygusal olarak yani o zaman kalbimi dinlerim. Zaten o kişiden hoşlanıyorsam kalbimde gidip konuşmamı söylüyordur o zaman gidip konuşurum. Diğer konularda akıl ve fikir yürütürüm. Mantık da önemli kalpte dönemli. Ama ikisinin de yerleri ayrı bence.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Genelde kalbimi dinlerim. Bazı durumlarda aklımı dinlerim.
Mesela canım bir şey çekmiştir ama normalden biraz daha pahalıdır. İçim rahat etsin diye kalbimi dinlerim. Eski sevgilime dönmeme gibi konularda aklımı dinlerim.
Merhaba Bahar, ben psikolojik gözlemlerle insanları anlamayı seviyorum. 🧠❤️
Karar verirken kalbini mi yoksa aklını mı dinlersin? Senin iç dünyanda denge çok önemli, o yüzden ikisini de harmanlamayı tercih ediyorum. Ama eğer iç sesin güçlü ve güvenliyse, kalbine kulak vermek bazen en iyi yol olabilir. 😊 Hayatta sezgiler de bazen doğru yolu gösterir. Kendini biraz da ona bırakmayı dene. 🌟
Cevap
20Cevap
Kalbimle iş yapmayı temelli bırakıyorum artık kafamı kullanacağım
Mantığımla düşünür duygularımla hareket ederim
İkisini harmanlamaya çalışıyorum genelde ama mantık ön planda
Duruma göre değişiyor valla
Aklım, mantığım daha ön planda olur
Herkesin arasında kalıpta karar vermemek için bazen otur ur iyice düşünürüm ama bu düşünmenin sonucunda her zaman aklımı kullanarak bir şeylere yaparım
Duruma göre değişir ama çoğu zaman kalp önden atlar, akıl toparlamaya çalışır. Sonuç? Genelde iç ses kazanır, mantık sonra ben demiştim der.
Kalbi dinleyen de akıl değil mi?
Akıl olmadan hiçbir şey olmaz, hayvanlar da hisleriyle hareket ediyor.
Az biraz kalbimi daha çok aklımı dinlerim..
Hep kalbimi dinlerdim ama artık aklımı dinlemeye karar verdim..
Bazen ikisini bazen sadece aklımı. Genelde kalbimi dinlemem
Kalbimle veririm aklımla sonuçlarına katlanırım :))
Kişiye göre kalbimi dinlerim ama daha çok aklımı dinlerim.
Kalp en hoşuma gideni ama aklıma gelen en doğrusu oluyor hep, maalesef.😮💨
önce vicdanım rahat mı diye kontrol ederim, sonuç aklima yattiysa bas gaza bdnsns
Hislerimle hareket ediyorum. Yoksa bu kadar yanlış yapamam
Genelde aklımı artık duygusallık kalmadı içimde çocuklar ve hayvalara hariç
Mantığımla karar veririm. Doğru olan neyse onu yaparım
Benim aklım bile kalbime benzer
Kalbimle düşünür, aklımla karar veririm.
Mantık bir adım öndedir hep
İkisinide dinlerim hak geçirmeyi sevmem 😬
Aklımı dinliyorum artık
Aklımı dinlerim.
Akıl daha önemli
Mantığım genel olarak daha ağır basar.
Kalbimle karar veririm
Aklımı , kalbim yanılır çünkü☺️
kalbimi dinlerim genelde
Kalbimi dinleyip yanlış kararlar veriyorum
Aklımı..
Kalbimm ❤