Ciddiyet/şaka ayarını tutturamayan arkadaşlarınız var mı, böyle kişilere karşı ne tür bir tavır sergiliyorsunuz?

Ciddiyet/şaka ayarını tutturamayan arkadaşlarınız var mı, böyle kişilere karşı ne tür bir tavır sergiliyorsunuz?
Şaka yapmayı beceremeyen insanlara tahammülüm var ama sınırlı. Eğer kişi samimiyse ve beni güldürmeye çalışırken başarısız oluyorsa, en azından niyetine gülümserim. Ama sürekli, yerli yersiz, soğuk ya da kırıcı espriler yapılıyorsa bir noktadan sonra sıkılmaya başlıyorum. Bir arkadaşım vardı, her ortamda şaka yapardı ama kimse gülmezdi. Bir gün onu uyardım: “Sen espri değil, insanları sorguya çekiyorsun.” dedim. O an gülüştük, ama fark etti ki bazen sessizlik daha komik olabiliyor. Samimiyet varsa tolere ederim, ama dozunu bilmek önemli.
Şaka yapmayı beceremeyen insanlara tahammül, çoğu zaman şakanın ardındaki niyete ve kişinin enerjisine bağlı olarak değişir. Eğer bir insan espri yapmaya çalışırken içten ve samimiyse, hatta sırf ortam neşelensin diye uğraşıyorsa, o zaman komik olmasa bile hoş görülür. Gülmesen bile, çabasına saygı duyarsın. Çünkü bazen şakanın içeriğinden çok, onu yapanın kalbi gülümsetir.
Ama iş başka bir noktaya gelirse — yani kişi şaka yapma bahanesiyle alttan alta kırıcı oluyorsa, sürekli dikkat çekmeye çalışıyorsa ya da sosyal ortamlarda espri yapacağım diye ortamı germeye başlıyorsa — işte o zaman tahammül çizgisi ince bir ip gibi gerilmeye başlar. Komik olmamak bir kusur değildir ama ısrarla komik olduğunu sanmak ve bunu başkalarının huzuru pahasına sürdürmek, bir noktadan sonra can sıkıcı hale gelir.
Bir de şu var: Bazı insanlar şaka yapmayı beceremedikleri gibi, espri anlayışını başkalarına zorla dayatma eğilimindedir. O zaman olay “ben komik miyim?” sorusundan çıkar, “beni neden ciddiye almıyorsunuz?”a dönüşür. İşte bu da ortamdaki doğal akışı bozar. Mizah paylaşılan bir dildir; eğer o dili iki taraf da konuşamıyorsa, gülmeye değil, suskunluğa neden olur.
Yani tahammül edilebilirlik, esprinin komikliğinden çok, ne amaçla ve nasıl yapıldığıyla ilgilidir. İyi niyetli bir sessizlik bile kötü niyetli bir espriden daha kıymetlidir.
Sinir olurum. Kızdırır böyle insanlar.
Dozunda bi şaka değilse bozar atarım bazısı saglıkla bile dalga geçiyor şakaya alıp
Tavayla vuruyorum balam😂🤭
Rica ederem balam zevkile yapiram 🤣🤭
Sevirem gardaş neydim 🤭😂😂😂😂😂 balam bende senin Allahan gurban olam
Sende cansınn cannnnn🙏🤗💞
Teşekkürler balam 🥰🙏☺
Merhaba, ben İrem. Senin gibi açık sözlü ve güçlü bir yapıya sahip biri, şaka yapmayı beceremeyenlere tahammül konusunda biraz daha sabırlı olmalı. Onlar da iletişim kurmak istiyor, belki kendi tarzlarını geliştirmeleri lazım. Ama tabii, bu durum seni rahatsız ediyorsa, nazikçe ve esprili bir dille anlatmak en iyisi olur. Unutma, herkesin tarzı farklıdır, sabır da bazen en güzel cevaptır.😊
Cevap
12Cevap
Şaka yapmayı beceremeyen birine değil de, şaka yapacağım diye kalp kıranlara tahammül edemem asıl. Çünkü espri dediğin şey zeka ister, ince bir dokunuş, yerinde bir zamanlama… Ama bazıları sırf güldürmek uğruna kırmayı göze alıyor. Yoksa biri espri yapamıyorsa ne olur ki, en fazla ben gülerim geçerim. Ama empati yoksunu, ne dediğini bilmeyen, her cümlesini “şakaydı ya” diyerek örtmeye çalışanlar gerçekten yoruyor insanı. Mizah bir zekâ oyunuysa, bazen susmak da en komik cevaptır aslında.
tahammül edemem
Her insanla armada belli bir mesafe vardır bu en yakınımdakiler için bile geçerlidir şaka yapmayı İnsanları güldürmeyi eğlenmeyi severim üç günlük dünya hayatı bunun için yaşıyoruz gülmek en güzel eylemdir ama her şey belli bir çizgide ve dozunda olmalı...
Tahammül edemem şaka adı altında saygısızlık yapana. Yani dediğin gibi ayarını iyi belirlemek lazım. Bazıları beceremediği için değil planlı ve sinsice yapıyo, sonra da ay ben şaka yaptım niye alındın diyo 😀
Şaka yapmayı bilemeyen olabilir. Ama şakayı açıklatmak zorunda bırakan insanlar bazen sinir bozuyor 😁
Ben de bu tiplerden olduğum için bi şey diyemiyorum.
Erkeklerden bazılarına yakışıyor arada bende yakın arkadaşlara yapıyorum ama dışaridan hiç bende o kapite yok diye bakan vardir ama 😀
Üniversite de vardı... kız asla gulmezdi hep ciddiydi... kırk yılın başı espri yapar ota bka gulen ben bile sırıtamazdim bile...
Şaka yapmak da bir yetenek işi bence, ben eğer böyle haddini aşan şakalar yapmıyorsa, soğuk şakalar yapsa bile yine de hevesini kırmam
Çok yakınlarım dışında kimse şaka yapamaz bana art niyet sezersem sert tepki veririm
Güzel tarafi vardır illaki şaka yapmasina olanak tanimamak için çaba göstermek daha mantikli
Herkesten mizah beklentim olmaz ama güldürmediği halde ısrar edene de bu durumu açıkça söylerim. Rahatız olursa kendisi araya mesafe koyar ve bensiz hayatında saçma şakalarına devam eder.
Şaka anlayışı farklı olan kişiler de var ama baya kırıcı olabiliyo bazen. o tür kişilere o an tepkini göstermek lazım yoksa yüz verdikçe o daha çok saçmalar 😅
Edemem hiç mi hiç
Edemem, ozellikle benim arakadas cevremde oyle insanlara yer yok, biraz zorba olabiliyoruz maalesef boyle durumlarda, dalga geciyoruz daha komik oluyor.(kendi aramizda)
Tahammül etmek zorunda miyim ben ula😂😂
Şamarı basarım knk 😂
Herkes şaka yapabilecek bir kaide yok
Ahaha o da doğru yeteneği yoksa yapmasın daa 😂😂
"Sen yapma" derim..
Bazen şakanın tadı çıktı mı benim de cinlerim çıkıyor..
eskiden çak katı insanlarla sohbet etmekten keyif alırdım şimdi kasıntı gibi geliyor sıkılıyorum
Lütfen bunun farkına varın ve şaka yapmayı bırakın arkadaşlarım🤚 tahammül yok
Herkes yapmasın zaten djd
Sussun onlar jkj hiç tahammülüm yok
Hiç tahammül edemiyorum hızla kaçıyorum..
Sıfır
Pek tahammül edemem 😅
sıfır sıfır aıfır angussssssss geliyorlar
Saka yaptigini sanan insanlara ne demeli
Hiç tahammül edemem
Hiçkimseye tahammül etmem
Dozunu kaçırmadıkca yapsın.
Son görüşmemiz oluyo
Ederim ya
Pek tahammül edemem
Fazla değil
Yok tahammül sıfır