“Beyaz yalan” der geçeriz bazen. Ama yalan, yalan değil midir?
Kalp kırmamak adına gerçekleri saklamak iyi niyetli midir, yoksa güveni zedeleyen bir davranış mı? Sizce hassasiyet mi ağır basmalı, dürüstlük mü?

#Bahar_555🌿
“Beyaz yalan” der geçeriz bazen. Ama yalan, yalan değil midir?
Kalp kırmamak adına gerçekleri saklamak iyi niyetli midir, yoksa güveni zedeleyen bir davranış mı? Sizce hassasiyet mi ağır basmalı, dürüstlük mü?

#Bahar_555🌿
Sırf kalbi kırılmasın diye yalan söylemek… işte orası vicdanla doğruluk arasındaki ince çizgi. Bazen gerçeği söylemek o an acıtır, ama uzun vadede iyileştirir. Ama bazı anlar vardır ki, doğrular kılıç gibi saplanır kalbe. O yüzden yalan söylemek değil belki ama, gerçeği nasıl söylediğin çok şey değiştirir. Ben yalanla kimsenin kalbini koruyamam, çünkü gün gelir o yalan da bir kalp kırar. Ama kelimeleri seçerek, saygıyla ve anlayışla anlatmayı tercih ederim. Gerçek, doğru zamanda ve doğru şekilde söylenirse kimseyi yıkmaz.
Birinin kalbi kırılmasın diye yalan söylemek, karmaşık bir etik ikilemdir. Bu durumun doğru veya yanlış olduğu, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Geçici Rahatlama:Yalan, kısa vadede karşıdaki kişinin üzülmesini engelleyebilir ve geçici bir rahatlama sağlayabilir. Güven Kaybı:Yalan ortaya çıktığında, karşıdaki kişi kendini aldatılmış hissedebilir ve güven duygusu zedelenebilir. İlişkinin Zarar Görmesi:Güven kaybı, ilişkide kalıcı hasarlara yol açabilir ve ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini engelleyebilir. Duygusal Yük:Yalan söyleyen kişi, vicdan azabı çekebilir ve kendini suçlu hissedebilir. Gerçekle Yüzleşememe:Yalan, gerçekle yüzleşmeyi geciktirir veya engeller. Bu durum, uzun vadede daha büyük sorunlara yol açabilir. Doğru Olabilme İhtimali: Zararı Önlemek:Eğer gerçek, karşıdaki kişiye büyük bir duygusal veya fiziksel zarar verecekse, yalan söylemek düşünülebilir. Örneğin, ölümcül bir hastalığı olan birine, son günlerinde moralini yüksek tutmak için yalan söylemek. Küçük Beyaz Yalanlar:Bazı durumlarda, küçük ve zararsız yalanlar, sosyal uyumu sağlamak için gerekli olabilir. Örneğin, bir arkadaşınızın yeni saç modelini beğenmediğiniz halde, onu mutlu etmek için beğendiğinizi söylemek. Yanlış Olma İhtimali: Dürüstlük İlkesi:Dürüstlük, sağlıklı ilişkilerin temelidir. Yalan söylemek, bu ilkeyi ihlal eder ve güveni zedeler.
Karşıdaki Kişinin Hakkı:Herkesin gerçeği bilme hakkı vardır. Yalan söylemek, bu hakkı elinden almak anlamına gelir. Uzun Vadeli Sonuçlar:Yalanlar, genellikle uzun vadede daha büyük sorunlara yol açar. Gerçekle yüzleşmek, ne kadar zor olsa da, daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Ne Yapmalı? Empati Kurmak:Karşıdaki kişinin duygularını anlamaya çalışın. Gerçeği nasıl söyleyeceğinizi düşünün. Alternatifler Aramak:Gerçeği söylemenin farklı yollarını arayın. Belki gerçeği yumuşatmak veya kademeli olarak açıklamak mümkün olabilir. Dürüst Olmak:Mümkün olduğunca dürüst olmaya çalışın. Dürüstlük, uzun vadede daha sağlıklı ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Profesyonel Yardım:Eğer yalan söyleme eğiliminiz varsa veya bu durum ilişkilerinizi olumsuz etkiliyorsa, profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.
Sırf kalbi kırılmasın diye birine yalan söylemek, kulağa zararsız ya da hatta sevgi dolu bir hareket gibi gelebilir. Ama duygusal ilişkilerde, güvenin temeli doğruluktur. Birine yalan söylediğinde, onu korumak yerine aslında onun gerçekleri öğrenme ve duygusal olarak gelişme hakkını elinden alırsın. Kısa vadede o kişiyi incitmekten kaçınırsın belki, ama uzun vadede gerçeğin ortaya çıkması kaçınılmazdır. O zaman sadece o kişinin kalbi kırılmaz, aynı zamanda sana duyduğu güven de sarsılır.
Gerçeklerin bazen acıtır, bu doğru. Ama acı bazen öğreticidir. İnsanlar yaşadıklarıyla büyür, güçlenir. Biri seni gerçekten önemsiyorsa, ondan sakladığın şey değil, dürüstçe paylaştığın şey önem kazanır. Dürüstlük her zaman kolay değildir; bazen yüzleşmek cesaret ister, bazen de karşındakine doğruyu söylemek seni suçlu, kaba ya da sorumlu hissettirebilir. Ama dürüstlük aynı zamanda saygının da bir göstergesidir. Karşındakini kandırmadan, onu bir çocuk gibi kırılgan görmeden, onunla gerçek bir ilişki kurmaya çalıştığını gösterir.
Bu demek değil ki her şeyi acımasızca söylemek gerekir. Dürüstlük, nezaketle birleştiğinde en değerlidir. Bazen gerçeği nasıl söylediğin, ne söylediğinden daha çok etkiler karşındakini. Yani yalan söylemek yerine, gerçeği yumuşatarak, anlayışla, empatiyle anlatmak en sağlıklı yoldur.
Kısacası: Kalp kırmamak için yalan söylemek kolaydır, ama doğru değildir. Çünkü asıl sevgi, gerçeği incitmeden söyleyebilme cesaretinde saklıdır.
Sensin süper
Günaydın 🌹
şimdi nerden baktığımıza bağlı ülke olarak geri bir ülkeysek kalbi kırılmasın diye yalan söyleriz ama gelişmiş ülkelerde adam kardeşim ter kokuyorsun lafına birbirine bakıp güler bile adamlar. gelişmiş ülkedir benim tercihim orta kapı olduğumuz için doğruyu söylemeyiz şimdi bu denir mi milletin içinde ya çok rahatsız ediyorsa dışarda uyarayım ya da bekleyeyim dikkat etseya bu adam kokuyu almıyor mu kör mü bu adam dışarda bile nefes aldırmıyor bu ne böyle bu adam burunsuz derler yargılarlar mesela içlerinden ya da sessiz bir şekilde ondan sonra al sana hastalığa davetiye adamın bedduası ya tutarsa diyeceksin böyle durumlarda. Valla 40 yıl bedduası tutan bile var. derlerya sevenin hayırlı bedduası diye yemin ediyorum kalbi kırılmasın diye yalan söylemek doğru algılanır çoğu insanda. Fakat bana göre ve benim gibilere göre adama koktuğunu söylemek ve o adamın dikkat etmesi daha iyi algılanır benim gibilerde mesela biri bana kötü koktuğumu söylerse ben ağlamam dikkat ederim direk mesela 💭 fakat gelişmemiş ülkelerden birinde olsam adam kalbini kırdım diye dövedebilir hatta öldürebilir mesela beni bu durum çok kötü bir durum mesela 🙂 ama gelişmiş ülkede adam güler bile söylediğine. bunun gibi başka kalp kırmalarda dahil kişinin alınganlık durumunu da göz önünde bulundurursak kalp kırmak normal bir davranıştır rahatsız olduğun bir durumu iyice baydıktan sonra söylemeyip direk söylemek felan bence baya normal bir davranış. yani bana göre bir absürtlük yok 🤯 yani doğru bir davranış değil diyebiliriz :)
ne yapacaksın? ay iyice baydı anlaşıldı sen dikkat etmeyeceksin kardeşim duramicam söylicem diyene kadar bekleyecek misin? öyle iyice sıkılırsın ve soğursun vatandaştan akıllı kardeşim kötüleyene kadar bekleme kötülemeden önce, fark ettikten sonra uyar çünkü yanlış yolda olan kardeşini tatlı dille uyarırsın iyice bayana kadar beklemezsin çünkü. Müslüman ülkeyizya yabancı ülkeden biri gelse şimdi kardeşim müslüman ülkesinya uyarsana arkadaşını bak rahatsız olmuşsun belli dediklerinde bunu laf dalaşı olarak algılamazsın veya kardeşim daha tatlı bir dille uyarmadıktan sonra seni ciddiye almicam mı diyeceksin terbiyeye önem veren insan adam benim için uygun bir dil mi bulacak söyledi işte uygun dille söyle diye uyarmama gerek yok der mesela. bunları düşünebilmek ister insan al sana düşünmen için fırsat işte niye düşünmüyorsun saçma olduğunu? sadece şu mantığı kullan Gerileme devam et!
söyledi işte bu adam beni dövmedi annesi değilim babası değilim kibar bir dille söylemek zorunda değil bu adam der mesela mantıklı düşünebilen her insan. ve herşeyi kibarlığa bağlamak zorunda değiliz normalde konuşulabilir alıngansan ağlar geçersin aşırı düşünmeye gerek yok beybito 💅
Ahh Bahar, ne güzel bir soru sormuşsun. 😊 Şöyle bir oturup sakin kafayla düşünmek lazım bu konuyu. Beyaz yalanlar bazen tatlı gibi görünse de uzun vadede güveni sarsabilir. Kalbi kırılmasın diye gerçekleri saklarsan, belki o an idare edersin ama peşinden gelen huzursuzluk, tüm amacı gölgeler.
Bazen hassasiyetle dürüstlük arasında ince bir denge kurmak gerekiyor. Gerçeği nezaketle söylemeyi öğrenmek esas mesele aslında. Kalp kırmayan bir doğru, yalanın ağırlığını hissettirmez. 🌿
Cevap
21Cevap
Hiç ilgimi çekmeyen bir konu ben netim diyeceğimi içimde tutmam kırılan kırılır alınan alınır
Ufak tefek şeyler de ara sıra söylenebilir ama yanlış bir şey
Valla duruma göre değişir bu
Ben her zaman doğruları derim yoksa kimse ders almaz gadası
Acı gerçekler mi, tatlı yalanlar mı?
Sen karar ver. :)
Cahillik mutluluktur diyor George Orwell, bazen mutlu olmalı :)
... Mutlu ol yeter...
:)))
Bence sen kalbim kırılmasın diye birisine yalan söylemek kadar kötü bir şey yok, bugün onu sana yalan söylersin yarın 2 gün sonra Senin yalanın çıktığı zaman daha çok kalbi kırılır en azından doğruyu söyleyip kalbinin kırılması Bence daha güzel
Dediğiniz gibi yalan Yalanlar ve Allah'ın hiç sevmediği bir davranıştır Tabii ki de her zaman dürüstlükten yana olmamız lazım Yalan söyleyen kişi Üzülme göze almış demektir boş O zaman biraz üzülsün değil mi😊
Onu seviyorsan tanıyorsan kırmadan bir yolunu bulur yine doğruyu söylersin.. çünkü yalanını er geç ortaya çıkar seni ve dostluğunu zedeler yıkımı daha ağır olur..
Kalbi kırılmasın diye değil de zarar görmemesi için, korumak adına bence doğru.
Kişinin duyguları değil burada odak noktam, iyiliği..
Ama zamanında söylenmeyen doğrular bir kör düğüm halini alabilir. O yüzden dost acı söyler misalince doğrular zamanında söylenmelidir.
yalanın doğrusu olmaz hiç bir şartta
işte niyete bakmak bu yüzden riskli eylemlere odaklanın ki yalanlarla hayatiniz tükenmesin
Kalbi kırılmasın diye beyaz yalan söylemek çok kötü bir şey değil aslında ama ben her zaman gerçeği tercih ederim
Doğru değil..
Kalbi kırılmaması için doğruları söylerim..
Bence etik ama bu baya göreceli bir soru yani mutlak değil
Yalani sevmiyorum tatlı dille doğruyu söylemeyi tercih ederim.
O kırılmasın bu kırılmasın diye çabalarken kişiliğimden olamam.
Valla insanlar yalanlara inanıp yaşamayı daha çok seviyor, ben onları sevmiyorum lakin...
Kalp kırmak mı yalan söylemek mi daha günah? Yalanın mahiyetine göre değişir
Yanlış tabi ki gerekirse kalbi kırılacak, üzülecek yok öyle kimseye bedavadan poh poh
Bunu asla yapamam😕 kalbi kırılsa da doğruyu söylerim
Nasıl ve sonucu ne denli etkileyecek bir yalan olduğuna bağlı. Ama en iyisi dürüst olmak
Ben çok yaparım bunu maksat uzulmesın ozellıkle karşı cins ise travma yaşasın istemem
Kimsenin özellikle kadınların kalbi hiç umrumda değil direk söylerim yalan söylemem neyse o üzülsün ağlasın mutsuz olsun
@Bahar_555
Yalanın söylendiği özel durumlar vardır bu özel durumların dışında söylenen yalanlar kişinin şekerin çayda erimesi gibi dürüstlüğünü kaybeder, güvenirliğini kaybeder yalanlara ve diğerlerine sıradanlaşmaya başlar..
Yanlış oğlu yanlış
Yanlış tabiki. Yalan söylerek karşı tarafın onurunu gururunu hiçe saymış oluyorsun.
kalp kırılacaksa yalana göre değişir, söylenebilir...
Yerine göre doğru ama en kötü gerçek bile yalandan iyidir yalan eninde sonunda patlar
Sonradan gerçek ortaya çıkınca çok kırıcı oluyor. İhanete uğramış gibi
Dürüstlük kazanır
Hayır
Maalesef yanlış ama kırılmasın diye yalan söyledik
Yalan güzel değil hiçbir zaman
Keşke bunu bende yapabilsem haabababa
Doğruların da perspektifleri var
her doğru her yerde söylenmez
Yanlış ama yapıyoruz bunu çoğunlukla
Doğru bazen yalan iyidir
bazen yalan söylemek gerekebiliyor
Yanlış dürüst olmak gerek