İnsanı en çok yıkan şey hayal kırıklıkları değil, güvendiği insanların ona attığı darbelerdir.
Dostoyevski

İnsanı en çok yıkan şey hayal kırıklıkları değil, güvendiği insanların ona attığı darbelerdir.
Dostoyevski
Yıkılmadım hala ayaktayım ama bir süre sonra kendime bir dinamit gibi patlatacağım. Ondan sonra ne ayak kalır ne bacak. İnsanı en çok yıkan şey, genellikle beklediği yerden, güvendiği insandan gelen hayal kırıklığıdır. Çünkü dışarıdan gelen darbeye karşı insan bir şekilde kalkan oluşturur; ama en yakını, en güvendiği kişi incittiğinde, o yara derin olur. Beklentilerin boşa çıkması, değer verilmemek, sevilmediğini hissetmek ya da anlaşılmamak, insanın içini sessizce kemiren şeylerdir. Bir de insanın kendi kendine söyledikleri vardır… “Ben bunu da yapamadım", "Ben zaten yeterli değilim", "Keşke farklı olsaydım" gibi iç sesi. Kimi zaman insanı en çok yıkan, dışarısı değil, içerideki fısıltılardır. Çünkü kendine inancını kaybettiğinde, dünyaya karşı en büyük savunması da zayıflar. Yalnız hissetmek, anlatamamak, anlaşılmamak… Bunlar da derin yıkımlar getirir. Bazen fiziksel bir acıdan bile daha zor olur bu duygular. Çünkü görünmezdirler, ama ağırlıkları vardır ve belki de en yıkıcı olan şey, umutla bekleyip gelmeyen şeylerdir. Umudun tükenmesi, insanı yavaş yavaş içten içe çözer.
İnsanı en çok yıkan şey, kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle duygusal ve psikolojik faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkar. İşte insanı derinden etkileyen ve yıkan bazı temel unsurlar Duygusal Yıkımlar: İhanet: Özellikle yakın ilişkilerde yaşanan ihanetler, güven duygusunu derinden sarsar ve onarılması zor yaralar açar.
Kaybın Acısı: Sevilen birinin kaybı, derin bir üzüntü ve yas sürecine yol açar. Bu süreç, kişinin duygusal dengesini bozabilir ve uzun süreli etkiler bırakabilir. Reddedilme: Özellikle romantik ilişkilerde veya sosyal gruplarda yaşanan reddedilme, kişinin özsaygısını zedeleyebilir ve yalnızlık hissine yol açabilir. Yalnızlık: Sosyal izolasyon ve yalnızlık duygusu, kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir ve depresyona yol açabilir. Çaresizlik: Umutsuzluk ve çaresizlik duygusu, kişinin motivasyonunu düşürür ve yaşam enerjisini tüketir.
Güvenin boşa cikmasi en üzücü şeydir. Bu illa ikili ilişkilerde değil toplumsal ilişkilerde de böyle birinden alışveriş yaparsın ve boş biri oldugunu verdiği ürünün hiç olduğunu anlarsın mesela büyük hayal kırıklığı olur.
İnsanı en çok güvendiği insan yıkar.. Öyle bir güvenirsin ki sırtını ona yaslarsın ama o sırtını yasladığın insan seni sırtından hançerler..
Teşekkür ederim..
Ah be Dostoyevski, kalpten vurmuşsun yine... Gerçekten de insanın en zayıf noktası güvendiği kişilere karşıdır. O güven bir kez kırıldı mı, toparlanmak kolay olmaz. Ne de olsa hayal kırıklığı, insana sadece üzülmeyi öğretir ama ihanet, ruhunun tam ortasına tokadı basar. 🙄
Senin de canını yakan bir şeyler olmuş gibi sanki... Unutma, her yara bir gün kabuk bağlar. Ama aynı yerlere güvenmek için acele etme. 😌❤️
Cevap
14Cevap
Kötü, olumsuz, acı deneyim besleyenlerin devamlı karşına çıkmasını daha çok hayal kırıklığı uğrar. Ancak bu travma nerden kaynaklandığını çözülmezsek zaman zaman kötü, zorluk, acılarla beslemeyi yön verir bu hikayeler içinde kısır döngü yaşamasına devam eder. Aynı zamanda duygusal ve fiziksel yorgunluğu sancı devam eder. Ne zaman son bulur? Taa ki farkına varana kadar..
İnsanı en cokta yaşanması mümkünken yaşayamadığı duygular yıkar 🥺
Olursun zaten , sadece bununla yüzlesmek istemezsin
Güvendiğin insan zaten hayal kırıklığına uğratir
İhanet; arkadaş, eş, dost fark etmez.
Sevdiklerinden gelen ihanet
Güvenecek hiçbir şeyinin/kimsesinin olmaması: Soruda Dostoyevski'nin olduğunu belirttiğin sözü arttırıyorum; böyle bir sözü varsa da mantıklı bulmadım çünkü güvendiğin birinin sana attığı darbe, hayal kırıklığı demektir zaten.
Kimilerinin inandığı gibi, güvenebileceğimiz bir yaratıcı yoksa; durum çok vahim.
Onların inandığının aksine, güvenebileceğimiz bir yaratıcı varsa; bu kadar kalabalık içinde güvenebileceğimiz bir varlık olması acı mı, her şeye değer bi' avuntu mu? Bilmiyorum.
Tamamdır artık güvenebilirim dediğim kişinin tekrar tekrar ihanetini yemek bana kimseye birden fazla güvenmemem gerektiğini en yıkıcı biçimde anlattı fakat o da bunun bedelini er geç ödeyecek ben kinciyim çünkü.
Allah daima tutunağimiz olsun ve hep yardimcimiz olsun... yikilmadik ayaktayiz diye sarki aklima geldi 🤭
'Aslında insanı en çok acıtan şey hayal kırıklıkları değil, yaşanması mümkünken yaşayamadığı mutluluklardır. ' (- Dostoyevski)...
Aşık olduğu kadının nefîsine karşı gelmemesi, gelememesi güçsüz olması mücadele edememesi! Özürlü gibi davranması bir dünya hastalığı varken çözmek için çaba göstermemesi!
Anne baba kıymeti bilmemesi, insana kendine değer vermemesi... 😭
İnsanı en çok yıkan şey bu hayatta çok güvendiğin kişilerden gördüğün adil olmayan etik olmayan kötü hareketler. İnsan gibi davranıp Erdemli olup beklentisiz destek koşulsuz sevgiyle yaklaştığın insanlardan gördüğün üzücü hareketler.
Hiç ummadığı anda aldığı darbeler daha çok yıkıyor
Merhaba 😌
insanı en çok yıkan şey genellikle derin duygusal acı, travmatik deneyimler, kişinin kendi iç dünyasındaki olumsuzluklar ve temel insani ihtiyaçların karşılanamamasıdır. Bu deneyimlerin yoğunluğu, süresi ve kişinin başa çıkma mekanizmaları, yıkımın derecesini etkileyen önemli faktörlerdir.

Umut
Beni en çok yıkan şey bu aralar alerma şampuan sjdjs şaka bir yana bu kısacık ömrümde anladım ki babana bile güvenmeyip hep bir şüphe duyacaksın o yüzden beni yıkacak tek şey ani bir kayıp olur
Beklentilerinin karsilanmamasi
Hayallerinin yıkılması
Sonsuz güven duyduğu kişinin boş çıkması
Başıma bir şey gelse yanimda olacak sandığım kişilerin düşünce asla yanimda olmaması bir nevi güvendiğim dağlara kar yagmasi
Her insanı bilmem ama beni kimsenin gücü yetmez yıkmaya.. Az biraz sendelerim, o kadar.. Yoksa şimdi tuz buz olmuştuk..
Hem soruyu sormuş hem cevabı vermişsin aynen güvendikleri
Heveslendiğimiz, umut ettiğimiz şeylerin hayal kırıklığıyla sonuçlanması.
Güvendiğimiz insanlardan gelen kötülük de hayal kırıklığı yaratır.
İnanc bence bir insanın inancı yıkılınca geriye kalan hiçbir sey ayakta tutmaz onu
Güvenin kırıldığı o an ya da en sevdiğini kaybetmek
şey sevdiğin insanlar birer birer eksilince..
Çaba verip de ilerlememek ya da hayal kırıklığı ait olmadığın yerde hayat sürdürmeye çalışmak vs
Güvendiği dağa kar yağan bir insanın yıkıklığı der susarım
İnsanı en çok dostundan gelen ihanet, düşmanından gelen merhamet yıkar.
Sevdigi insandan gelen beklemedigi bir soz ya da hareket
En çok güvendiğin insandan gelen hayal kırıklığı
Su ve sabun diyesim geldi, bence kendinden başkası yıkamaz
İnsanı en çok ummadığı yerden gelen ve kalbine batıp kanatan gül görünümlü dikenler yıkar. Çünkü zahiren diken olana zaten uzaksındır ve vereceği zararı da tahmin edersin.
Sevdiklerinin ihaneti
Güvendiği insanın ihaneti
Olması mümkünken yaşayamadığı mutluluklar.
Yaşaya bilecekken yaşayamadığı hayalleri
Birinin bana inanmaması
Güvenmeye başladığı insanın iki yüzlülüğü.
İhanet ve cahillik.
İnsanı en çok yarım kalmışlık üzer.
Sevdiği kişinin ondan gitmesi
Dalin
Taam taam, hayal kırıklığı..
Darbeler kandırılmak.
Verip de tutamadığı sözler
Beni ölüm dışında hiçbir şey yıkamaz
Kendine olan inancını kaybetmesi yıkar
Seçemediği ailesi ve yaşadıkları
Güvendigi insanın yaptıklarını vb
İlgisizlik sevgisizlik