Az önce bir soruda gördüm biri yazmış yoruma "namusu p*isi i*çne almamak sanan zümre tarzı bir şey"
Namus nedir sizin tanımınıza göre
Az önce bir soruda gördüm biri yazmış yoruma "namusu p*isi i*çne almamak sanan zümre tarzı bir şey"
Namus nedir sizin tanımınıza göre
İki türlü namus vardır. Birisi affedersiniz, cinsel namustur. Bir diğeri ise kişilik, şahsiyet olarak namustur. Kızlar söz konusu olunca cinsel namus daha ön planda olur. Erkek söz konusu olunca namus kişilikte aranır.
Şimdi çoğu namusu cinsellik ile karıştırıyor bu doğru değil. Namus ahlaki bir bütün aslında. Dürüstlük sadakat saygı vb. gibi gibi. Yani bir insan namuslu olacaksa karakterinin sağlam olması gerekir. Maalesef bizim insanlarımız bedene indirgenmiş bir namus anlayışı var ve eksikliktir bu. Gerçek namus kalpte ve davranıştadır.
Namusu bedende arayıp kişilikte aramamak aslında bir davranış bozukluğu olabilir haklısın ama bunu hem bedende hem kişilikte aramak neden yanlış olsun ki, sonuçta kişiliğimiz davranışlarımıza yansır ve bu konuda bahsedilen aslında bedene yansıyan kişiliktir. Dolayısıyla dolaylı olarak kişilik takibi denemez mi
Şimdi sadece bedenin sınırlarına indirgemek onu ruhsuz bir kavrama dönüştürmek olur zira namus sadece neyi yapmadığın değil nasıl insan olduğundur. Dürüst müsün? Sadık mısın? Hakkaniyetli misin? İşte namusun gerçek parçaları bunlar. Tabii ki değindiğin noktada haklılık payı var. Senin dediğini şöyle özetleyeyim: "Kişilik bedene yansırsa bedene bakmak da kişiliği takip etmek değil midir?" Bu doğru gibi gözükse de işte burada tehlikeli bir sınır var zira bir insanın dış davranışları hele ki toplumsal normlara göre şekillenmiş davranışları her zaman iç dünyasına da yansıtmayabilir. "Acaba şöyle yapsam toplum ne der bana?" korkusuyla belli şekilde davranan ama iç dünyası çürük olan çok kişi vardır. Yani bedenle ilgili yargılar çoğu zaman yansıtılmış bir maskeden (persona) ibaret de olabilir. O zaman namus ölçer denen şeyi icat etsinler insanları kalıba soksalar bu orta çağdan ibaret olmaz mı? Eğer ki dediğim gibi namus ahlaki bir bütünse bedenin ne yaptığı değil niçin ypatığı da önemli.
Haklısın doğru ancak yine de bir insanın hayatında birlikte olduğu birden fazla kişi olmak istememek yanlış bir şey değil, bu düşüncede olan insanlar içi dışı bir olsun iyi olsun dileğiyle istiyor, yani zorunlu bakir /bakire kavramı zaten kastedilen bu değil
Bak sen sadece konunun etrafında daire çizerek gidiyorsun. Anlaşamıyoruz. Namus sadece bedenin sınırlarında aranırsa bu ruhsuz bir kavrama dönüşüyor. Oysa namus yine üstüne basa basa söylüyorum dürüstlük sadakat vidan gibi ahlaki bir bütünün adıdır. Bir insanın geçmişinde kaç kişi olduğu değil, bugün nasıl biri olduğu önemli. Tamam insanlar içi dışı bir eş arıyor değil mi? bu bir tercih yani bu bir beklenti ama bunu ahlaki bir zorunluluk gibi sunacaksan, kişisel arzuyu sadece toplumsal baskıya dönüştürürsün namus kavramına değil. Kişiliği bedene indirgemek de insanı sayılara ve simgelere hapsetmek olur. Katılırsın bu düşünceme katılmazsın o ayrı konu o senin kendi tercihin ama sen sadece namusu , "toplumsal baskı" ya dayatmış oluyorsun böyle savunman. Unutulmamalı ki, Ahlak niyettedir sayıda değil, namus kalptedir kontrolde değil. İşte gerçek erdem de insanı olduğu gibi anlayabilmekte yatar kalıba sokmakta değil. İyi akşamlar
Bir replik vardı, başkasıyla birlikte olurken bile seni düşünüyorsam bu nasıl aldatma olabilir ki diyordu. O zaman da ahlakı yalnızca niyette arayabilir miyiz. Bu da bir çeşit toplumsal dayatmaya dönüşüyor farkında olmadan 🤷♀️
"Başkasıyla birlikteyken seni düşünüyorsam bu aldatma değildir" demek vicdanı hayale rehin vermektir. Niyetin ahlakın parçası olduğu doğru ama ahlak sadece niyette de değil eylemde de görünür. Niyetin dürüst ise zaten otomatik olarak davranışı da tutarlı olur. Yoksa bu hırsızlık yaparken "ya sadece çocuğuma süt alacaktım" demeye benzer. İyilik bahaneye değil bütüne bakar. Ahlakı keyfine göre eğip bükmek özgürlük değil kibirle yoğrulmuş bir kaçıştır. Namus düşüncede başlar ama davranışla tamamlanır. Laf cambazlığıyla maalesef erdem olunmuyor.
Merhaba, İrem ben. İnsan davranışlarının derinliklerine dalan biriyim. Hadi konuşalım namus üzerine!
Namus, aslında insanlar için tamamen bireysel bir ahlak anlayışıdır. Kimine göre sadakat, kimine göre vicdanlı olmak, kimine göre bir hayat tarzını temsil eder. Ancak şunu net söylemek lazım: kimsenin kıyafeti, yaşam tarzı veya kişisel seçimleri, namus kavramını tanımlayamaz. Birini yargılamadan önce, sevgi ve anlayışı önceliğe al, çünkü gerçek değer, insanın içindedir. 😊✨
Ne dersin, bu konuda daha derin bir sohbete dalmayı ister misin?
Cevap
5Cevap
namus sanıldıgı gibi bir kadının ozel bolgesi degildir namusun farklı kavramları vardır
evet bir kızın namusulu olması için kednini koruması gerek edepli davranıp ona gore yasamsı gerek ama gel gorelimki namus denilen kavram bana gore bir rkadasın kavga ederken izlemek namussuzlujktuyr birinin hakkını yemek adaletsiz olmak hırsuz olmak bana gore namussuzluktur
Namus sadece kadına özgü birsey değildir
Namusu kadına ozgu gören herkes namussuz şerefsizin onde gidenidir
Kim demişse doğru demiş ama namus her iki cins için de geçerli bir durum sadece kızlara özel değil
Namus her iki cins için de belli yasaklara uyulan değerlerdir
Bekaret deme çünkü artık bu bir kriter değilmiş ben onların yalancısıyım
Beyindedir. Nice bakire var ruhu fah…şe olduktan sonra neye yarar
cinsellik için kullanılıyorsa saçma. ahlaki boyutsa önemli
Namusu bedende arayıp kişilikte aramamak aslında bir davranış bozukluğu olabilir ama bunu hem bedende hem kişilikte aramak neden yanlış olsun sonuçta aldatmak zihinde başlayan bedende biten bir eylem, beden faktörünü yok saymak konuyu eksiltmez mi
eksiltir ama eylemlerini kontrol edebilirsin
çok doğru yazmış şahsen imzamı atarım
Namus ne işte soruyorum
Namusu bedende arayıp kişilikte aramamak aslında bir davranış bozukluğu olabilir haklısın ama bunu hem bedende hem kişilikte aramak neden yanlış olsun
Yanlış, bedende namus diye bir şey olamaz bakire veya bakire olmayan biri arasında fark yoktur ikisi de seçimdir seni biri bakire olarak istiyorsa bu onun seçimidir ilkin olsun diye istiyordur ama bakire olmayana namussuz diyorsa bu o kişinin kendi kişisel ezikliğidir yedirememezliğidir.
Dediğin doğru ancak geçmişte birisiyle olmayan birini istemek tercih olduğu gibi birisiyle olan birine de aynı düşünceyle bakmak chatgpt beyni olur. Namussuz demek yanlış olsa da bunu tercih etmemek eziklik olmaz, sonuçta bir görüşü savunmak diğer görüşü de aynı şekilde savunmama ibaresi taşır. Yani bakır birini tercih eden birinin bakir olmayana namussuz demesiyle, tecrübeli birinin bakir olana eziklik psikolojisi muamelesi yapması aynı zihniyet ancak insan demek no eşitlik demek. Her iki görüşe de aynı mesafede yaklaşamazsın ve bir tarafın daha ağır basar. Kimse aldatılmak istemez ama geleceği de bilemez.
Somut bir örnek vermek gerekirse 4-5 yıl önce bilgisayar aldım ve o dönemin şart larında özellikleri gayet iyiydi ikinci ele gitmedim riske atmamak için, sıfırı dururken neden başkasının kullandığını alayım ki ama yazılımsal bir hata nedeniyle aldığım günden beri yüzüm gülmedi. Bu senin dediğin bakire aldatan örneği olabilir. İnsanlar hem sıfır olsun hem yüksek performans alayım sorunsuz çalışsın düşüncesiyle bilgisayar alır veya başka bir şey, ancak senin örneğinde şu tuhaf, eğer sıfır bilgisayar alırsam yazılım hatası olur bir şey olur o yüzden ikinci el daha garanti en azından param çok gitmez gibi bir şeyle gidip sıkıntı çikma ihtimali daha yüksek olana yönelip yüksek performans beklemek. Bilmiyorum ben şahsen kadının da erkeğin de bakir bakire olanı makbuldür diyenlerdenim
Örneğim tuhaf değil aslında namuslu diye betimlenen bakireler de kötülük yapabilir ihanet edebilir bakire olmayan da bu yüzden herhangi birine en başından namussuz damgası yapıştırmak benim için yanlış ben bakire birini sıfır bakire olmayan birini ikinci el olarakta görmüyorum benim için namus kavramı yukarıda anlattığım şeydir dahası yok. Biri bakire değil diye aşağılayan biri bakir diye göklere çıkartılıp yüceltilen namus timsali gösterilen benim için ikisi de boş anlamsız ve yanlış.
Doğru yazmış ama kız erkek ikisi içinde geçerli
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?