Çanakkale’de binlerce genç, vatan toprağını korumak uğruna gözlerini bile kırpmadan şehadete yürüdü. Henüz hayatlarının baharındaydılar, hayalleri, sevdikleri, geride bıraktıkları vardı ama bir an bile tereddüt etmeden, vatanı her şeyin üstünde tuttular. O gün o cephede savaşanların çoğu, belki de üniversiteye gitmesi gereken, ailesinin umut bağladığı, çocuk yaşta sayılabilecek fidanlardı. Onlar, bizim bugün özgürce yaşayabilmemiz için toprağa düştü, bizim rahat nefes almamız için kendi nefeslerinden vazgeçti. Şimdi, bizlerin o büyük fedakârlığı unutmamak, hatıralarına sahip çıkmak ve vatanımızı her zaman layıkıyla korumak gibi bir sorumluluğumuz var.
Peki, biz gerçekten onların uğruna can verdiği bu vatan için yeterince çaba gösteriyor muyuz?
Çanakkale’de binlerce genç şehit düştü, sence bu fedakârlık, bugünkü nesiller için nasıl bir sorumluluk yüklüyor?
Sen ki, son ehl-i salibin kırarak savletini, Şarkın en sevgili sultânı Salâhaddin'i, Kılıç Arslan gibi iclâline ettin hayran... Sen ki, İslam'ı kuşatmış, boğuyorken hüsran, O demir çenberi göğsünde kırıp parçaladın; Sen ki, rûhunla beraber gezer ecrâmı adın; Sen ki, a'sâra gömülsen taşacaksın... Heyhât, Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihât...
Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.
Çanakkale Savaşı, Dünya tarihin en önemli çatışmalarından biri olarak hafızalarda yer edinmiştir. 18 Mart 1915'te başlayan bu büyük direniş, 9 Ocak 1916'da Türk milletinin eşsiz zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu başarı, sadece bir askeri zafer olmanın ötesinde, bir Milletin Bağımsızlık Uğruna Verdiği Mücadelenin Dünyanın En Meşhur Simgesi Haline Gelmiştir.
Vatan toprağı uğruna canını hiçe sayan kahraman Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Şanlı ve Muzaffer Türk Ordusu ev Diğer Dost Ülkelerden olan şehitlerimiz ve gazilerimiz, bizlere sadece bir zafer değil, onur ve bağımsızlık miras bıraktı. Bugün özgürce nefes alabiliyorsak, bunu sizlerin fedakârlıklarına borçluyuz.
Şehitlerimiz, sonsuz minnet ve rahmetle anıyoruz. Gazilerimiz, sizler bizim yaşayan kahramanlarımızsınız; gösterdiğiniz cesaret ve fedakârlık asla unutulmayacaktır. Sizlere duyduğumuz saygı ve şükran sonsuzdur.
Çanakkale geçilmez diyen ve bunu canıyla kanıtlayan aziz ecdadımıza en derin minnet duygularımızla… Şükranlarımı sunarım
3
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Çok anlamlı bir soru. Çanakkale’de toprağa düşen o gençlerin bize bıraktığı en büyük emanet, bu vatan ve onun değerleri. Onlar gözlerini bile kırpmadan fedakârlık yaptıysa, bizim de bugün onlara layık olmak için sorumluluk almamız gerekiyor. Bu, sadece savaşmakla değil; eğitimle, çalışmayla, birbirimize sahip çıkarak, adaletli ve dürüst olarak da olur. Ama bazen düşünüyorum, gerçekten bunu yeterince yapabiliyor muyuz? Fedakârlıklarını hatırlamak yetmez, onların ideallerine uygun bir gelecek kurmak için herkes elinden geleni yapmalı.
Kişilik & Karakter konusunda 13,4b cevap paylaştı.
Şimdiki nesillerin böyle olacağını bilseler yaparlar mıydı emin değilim. Cidden beyni ve fikri olmayan, adalet duygusundan ve vatan sevgisinden bir haber zombilerle doldu ortalık. Asırlardır Batı'nın yapmaya çalıştığı şey tam olarak bu inancı ve bütünlüğü kırmaktı. Başardılar hatta bizimkiler çok daha beterini başardılar.
Bırak bugünkü gençleri bugünkü devletin başındakiler de bu değeri bilmiyor ki. Japonlar okullarında çocuklara hiroşimayı gösterirlermiş. Bizim büyüklere de demişler ki sizin elinizi Çanakkale gibi bir destanınız var neden onu öğretmiyorsunuz demişler. İşte aradaki düşünce ve kültür farkı. Yeni nesillerde onlara bakarak büyüyor işte.
Türkiye cumhuriyetinin başkomutanı GAZİ MAREŞAL MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve SİLAH ARKADAŞLARINI rahmet, minnet, saygı ve özlemle anıyoruz. Ve gençliğe hitabede dediği gibi “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur” bu bilinç ve düşünce yaşayıp ve yine dediği gibi vatanını en iyi seven görevini en iyi yapandır anlayışı ile çalışıp Türkiye Cumhuriyetine kazandırmalıyız.
Oku, çalış, vatanına sahip çık, yeri geldiğinde ön saflarda yer alıcak yüreğe sahip ol (Amaaaa gençlerin dilinde sadece şu laflar var Türkiye de hayat yok yeaaa param olsa da yurt dışında yaşasam- sordum birisine peki sen yokken Allah korusun vatanında savaş çıksa sevdiklerin burada vatanın tehlikede naparsın Banane yaa ben hayatıma bakarım dedi Tabi ki bu istisna ama sayıları az değil emin olun. Okusak ne olucak diyorlar bu konuda bir şey diyemiyorum onların bu konuda ümidini söndürenler utansın. Başarı kişiseldir ama yükselmek istemiyorlar umutları yok vatan için çaba sarfetmek istemiyorlar bu onlara saçma geliyor internet bağımlısı bir nesil atalarının tırnağı olabilir umarım.) Allah tekrarını yaşatmasın, şehitlerimizin ruhu şâd olsun, Zaferimiz kutlu olsun. 🇹🇷
Maalesef, bugünkü zamanın pervasızlığı ve bilgili cahilliği çocuklara gençlere bu ruhu vermiyor. Ve tabi ki insanlık da bundan payını almıyor. Populer kültürün kölesi olmuş insanlık Çanakkale ruhunu sadece senede bir gün olarak algılıyor. Aslında bu ruh her an bizlerde olmalı ve sürekli yüreklere aşılanmalı..
Aslında bugünkü nesiller için birçok sorumluluk yüklüyor Bazı şeylerin birçok kıymetini bilmek gerekiyor ama artık şöyle bir gerçek var yeni nesil hiçbir şekilde geçmişini ve tarihini düşünmüyor ve günden güne Belki de hiç kimse hatırlamayacak biz belki görmeyeceğiz bundan 100 yıl sonra çoğu kişi Belki anmak bile istemeyecek ne yazık ki O noktaya doğru gidiyoruz. Çanakkale şehitlerimizden Allah razı olsun
Başta tüm şehitlerimiz , Çanakkale başkomutani Enver paşa, 5. Ordu komutanı liman von sanders ve Cevat paşa ve Çanakkale de kan döken mücadele eden ve vatanın sağ olmasını sağlayan tüm vatan evlatlarını rahmetle aniyoruz İnşallah onların kanları ile koruduğu bu topraklarin uzerinde ileleebet Türk'ün şanlı sancağı ve ezanı muhammedler var olmakaya devam edecek 18 Mart Çanakkale zaferi kutlu olsun🇹🇷
Vatan tüm nesiller için aynı anlam taşıyor. layakayt diye tabir edilen gençlik bile konu vatan oldumu yumruk gibi birleşir. hep böyleydi. onun için yıllardır vatan ayakta. inşallah gelecek de öyle olur. ve evet sorumluluk yükler.
Biz bu fedakarlıkları unuttuk bence özellikle yeni kuşak fedakarlığın tanımını bile bilmediklerini düşünüyorum... bilmiyorum belki de ergenliktendir umarım da öyledir ama değerlere pek değer verilmiyor
Saygıyla anıyorum hepsini Rabbim şefaat eylesin her daim mekanları cennet olsun bizler bir çok emaneti koruyabildik mi değerlerimizin farkında mıyız işte orası tartışılır ben toprağımı vatanımı bayrağımı çok seviyorum 🇹🇷🙏💃😌😇
Koskoca Çanakkale Zaferini Mustafa Kemal'in bireysel başarısı görmemek lazım. Burdan başlamalı. Sonra o mücadele ruhunu tüm gençliğe vermek lazım. O ruhu cahil dediğiniz Anadolu çocuğunda görüyorum da. Youtuber kafasındakilerde yok.
Çanakkale gibi bir destan ülkemizde maalesef hakettiği değeri görmüyor ülkeminizin bir çok bölümünden kimse Çanakkale ye gitmemiş bile adamlar dünyanın bi ucundan geliyorlar büyüklerini anmak için savaşı kaybettikleri halde bizimkilere haritadan göster desen beceremezler
Ben orada yaptım askerligi okadar şehidin üstünde gezip askere bir gram önem vermiyorlardı 22 sene gecmiş o zamanki saf genclige önem vermezlerse şimdiki cambaz genclige hiç önem vermezler
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Çanakkale’de binlerce genç şehit düştü, sence bu fedakârlık, bugünkü nesiller için nasıl bir sorumluluk yüklüyor?