Hata şu ki, tekrar güvenip insanları affedersek, onlar değişmez ve daha da kötüye gider. Kişinin biz karar verdiğimiz anda değişeceği ve onu affetmemiz gerektiği söylenmiyor, çünkü biz karar verdik, affetmenin gerçek bir şartı yok, Allah bizi çok affediyor, ayrıca kulların hepsi birden değişiyor mu ve günahsız mı oluyorlar? Hayır, elbette ki hayır, insan doğası kusurludur ve her insanın yaşayacağı bir yolculuk vardır. Eğer affederseniz, bunu diğer kişiden hiçbir şey beklemeden yaparsanız, o zaman hayal kırıklığına uğramazsınız. Elbette affetmek otomatik olarak unutmak anlamına gelmez, ancak gerekli adımı geri atmayı ve her insanın yolunu anlamayı bilmektir. Eğer kişi kötüleşirse onun daha iyi bir yola dönmesini ve sizden daha iyi olmasını dileyin, işte yeryüzündeki gerçeklik budur.
Evet bir kaç kez oldu. Pişman olduğuna ve samimiyetine o kadar inandım ki, daha sonrasında daha ağır darbe yedim. O yüzden artık kimseye ikincisi şansı vermiyorum.
Affetmek kendine olan hürmetinden olsun. Affedin, omuzlarınıza bırakılan yükü bırakın. Kötülüğü yapanın pastasında size bir kırıntı kadar olsa bile pay yok. Bağışlayın ki faziletinizi gösterin