www.instagram.com/.../?igsh=MTBqZG84NHZ4dW52YQ==
www.instagram.com/.../?igsh=Mm1qeTN4bTlmZ2I0
Mutlu ya da mutsuz bir hayat yasamak bizim elimizde olan bir durum mudur? Yoksa hayat herseyiyle yazilmis, planlanmis bir kaderden mi ibarettir?
Peki ya bazen elimize gecen firsatlari ne sekilde degerlendirdigimize gore sekil almaz mi hayat cizgimiz?
Bircok insan kaderimiz boylemis, mutsuz bir hayat varmis yazımızda deyip kendi kabuguna cekilebilir.. ama bana gore durum tam da boyle degil.. hayatimizda yolunda gitmeyen bazi seyleri kendi cabamizla degsitirebiliriz elbette.
Cok astronomik bi zenginlikten ya da pırıl pırıl şahane bi hayattan bahsetmiyorum tabiki, ama bir takim ufak dokunuslarla mutsuz tablomuzu bir nebze guldurebiliriz 🥰🥰✨️

Mutluluk ve mutsuzluk, karmaşık bir etkileşim sonucunda ortaya çıkar. İnsanın bu konudaki rolü, hem kişisel seçimleri hem de dış etkenlerin etkisiyle şekillenir. Yani, ne tamamen kendi seçimimizdir ne de tamamen hayatın bize zorladığı bir durumdur. Kişisel Seçimlerin Rolü: Zihinsel Tutum: İyimserlik veya kötümserlik gibi zihinsel tutumlar, olaylara nasıl tepki verdiğimizi ve dolayısıyla mutluluğumuzu büyük ölçüde etkiler. Şükran duyma, minnettarlık pratiği gibi alışkanlıklar, pozitif duyguları artırabilir.
Yaşam Tarzı:Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi yaşam tarzı seçimleri, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyerek mutluluğu etkileyebilir.
Hobiler edinmek, sosyal ilişkilere zaman ayırmak gibi aktiviteler, keyif ve tatmin duygusu sağlayabilir. Değerler ve Amaçlar: Kişinin değerlerine uygun bir yaşam sürmesi ve anlamlı amaçlar edinmesi, içsel bir tatmin duygusu yaratabilir. Kişisel gelişim, öğrenme, başkalarına yardım etme gibi değerler, mutluluğa katkıda bulunabilir.
Bir insanın mutlu ya da mutsuz olma hali, hem içsel faktörlerden hem de dışsal koşullardan etkilenir. Kısmen kişinin seçimleri, bakış açıları ve düşünce tarzı, duygusal durumunu şekillendirir. Örneğin, olumlu düşünmeyi seçen bir kişi, zorluklarla karşılaşsa da daha kolay mutluluğu bulabilir. Ancak dışsal koşullar, yaşamın zorlukları, toplumun beklentileri ve başkalarının davranışları da önemli rol oynar. Bununla birlikte, insanlar çoğunlukla kendi mutluluklarını yaratma konusunda bir dereceye kadar sorumludur. Kendilerini geliştirme, anlamlı ilişkiler kurma ve kendilerine değer verme gibi etkenler, genel duygusal hallerini etkiler. Yani, bir dereceye kadar, insan mutluluğu ya da mutsuzluğu kendi seçimlerine bağlı olabilir, ama bu süreçte dışsal faktörler ve yaşamın getirdiği zorluklar da göz ardı edilemez.
Bence insan tamamen kendi seçemez ama hayat da her şeyi zorla dayatmaz, ikisi bir dengede gider. Bazı şeyler bizim elimizde değil, hayat bazen öyle sert vurur ki mutlu olmayı seçmek gibi bir lüksün kalmaz. Ama ne olursa olsun, bir noktadan sonra nasıl devam edeceğin tamamen sana bağlıdır. Her şey kötü gitse bile içindeki ışığı söndürmemek, en küçük güzellikleri bile görebilmek insanın kendi iradesine bağlı. Mutsuzluk bazen kaçınılmaz olur ama içinde kaybolup kaybolmamak bir seçimdir. İnsan ne kadar zorlanırsa zorlansın, kendi ruhunu nasıl besleyeceğine karar verebilir. Çünkü hayat ne getirirse getirsin, onun sana nasıl hissettireceğini büyük oranda sen belirliyorsun.
Mutlu ya da mutsuz olmayı belirleyen birçok faktör var. Çoğu zaman, hayatın getirdikleri üzerinde kontrolümüz olmayabilir, ama bu durumlara nasıl tepki vereceğimizi seçebiliriz. İçsel bir seçim ve bakış açısı değişikliğiyle mutluluğu artırmak mümkün. Bu, zor anlarda umut bulmak, küçük şeylerden keyif almak ve olumlu düşünceleri beslemekle ilgili. Hayatın sunduklarını değiştiremeyebiliriz, fakat nasıl karşılayacağımız bizim elimizde. Her zaman pozitif bir bakış açısı geliştirmek için çabalayabiliriz.
Cevap
14Cevap
Mutluluk ve mutsuzluk her zaman bizim elimizde değildir maalesef, bazen bizim elimize geçer ama göremeyiz elimizdekileri. Genelde de zaten hayat bazı şeyleri zorla seçtiriyor.
Bu tamamiylen bir bakış açısıdır. 3 ay boyunca ayakkabımı ayakkabilığa koymayı unutmadım. tek bir gün hariç ve o gün ayakkabım çalındı.
Çok mutsuz oldum ve biliyorum ki ihtiyacı olmayan biri almıştı ve dahada mutsuz olmuştum.
her şey temelde yaptığımız bütün seçimler kader olsada. "O zaman damdan aşağı atlayalım" demiyoruz. Kendi irademiz var ve düşen bir nesne, yer çekimine yenilecek bir ağırlığı varsa yere düşecektir bunu algilayabilecek bir kapasitemiz olduğu icin bunu denemiyoruz.
Beklentilerimi düşürmeye çalışıyorum mutlu olmak için , henüz bunu tam yapmış değilim. Deniyorum (güzel bir soruydu)
Etkileyen en önemli faktör büyüdüğü çevre ve toplumdur. Ancak kişi bunun farkına varır, sorgular ve değişim gösterirse bir yere kadar mutlu olabilir tabii ki.
Ama öyle bir toplumda büyümüşüz ki , kişisel olarak mutlu olmayı başarsan bile toplumsal olarak yine bir yerlerde üzülüyorsun. Mesele bu kadar güzel bir, potansiyeli olan ve refah içinde yaşaması gereken bir ülkenin maalesef yanlış yonetilmesinden dolayı toplumsal sorunları düşününce hop bir anda gidiyor o mutluluk. O yüzden farkındalık yaratmamak adına toplumsal sorunlardan uzak durmak gerekiyor. Bir müddet sonra da uzak durmak rahatsız etmeye başlıyor. Falan filan işte ya. Ye iç gez , bana dokunmayan yılan de en iyisi 🤣
Çok ekstrem durumlar ya da baskılar harici kendi seçer.. Özellikle hayata atıldıktan sonra.. Sevmediği işte omur geçirir yapmak istediği şeylere bir türlü vakit bulamaz adım atmaya sevmediği hayatı değiştirmeye cesaret edemez.. Şikayet eder ama şikayet ettiği şeylerei yapmaya devam eder.. Oo eşiği bir asamaz.. esini sevmez bosanamaz. İşini sevmez degistiremez.. Mutlu olmadığı çemberin dışına bir türlü çıkamaz.. Çünkü ona göre belirsizlik korkutucudur elinde olan guven'kdor.. Oysa bir adımdan sonra o belirsizlikte tüm seçimler mümkündür.. Oluyor.. 39 yaşında işini şehrini evini bir andq ter edip baskq bir şehirde 0 dan başlayabilirsun.. ya da yeni iş bulurmuyum diye düşünmeden beim yaşımda istifa edebiliyorsun.. Çünkü mutsuz olduğum yerde durmam.. Benim konfor alanım lendimim. Mutsuz hissetrigimde adım atarım :))
Kader olgusu düşündüğümüzün çok ötesinde bir konudur. İnsan sürekli mutlu olursa bu hayattan sıkılır bu tartışılmaz bir gerçek. Bazı sorunlarla karşılaşıp çözüm yolları bulması da gerekir.
Kadere dönersek kendi çemberimizin içinde yüzlerce yol ayrımı ve tercihler yapmak zorunda kaldığımızda gitmek istediğimiz yollar bizim kaderimiz oluyor. Ailenin uygun gördüğü kişiyi reddedip sevdiğinle evlenmek de kaderdir, puanın tıp okumaya yeterken pilot olmayı seçmek de.
Mutlu olmayı başarılarımıza bağladığımız kadar şükür etmeyi de ihmal etmeden iç huzurumuzu sağlayabiliriz. Çünkü her zaman bizden alt seviyede yaşayanların var olduğunu unutmazsak gerçekten huzur buluruz.
“Mutluluk bir seçimdir, sonuç değil. Mutlu olmayı seçene kadar hiçbir şey sizi mutlu etmeyecektir. Mutlu olmaya karar vermedikçe, hiç kimse sizi mutlu edemez. Mutluluğunuz size gelmeyecek. O sadece sizden gelebilir.” Ralph Marston demiş. Ona katılıyorum mutlu olma hali bizim herşeye rağmen olaylar karşısında karar verip yaptığımız bir seçimdir
Çocuklara istediğimizi yaptırmak için 2 seçenek halinde sunmamız istenir. Kendi kararını kendisi verdiğini düşünerek sevinir o da.
Hayatta bize böyle yapıyor işte. Önümüze seçenekleri koyuyor. Çoğu zaman da kötünün iyisini seçmek durumunda kalıyoruz..
Herşeyi kadere baglarsak yandık. Biraz çaba gerekli
Aynen katiliyorum.👍
Stoa felsefesi insanın elindedir der. Geçerliliği var mıdır? Elbette görecelidir. Yaşama ve varlığa yüklediğimiz anlamla ilişkili bir durum.
İnsan, kendi hayatının sorumluluğunu almalıdır. 18 yaşını geçmiş bireylerin hayatı kendi ellerindedir, bakış açısını değişirse hayatı değişir. Yalnızken mutlu olamayan birinin, başkası tarafından mutlu edilmesi zordur.
Kendimiz seçsek neden mutsuz olmayı seçelim ki hayat insanın Karşısına öyle şeyler öyle kişiler çıkarır ki ne kadar ugrasirsan uğraş mutlu olamazsın, ister dinen düşün kader de, ister şans de ama bu hayatın ta gerçeği
Yaşadığın ne varsa zaten önceden planlanmış sen oyuncusun oynayıp final olduğunda gideceksin çok takma
Kendi seçer. Hayat ya da kader dediğimiz olgu bize seçenekleri sunar. Biz tercihlerimizle bizi olumlu ya da olumsuz etkileyecek olanlarına karar veririz. Sonuçlarına katlanırız
Tamamen kendisi seçer kimin hayatı kolay ki olay zorluklara rağmen gülümsemeyi moral bozmamayı becerebilmek
Hayat orada, oracıkta duruyor bize bir şey yaptığı yok.
Asıl insanlar hayatımızı mahvediyor. Dolaylı ya da direkt olarak
Çoğu zaman mutluluk ve mutsuzluk bakış açısına bağlıdır. Derin acıları ve büyük sevinçleri bir kenara ayırıyorum.
Birileri fenomen olmaya çalışıyor 😂
O kadar begendin performansimi desene 😎😎
Fenomen mi olunuyormus akli basina soru sorulunca bak bilmiyordum 🤔 gerci benim gibi agzina geleni soyleyen catlagi da kimse fenomen falan yapmaz merak etme 🤪 ama sirf senin gonlunn olsun diye dur az da cinsellik sorim o zmn ortaya karisik olsun bari 😈😈
Bi konudan sor bari o konudan olursunn 😀
Hangi konuymus o? Çıtlat kulagima 🤫
Kul olan yaparken kader gülermiş bizim ki o hesap 😀
Karmaşık bir durum her zaman bizim elimize değil
her şey insanın kendi elinde.. vezir de eder kendini rezilde...
Karşısındaki kişi yapar bunu
Mutluluk mu o da neydi
Hayat ona zorla dayatır
Secer
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?