Evet evet yanlış duymadınız, 19 olmama az kaldı. Ve bende düşündüm. Dedim benim neden böyle bir liste yok. Aslında varda, bir kaç maddesi tek var. Benden büyük olan, yaşıt olan siz efendim. Sizce bu listeye ne eklenmeli? Önerilerinize açığım.
1- bir şeyi yapmak istiyorsan gerçekten yap sonu ne olursa olsun, çünkü insanın içinde kalınca gerçekten kötü oluyor ve düşünüyor hep yapsaydım ne olurdu diye. 2- Bir şeyi yapıyorsan vazgeçme gücün nereye kadar yeterse oraya kadar git. 3- Kimseyi dinleme sadece kendi fikirlerine önem ver ve mantıklıysa da saçmaysayda dinleme kimseyi.
Namaz Kılmak: İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan namaz, günlük beş vakit olarak farz kılınmıştır. Namaz, kulun Allah'a yakınlaşmasını sağlar ve manevi huzur verir. Namazın önemini vurgulayan birçok hadis bulunmaktadır. Örneğin, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi ile küfür arasında namazı terk etmek vardır." Bu nedenle, namazı düzenli ve huşu içinde kılmak, ahiret hazırlığının en önemli adımlarından biridir.
Oruç Tutmak Ramazan ayında farz olan oruç, nefsi terbiye eder ve sabrı öğretir. Ayrıca, geçmişte tutulmamış oruç borçları varsa, bunları kaza etmek gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Ramazan orucunu imanla ve sevabını Allah'tan umarak tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." Bu nedenle, oruç ibadetine önem vermek ve eksik kalan oruçları tamamlamak, ahiret hazırlığı için mühimdir.
Dua Etmek: Dua, kulun Rabbine yönelmesi ve O'ndan yardım dilemesidir. Dua etmek, kalbi arındırır ve Allah'a olan bağlılığı güçlendirir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur: "Bana dua edin, size icabet edeyim." (Mümin Suresi, 60. Ayet) Bu nedenle, düzenli olarak dua etmek ve Allah'tan af dilemek, ahiret hazırlığının önemli bir parçasıdır.
Helalleşmek: Kul hakları, ahirette hesabı en zor olan konulardandır. Bu nedenle, dünya hayatında insanlarla helalleşmek, üzerimizde hakları olanlardan af dilemek ve varsa maddi-manevi borçlarımızı ödemek gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı veya malı ile ilgili bir hak varsa, dinar ve dirhemin bulunmadığı kıyamet günü gelmeden önce helalleşsin." Bu hadis, helalleşmenin önemini açıkça göstermektedir.
Zekat ve Sadaka Vermek: Maddi durumu yerinde olan Müslümanlar için zekat vermek farzdır. Zekat, malı temizler ve bereketlendirir. Ayrıca, gönüllü olarak verilen sadakalar da sevap kazandırır ve ahirette mükafatlandırılır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur: "Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren bir tohum gibidir." (Bakara Suresi, 261. Ayet) Bu nedenle, malımızın zekatını vermek ve sadaka ile ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak, ahiret hazırlığı için önemlidir.
Kur'an-ı Kerim'i Okumak ve Anlamak: Kur'an, Müslümanlar için bir rehberdir. Onu okumak, anlamak ve hayatımıza tatbik etmek, manevi gelişimimize katkı sağlar. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir." Bu nedenle, düzenli olarak Kur'an okumak ve onun öğretilerini hayatımıza yansıtmak, ahiret hazırlığı için elzemdir.
Tövbe Etmek: İnsan, hata yapabilen bir varlıktır. Önemli olan, işlenen günahlardan pişmanlık duymak ve samimi bir şekilde tövbe etmektir. Allah Teala, tövbe eden kullarını affeder. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur: "Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Allah'a dönün." (Tahrim Suresi, 8. Ayet) Bu nedenle, geçmişteki hatalarımız için tövbe etmek ve bir daha aynı hataları yapmamaya gayret göstermek, ahiret hazırlığının temel taşlarındandır.
İlim Öğrenmek ve Öğretmek: Dinimizi doğru bir şekilde öğrenmek ve başkalarına öğretmek, hem dünyada hem de ahirette bize fayda sağlar. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "İlim öğrenmek, her Müslüman erkek ve kadına farzdır." Bu nedenle, dini bilgileri öğrenmek ve çevremizdekilere aktarmak, ahiret hazırlığı için önemlidir.
, Benim diyeceğim bu kadar ve ahiret hayatına hazırlık için yukarıda belirtilen ibadet ve davranışları hayatımıza dahil etmek, manevi olarak bizi güçlendirecek ve ahirette huzur bulmak için vesile olacaktır.
Senin listene bir şey eklemek için değil de kendi listemden bir şey söylemek istiyorum. Ölmeden önce birisinin Müslüman olmasına sebep olmak istiyorum. Dolaylı olarak ya da doğrudan farketmez. Tabi bu uğraşılarak yapılacak bir şey değil. Nasip meselesi. Lakin diri bir Müslüman olmak lazım mi her an fırsatları değerlendirebileyim. Bakalım inşallah.
Dağa tırmanma, dövme (kişisel tercih, anısı olan bir şey yazıcam bileğime 𝓜𝓪𝓶𝓪 gibi ), sonra bir çocuğun bütün maddi ihtiyaçlarını üslenmek gibi, ismini bilmiyorum ama uçaktan atlayış