geçmiyorum aslında mücadele ediyorum. ama iyimi yapıyorum kötü mü bilmiyorum. bu aslında paradox belki de. cinsiyetimizi belirlemiyoruz doğarken. belki bi hayat kadını cehenneme gittim ama kız olmasaydım bu olmucaktı dicektir hesap zamanı :D aslında bu konuda biraz araştırma yapmayı planlıyorum.
Herşeyi kadere bağlamak sadece korkakların işidir, aciz ve güçsüz İnsanların sığındığı bir liman gibi bu siyasilerin en çok kullandığı terim özellikle büyük bir felaket yaşandığında 🤦
Bu bana astrolojidek %29 derece kavuşumları hatırlatıyor. Sınanıyorsun sınav oluyorsun eğer bu krizleri başarı ile atlatırsan anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğuyorsun. Sevdim bu cevabı.
Ben şöyle inanıyorum:Kaderimiz yazıldı ama olaylar sonucunda olacak sonuçlarda yazıldı. Örnek veriyorum bir fırsat elimize geçti bu fırsatı değerlendirmekte değerlendirmemekte bizim seçimimiz. Sonuçları seçtiğimiz seçeneklere göre değişir. Ve seçtiğimiz seçenekteki sonucuda yaşarız çünkü onlar da yazıldı. İnsan kader kavramını yanlış nitelendirebiliyor. Ben böyle inanıyorum.
Kadere bağlamak çok kolay olurdu. Bu kendi mücadelem için bana güç vermezdi. Ara ara hür irademiz var da tam olarak bunu hissedemeyeceğimiz bir düzen içerisinde doğmuşuz gibi hissetsekte bu kalıpları kırmakta insanın elinde. Neticede yol ayrımlarında nereye gideceğine kişi karar verir. En sonunda ancak hür bir irade insanın hayatını anlamlı kılardı.
Allah kulunun özgür iradesi ile neyi seçeceğini sonsuz ilmiyle bildiğinden, kader dediğimiz şeyde aslında kendi seçimimizi yaşıyoruz. Bize verilen iradeyi kötü veya iyi yönde kullanmak bizim elimizde, kimi masum olmayı kimi zalim olmayı seçer. Ben özgür irademi iyi yönlerde kullanarak, kaderimin güzel yönünü yaşıyorum aynı zamanda.
İkiside, yaşadığımız her şey kaderimizde yazılanlar ama bu şu demek değil biz kaderimize boyun eğicez kesinlikle bu değil. Kaderimiz bize hep iki yok verir iyi veya kötü ve bunu bizim hür irademiz ile seçmemizi ister bizde seçeriz. Sonuçları ne olursa olsun iyi veya kötü bunu kaderimiz zaten daha önce yazmıştı biz ise sadece yaşıyoruz.
Daha önceden yazıldı yazıldığı için yaşıyoruz değil. Doğruları kesistigi ezel makamindan bakan Rab senin bütün ilerleyisini en üstten gördüğü için senin yapacaklarini bilip yazıyor. Kendini bir yolda düşün önünde göreceğin 20 30m ama kendine yukarıdan helikopterle baktığını düşün hem geldiğin hem gittiğin yeri görürsün gibi. Rabbin sana en tepeden ezelden bakıyor ve bütün yolunu seçimlerini ilerleyisini görüp kaderini yazıyor. Oylr yazildi oyle yaşıyoruz değil onu sececegimiz icin öyle yazıldı yani
Evet biz bir yoldayız ve Allah yolun sonunu başını görüyor. Önümüze bir kaç tane yol çıktığında, bizim kendi irademiz ile hangisini seçerek seçelim sonunun ne olduğunuda biliyor.
Kaderimiz yazılı olsa da, kaderimizi yakalayıp yakalayamamak bizim seçimimiz aslında. Ya erken ulaşırız doğruya ya da geç, belki de seçimlerimiz sonucu hiç.
"Kader, gayrete aşıktır" ifadesi, insanın hayatında gayret etmenin, çabalamanın ve sabretmenin önemini çok güzel bir şekilde özetler. Kader sadece beklemekle, pasif kalmakla değil; alın teri, çaba ve samimi dua ile şekillenir. Bu söz, Allah'ın insanın çabasını, emek ve gayretini boş çevirmeyeceğini, doğru yolda yapılan çabaların sonunda hayırlı bir kaderin yazılacağını anlatır. Kader bir çizgi olabilir, fakat o çizgiyi yürüyen ayaklar gayretle ilerletir. Gayret, insanın kendi kısmetini aramasıdır. Kader ise, bu arayışta sabreden ve emek veren kalpleri ödüllendirir. O yüzden kaderin bize sundukları, çaba ve dualarımızla birleştiğinde anlam bulur. Bu yüzden şairin dediği gibi: “Sen yürüdükçe yol açılır." ALINTI