(ben kesinlikle zeki değilim)
Merak ediyorum ya o gözdeki ışıktan falan bahsedilir hep sahi bu ışık nedir? Biz bu ışığı göremeyecek kadar karanlıkta mıyız ki?
(ben kesinlikle zeki değilim)
Merak ediyorum ya o gözdeki ışıktan falan bahsedilir hep sahi bu ışık nedir? Biz bu ışığı göremeyecek kadar karanlıkta mıyız ki?
Bir insanın zeki olup olmadığını anlamak için problem çözme becerisi, hızlı öğrenme yeteneği, yaratıcılık, analitik düşünme ve adaptasyon yeteneği gibi faktörlere bakılabilir. Ayrıca, meraklı olması ve derinlemesine bilgi sahibi olması da zekanın göstergeleri olabilir.
Cevap
7Cevap
Durumlara karşı ürettiği çözümden anlarım, fikirleri ve davranışları.
Peki sence 5 L'lik bir su şişesi taşınıyor hava çok sıcak bir yokuş inilecek. İçlerinden birisi bu şişeleri yuvarlayalım zaten aşağı ineceğiz bir problem olmaz bence diyor, diğerleri dalga geçiyor taşı işte ne olacak mesafe az zaten diye sence hangi taraf daha zeki?
İkinci
Olaylara bakış açısı, problem çözme becerisinden olabilir
Konuşmasından tartışmasından vizyonundan idealist olup olmadığından bence
Muhabbet ettikçe anlarsın
Örnek bir diyalog oluşturabilir misin?
Valla uğraşamam ya
Bu benim aklıma hiç gelmezdi dediğin konuşmalardan
Ne tür bir konuşma örnek verebilir misin?
Sana bunu düşündüren bir konuşma olmalı. Öyle şudur diyeceğin bir cümle değil
Az önce denk geldim bir soruya iki kişi arasında olmuş paylaşmamı ister misin?
Gönder bakalım
Bir tık uzun
A kişisi:Dünya tüm insanlığa aittir. Girişleri kontrol altında olmak şartıyla (yani bir güvenlik zaafına sebebiyet verilmemesi suretiyle) herkes her yerde yaşayabilir.
B kişisi:Sence bu mümkün mü? Sen gidip kabilede yaşayabilir misin mesela? Kültürler uyuşmaz bir kere zorlar, fıtrat alışkın değildir. Ayrıca tarih hep tekerür eder zamanındada azınlıklara verdiler imtiyazı günün sonunda gencecik 15liler canından, çocukluğundan oldu.
A kişisi:Hanımefendi o cengaver asil 15'lilerimizin içinde sadece Türk yok. Ermeni'si de var, Rum'u da. O vakit Osmanlı'da yaşayan vatansever Müslim-Gayrimüslim birlikte emperyal ordulara karşı vatan toprağını müdafa etmiştir. Osmanlı'yı Tuna'dan Edirne'ye kadar çekilmeye mahkum eden batı dünyası karşısında 18. yy'lın ilk yarısında itibaren ekonomik 2. yarısından itibaren teknolojik üstünlüğü kaybetmesidir. Hasılı ne Osmanlı'nın Tuna'dan Edirne'ye gerilemesinin ne de Çanakkale'de vatanı korumak için bir neslin batmasının suçlusu azınlıklar değildir.
B kişisi:Çoğunluk Türk. Ayrıca Çoğunluk Türk olmasaydı ülkenin adı niye TÜRKİYE CUMHURİYETİ olsun ki? Ermeni, rum (o sırada ermeni hekim Türk çocuğunun derisini yüzüp kafkas cephesinde köylü yağmalıyorduda neysee) demez mi e bizde savaştık Anadolu medeniyetleri cumhuriyeti olsun bla bla ismi salladım derlerdi. Ekonomik ve teknolojik üstünlüğü kaybetme konusunda haklısın ama verilen imtiyazların etkiside büyük bunu kabul et öyle gel karşıma. Adam gibi bir lisede okuduysan basit 9. sınıf tarih 1. Dönem sınavında bile verilen imtiyazlar ve sonucunu yaz derler.
A:Rum ve Ermeni çete faaliyetleri ne kadar gerçekse vatansever Rum ve Ermeni varlığı da o kadar gerçektir. 15. yy'dan itibaren Osmanlı'da azınlıklar yaşamakta. Osmanlı'yı sıkıntıya sokan imtiyazlar 19. yy'dan itibaren görülür ki sebebi yukarıda bahsettiğim gibi Osmanlı'nın Batı dünyası karşısında ekonomik ve teknolojik geriye düşüşüdür. Bu gerilemeye paralel cephede ve doğal neticesi antlaşma masasında batının düzen bozucu imtiyaz taleplerini kabul etmek mecburiyetinde kalmıştır. Sonunda da emperyal sistem tarafından paylaşılıp yok edilmek istenmiştir. Bu girişim Atatürk önderliğinde Müslim-Gayirmüslim vatanseverlerin cengaver mücadelesi ile püskürtülmüş ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Kurucu unsur tamamıyla Müslümanlardan oluşmadığı için devlet laik düzen üzerine inşa edilmiş, hepsi Türk olmadığı için ırk temelli bir anlayış benimsenerek Türkler ve diğerleri denmemiş, Türk ırkı üzerine değil Türk kimliği üzerine vatandaşlık inşa edilerek kendini Türk hisseden herkes Türk'tür denmiştir.
B kişisi :O halde? Yine Türkiye "Türklerin" oluyor. Uzatmaya gerek yok.
A kişisi :Kabil'den gelen bir Afgan da, Şam'dan gelen bir Suriye'li de Türk örf adetini benimseyerek bir Türkleşebilir ve Türkiye vatandaşı olabilir. Cumhuriyet'in ideolojisi budur.
B: O halde Cumhuriyet ideolojisine sıkı sıkıya bağlı kalıp Türk kimliğinden utanmamalı araya farklı, saçma sapan devlet isimleri verip bölücülük yapmamalı bu şahıs.
Beni nasıl bir tartışmanın içine attın. Celal Şengör İlber Ortaylı muhabbeti gibi 😄
Tüm siteyi attım çünkü beğendim ikiside aşırı zekice sorular yazmış.
B'nin o halde ülkenin adı neden Türkiye Cumhuriyeti kısmı etkiledi beni. A'nın analitik yaklaşımı.
Konu çok ağır konu buradan tespit yapmak da zor şu an ona okdaklanamiyorum.
Sorduğu soru görüş davranış belli eder
Adabından ve şüphe duyduğu şeylerden
Hayata bakışından
sordugu sorulardan
Örneğin?
ya ortamda mesela ya da konusma akısında o sekılde
Konusmasindan
Örnek bir diyalog yapabilir misin kısaca?
Onu nasıl yapayım şimdi öyle olmaz ki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?