Zekanın ölçüsü varmıdır, nasıl gösterilir bilmiyorum. Fakat işlevsel bilgi vardır. İnsanı ve tabi beraberinde algı gücünü, yaşamı yönlendirme biçimini , insandaki yorumlama ve çözümleme potansiyelini aktifleştirerek, yaşamın her sahasındaki iletişimsel dönüşümünü dinamik tutar. İşlevsel bilgi; anlamı, kavrayışı, görüşü derinleştiren bilgidir. En önemlisi de bilgiyi kullanılır , uygulanır ve deneyimlenir kılandır. İşlevsel bilgi, bilgi çokluğundan ziyade insanı ruhen tatmin eden, ahlaken zihnen olumlu yönde besleyen itici güce sahiptir. İşlevsel bilgi ; (Bütünsel algıyı) Bütünsel öğrenmeyi tetikleyendir. Bütünsel algı, İnsandaki fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ruhsal varoluş boyutlarının hepsini aynı anda öğrenme sürecine dahil ederek bilgiyi işlevsel ( aksiyonda) tutmaktadır..
Çok farklı parametreler olsa da bana göre zekâ, hayattaki başarıdır. Yaratıcı problem çözme yeteneği de bu başarının önemli bir parçasıdır. Bunların yanı sıra duygusal zekânın önemi de büyük bir etkendir. Genelde duygusal zekâsı yüksek olanların hayatta daha başarılı olduğu görülüyor sanki. Kısaca tam bir ölçüsü yok.
"Herkes dahidir, ancak siz bir balığı, ağaca çıkma yeteneğine göre yargılarsanız, balık bütün hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir" demiş Albert Einstein.
benim için analitik zekası, çözüm odaklı olabilmesi, olaylara yaklaşımı, anlatılan şeyleri anlamak için pingli gelmemesi ve konular arasında bağdaştırma kurarak daha iyi ilişki kurup kavraması gibi
Einstenin sözünü Zeka değil de adam akıllı bakış açısına sahip olabilecek insanları tanımı olabilir :d
Zekayı, tam da Einstein'in söylediği gibi, yeni durumlara uyum sağlama, bilgiyi öğrenme ve kullanma, problem çözme ve soyut düşünme yeteneği olarak tanımlayabiliriz. Ancak zeka, tek bir boyutlu bir kavram değildir ve farklı zeka türleri vardır (örneğin, sözel, matematiksel, uzamsal, müzikal, sosyal zeka gibi). Genetik faktörlerden, çevresel etkilerden ve kişisel deneyimlerden etkilenen zekayı ölçmek için de IQ testlerini de kullanmak lazım. :-)