Dostoyevski abimin alıntılarına taktım bu aralar 🤪, Ecinniler kitabında mutlu olduğunu fark eden kişinin o anda mutlu olacağını söylüyor 🤨

Dostoyevski abimin alıntılarına taktım bu aralar 🤪, Ecinniler kitabında mutlu olduğunu fark eden kişinin o anda mutlu olacağını söylüyor 🤨
Mutlu olduklarının farkında değil ki kimse. Ne istediğini bilmeyen insan mutlu olamaz. Çünkü her zaman kararsız kalır. Kararsız kaldıkça da hedefi olmaz. Amaçsız kalır ya da her şeyi birden elde etmeye çalışır. Bu da kendine zarar vermesi anlamına gelir sadece. İnsan her zaman ne istediğini ve net olduğunu bilmesi gerekiyor. Ayrıca bu kişiler mutlu olamayacağı gibi başkalarını da mutlu edemezler. Bir örnek vereyim. Vehbi Koç hasta olduğu için yiyecekleri şeyler kısıtlıydı. Bir tabak bulgur pilavı ve bir tabak turşu için bütün servetimi vermeye hazırım demiş. Milyonları olan bir insan için bile mutluluk nerede görüyor musun. Ama işte olmayınca olmuyor. Başka yerlerde arıyoruz mutluluğu. Önümüzdekine bakmak lazım bence.
Kesinlikle 👏
Bu insanın iç huzurunu sağlayabilmesiyle alakalı bir durum bence.. Mutluluk aranmamalı. İnsan neden mutlu değilim? Diye kendine sormalı önce. Sonra bir şeyleri fark etmeli. Nelerden şikayet ettiğini ve nelere şükür ettiğini saptamalı. Eğer mutsuzlukta aşırıya gidiyorsa bir yerde durmalı ve kendine gelmeli. Felsefe dersinde sessizliğin sesini işlemiştik. İnsan kendi zihninde olan kötü düşünceleri susturup bir süre sessiz kalmalı. O zaman kendi içindeki iyi sesleri duyabilecek ve içinde oluşan kaos ateşi sönmeye başlayacaktır. * şaşırtıcı bir şey zihnini tamamen susturmak.. Hiçbir şey yapmamak.. Sakinlik enerjisini ortaya çıkarır. Tıpkı suyun ateşi söndürmesi gibi.. Böylelikle iç huzur ortaya çıkar.. Güzel geceler bal arısı 🍯
Eic için teşekkür ederim 🍯🫠
Bence evet. Çünkü geçmişe baktığımda mutlu olmam için sebeplerin nasıla çok olduğunu ama ben onlara şükür etmek yerinde depresyonda olduğumu düşünüyorum. Şimdide ne zaman mutsuz olsam hep gelecekteki halimin dönmek için her şeyi vereceği bir zamanda olduğumu hatırlayıp şükür ederek anı yaşama çalışıyorum.
Bu söze katılıyorum.
Ama tehlikeli sularda geziyorsun )
"1944 yılında Dostoyevski'yi okudum. o gün bugün huzurum yoktur." (Cemal Süreya)
Teşekkürler
Cevap
21Cevap
Hayır gerçekten mutsuz olduğu için mutsuzdur. @biscolatagirl daha soruyu açmadan aynı yazmışız komşu :D
Hahaha fikirler hep tutuyor komşu😆😄
Ondan komşu olduk burada😄😄💐🎈
@Biscolatagirl kesinlikle boşuna komşu demiyoruz :D :D 🌸🙏🦋
Mutlu olsa mutsuz olmazdı o yüzden demek ki mutsuz
Şükretmeyen ve elindekilerinin kıymetini bilmeyen insanlar mutsuzdur...
Evet, bazen insan mutluluğunu fark etmediği için mutsuz hissedebilir. Mutluluğun genelde büyük olaylar ya da başarılarla geldiğini düşünürüz, ama aslında çoğu zaman küçük anların içinde saklıdır: bir dostla kahkaha, güzel bir gün batımı, sevdiğin birinin yanında olmanın huzuru gibi.
Eğer insan sahip olduklarını fark etmeye, küçük şeylerde mutluluğu bulmaya odaklanmazsa, hep daha fazlasını arar ve bu da mutsuz hissetmesine neden olabilir. Mutluluk, çoğu zaman farkındalıkla başlar. Şu an bile seni mutlu edebilecek küçük bir şey var mı? 🌟
Elindekilerle mutlu olmasını bilmeyen insanlar mutsuzdur.
İnsan hep fazlasını ister. Daha fazla daha fazla. Aslında elinde tuttuklarıyla da mutlu olabilir ama hırs buna engel olur.
Hırs cidden mutluluğun önünde engel oluyor
Kesinlikle.
Anlatılmak istenen tam olarak "insanın o zamanlarda mutlu olduğunu anlaması için dibe batması ve gerçek mutsuzluğu tatması gerekir" mantığı mı yatıyor?
Yoksa "hiç mutlu olduğunu hissetmediği için mutsuzdur" mantığı mı yatıyor? Kısaca iyi anlarında nankörlük yapıyorlardır o yüzden mutsuzluk hissediyorlardır.
Kız beynimi yaktın akşam akşam 😄😄
Farkındalık önemli bir kazanım. An da yaşamak ; carpe diem tadinda kalmak ya da ibnul vakit olmak lazim. Gecmis hüzün, gelecek kaygi verir. An'da kalan ise duygusunu yaşar. Ve sonra onu bir uçan balonun ipini gevşetir gibi birakiverir. Bir sonraki duyguya geçer 🤩
İnsan, doyumsuz olduğu, hep daha fazlasını istediği, elindeki sahip olduklarının kıymetini bilmediği, sürekli farklı beklentiler içine girdiği için mutsuzdur.
Oysa kasmasa, yaşadığı her anın farkına varıp, tadını çıkarabilse ondan mutlusu, iyisi olmayacak..
"Hayat bir güngür, o da bugündür "sözü geldi aklıma..
Bence insanlar, bazen mutluluğun ne olduğunu tam olarak anlayamadıkları için mutsuz olabiliyorlar. İçsel huzuru, gerçek anlamda neyin mutlu ettiğini bilmedikleri için sürekli dışarıda arıyorlar. Oysa mutluluk genelde basit, içsel bir şeydir; bir anın tadını çıkarmak, küçük şeylerden keyif almak ya da içsel bir dengeyi yakalamakla ilgili. Mutluluk, çoğu zaman dışsal koşulların değil, insanın kendisini nasıl hissettiğiyle alakalıdır. Bunu fark etmek, belki de mutlu olabilmenin ilk adımıdır.
Evet öyleymiş ben aslında bir ara mutluymuşum ve cidden sevdiğim biri ile flört etmişim 😂 ah bide farkında olsaydım da değer bilseydim
Dimi ne güzelmiş kıymet bilmedim
Gerçekten mutsuz olduğu için mutsuzdur.👍🏻
Diyorsan öyledir bal 🤭
Bence öyle bebek😁👍🏻
Mutsuzluklar olmasın kimselere💐🎈
Enteresan.
Zaman zaman düşündüm bunu. ama insan kendini ilna etmeye de çalışmamalı
Aynen öyle. Kabullenmen gereken bi nokts oluyo. En zoru orası. geçilmiyo
Allah rutinlerimizi bozmasin. Rutin bozulunca asıl mutsuzluk gelir.
onun kafa arada gidip geliyo cok takma bende onla ilgili bi soru hazirliyom Şu an 😀
hazirladim gel bal çiçek 😀
Evet mutluluk dışarılarda zanneder nereye arasa bulamaz ta ki içimizdeki özü bulana kadar.. "Mutluluk dış dünyayla değil iç özündedir." Benim sözümdür.
Bazen mutsuz olduğumu bildiğim için mutsuz oluyorum. Ama anlık genel olarak çok mutlu biriyim. Seviyorum, seviliyorum. Sağlıklıyım, ailem var. Eeee daha ne olsun 🙃
Mutlu olduğunu bilmediği değil de biz sürekli olumsuza odaklandığımız için o mutlu anların hissini geçiyoruz
Elindeki ile yetinmeyi bilmediği için mutsuz dur. Şükür etmeyi bilemediği için hep negatif baktığı için.
Ne kadar güzel bir tespit. Mesela ben 20 li yaşlarıma kadar çok mutluymuşum, şimdilerde anlıyorum
Gerçekten doğru söylemiş. İnsanlar asla bulundukları durumdan kendilerine mutluluk çıkaramadıkları için hep mutsuzlar.
Mutsuzluğu anormal buldukları için mutsuzlardır bence... Oysa hayat da her şey zıttıyla mevcut... Mutluluk da mutsuzlukla bir arada
Ben mutluyum gerisi tırrışkaa
Amin olsunn
Pek alakalı değil bence, bir çok faktörü var bence. Belki haklıdır, bilmiyorlardır. Belki bu adam da bilmiyordur. Belki ben de bilmiyorumdur.
Her şeyin kötü tarafını görürsen iyi tarafını kaçırırsın
Hayır duygularını dengede tutamadığı için
Zaten insan hep mutlu olamaz bu beyinsel aktivitemize aykırı
önemli olan kendini dengede tutmak
Dostoviski doğru söylemiş aynen katılıyorum 😀
Mutlu olacağına inanmadığı için mutsuzdur.
Okurken istemsizce mutluluk bastı 😅
Mutsuzluğuna çözüm bulamadığı ve çareyi aramaktan vazgeçtiği için de olabilir.
Gerçekler can yakıyorsa mutluluk rafa kalkar bazen anlık o raftan iner sonra hoopp yerine gider
Mutlu olmayı bilmediği için mutsuz
Mantıklı bir düşünce skzkks
Mutlu olunacak bir şey olmadığı için bence 🤔
Bilmediği değil hissetmediği için bana göre
Farkinda değil var olanlara bence...
olabilir ama sen yine de rus yazarlara cok güvenme
Ben biliyom 😃
Tobikide 🤣
olabilir tabiki
Yok değildir
bazısı olabilir psikomanyak çok
Sanırım öyledir