başkalarının kusurlarına zaaflarına yaşanmışlıklarına karşı yansız yüksüz yargısız olmak size kolay mıdır yoksa mümkün değil midir?

başkalarının kusurlarına zaaflarına yaşanmışlıklarına karşı yansız yüksüz yargısız olmak size kolay mıdır yoksa mümkün değil midir?
Ön yargı çok kötü bir şey.. bugün başıma geldi bi akrabamın rahatsızlığından dolayı onun yerine işe gittim birisi geldi kafa selamı verdi sadece sonra ses çıkarmadan benden ona yardım etmemi istedi.. irite oldum ağzın yokmu demek istedim ama demedim. Konuşabiliyor musun dedim? Kafasını ve konuşmaya çalışarak hayır demek istedi 🤦🏻♂️ bence önce insanları dinlemesini bilmek gerekiyor
Yargıdan çok dikkatsizlik olmuş dalgınlık bazen yargılı durumuna düşürüyor.
Olsun ince düşünmek lazım kimsenin içini bilemeyiz ..
Kolaydır. İnsan kendisinin çıkarsız , art niyetsiz , safiyane , anlaşılmak ama doğru anlaşılabilmek için, yargılanmadan sorgulanmadan, sorulmadan değil , dikkat edin " sorgulanmadan" ve anlattıklarının anlattığı yerden farklı bir yere gitmeyeceğinden emin olarak dinlenilmek ister. Biri size kendini anlatıyorsa , onu gerçekten anlamak için dinlemenizi çok isterim. O insan size gerçekten değer verdiği için kendi özelini açıyordur. Evet , insanın yaşanmışlıkları , insanın kusuru yoktur, hatası vardır ki , hataları , zaafları , içine düştüğü durumlar , vb. Bir çok madde benim için yargılanacak veya hafife alınacak bir durum olamaz , bir insan anlatırken yanlı düşünmek zaten başlı başına bir çuval incirin berbat oluşudur. Yanlı düşünme yargılamayı getirir. Yanlı düşünmem. Yargılamak sorgulamak haddime değil. Anlamak için dinlerim , söylemem gerekenler varsa pozitif kelimelerle söyler, yardımcı olabileceğim varsa yardım eder , hiç bir şey yapamıyorsam yanında ve destek olurum. Kainatın en özeli olan insan ve bu insanlardan biri , bana içini dökecek ve benimle paylaşım yapabilecek güzelliği benim yaşamamı sağlamış. Çok memnun olurum , derdinide sevincinide paylaşırım. Paylaşıma dair her şey mekan olarak orada kalır. Konunun devam etmesi gerek kısımları var isede her daim aramızda kalarak devam eder.
Ön ve son yargı arasında her daim fark vardır. Ancak hiç kimse demesin ben ön yargısız biriyim. Herkesin ama herkesin bir yargısı vardır içinde. Bu hem kişilere hem de olaylara. Yalnız zaaf ve kusurları yargı ile bozmaya çalışmak apayrı bir bir çeşit kişinin bozukluğundan kaynaklı diyebilirim. Buna da ön yargı denmez. Dense dense burada yazılamayacak olan şey denir..
Mümkün kesinlikle. Dinleyip anlamaya ve empati kurmaya çalışmak lazım. Bütün bunları yaptıktan sonra da hala doğru gelmeyebilir. Ama en azından peşin hüküm vermeden anlamış oluruz durumu. Sonunda kendimize göre bir eleştirimiz olur elbet, karşı taraf bunu duymak isterse paylaşılır ama yargı başka bir şey.
Cevap
36Cevap
Ben dinlemesine dinlerim de, benim dediklerimi de karşı taraf dinleyebilmeli.
Herkese kolay değildir..
Herkes aynı olgunluğu göstererek bakamıyor olaylara. Alışmışız insanları yargılamaya, daha dinlerken asıp kesiyoruz içimizde. Empati kurabilmek ve yansız dinleyebilmek önemli. Ben elimden geldiğince bunu uygulamaya çalışıyorum.
Bence onyargili yaklaşmamak zordur genel bir durum biraz empati kurmakla alakalı eğer onyargili olmaya başladığınız da kendinize ya ben o kişi olsaydım diye düşünüp onun halini anlamaya çalışarak onyargi gibi düşüncenizi kirabiliyorsaniz ne mutlu o kişiye ama istemesek de hepimizde bi onyargi var ve yargılama oluyor isteyerek veya istemeyerek.)))
Empati kurmak gerçekten çok zor. Bazen ruh hali değişimlerim dolayısıyla anlaşılmayan, hatta kimi zaman şahsımın bile anlamadığı cümleler kurabiliyorum. Birisi bana sinirlendiğinde pek umursamıyorum açıkçası ama normal zamanda direkt engelleyeceğim kişileri sabırla dinlemeye devam ediyorum. Neyse çok uzun oldu. Filmim yarıda kaldı :^)
Mümkündür tabi ki de... Öncelikle herkesin farklı bir hayat yaşadığını onların yaşadıklarını kendi hayatımız ile kıyaslamadan empati ile dinlememiz gerektiğini ve öyle ela almamız gerektiğini kabullenmemiz gerekmektedir
Bu tamamen yapı meselesi.. İnsanların ne yaşadığı ne yaptığı beni ilgilendirmez.. Kendi hayatıdır der geçerim muhattap olmam sınır çizerim.. Ama ortada bir ahlaksızlık varsa ve bu ahlaksızlığının ucu bana dokunuyorsa zerre acımam fena yargılarım..
Kim olursa olsun geleni önce tanımaya çalışır, sonra kendi yargımı oluştururum. Ama bariz olanı da göz ardı etmem. Çünkü insan her şeyi yaşayarak öğrenemiyor.
Bu hayatta her insanın başına bazı felaketler gelebilir kimseyi yargılamadan yaşamak ise en zoru olandır
Önyargı demeyelim de zaaf herkeste olur önemli olan zaafı olan yönlerini güçlü kilmalarina yardımcı olmak
İstersem yargılamam hatta manıpule etmek istesem ona onun bile beklemediği kadar yapıcı davranırım. Ama genelde işime gelmez direkt konusurum.
Karşımda arsız arsız konuluşmuyorsa yargısız dinleyebilirim.
Insanların zaaflarını kullanmaktan nefret ederim ve insanların üzmekten zevk alanlardan değilim
Egolarından kurtulmuş ve kendini geliştirmiş insanlar bunu başarabilir.
Yargilamak kulun hakkı değil tabiki tarafsız oturup dinlerim ve her zaman haksızın yanında olurum
Çok sınırlı degilsen dinleyebilirim karsimdakinin kredisine bağlı..
Aynı sorundan sende geçtiysen ya da geçiyorsan evet yargılayamıyorsun
Kolaydır. Sadece dinlerim. Herkesin hayatı kendini ilgilendirir
arkadas olarak goruyosam mumkun. gerisini yargilamaktan cekinmem
Beni ilgilendirmeyen hiçbir konuda fikir bile yürütmem.
Bir çok farklılıklar oluşur ahlaki yapı toplum kuralları örf anane inanç ister istemez olur
Buğüne kadar bunu sağladık bundan sonra bişey diyemem
Sonuna kadar dinlerim sonra bir yorum yaparım baktım cevap gereksiz ben ordan giderim.
çok kolay mümkün ama o yeteneğe sahip olmakta her insana özgü olmuyor :)
Oldukça deneyim gerektirir, olgunluk ve hoşgörü birikimi ister
Bana göre çok kolay o kişinin hayatıni ben yaşamadım yapmışsa bir sebep vardır. İyi ya da kötü dinlerim geçerim.
Maalesef bazen sınırları fazla zorlayan insanlar oluyor
Adaletli ve tarafsız olmayı her zaman tercih ederim. Körü körüne taraf tutmam.
Pek mümkün değil
Benim uzmanlık. alanim
Mümkün kimseye on yargım yok asla
Mümkün. çok zor değil
Kendini geliştirmiş insan için mümkün.
Olmaya çalışıyorum ama zor bir şey
Mümkün ben çok iyi yaparım
Denerim ama her durumda mümkün değil
Bu yerine göre değişebilir.
İsteyene gayet de kolay
konuya bağlıdır bencede
Zor ama imkansız değil