Fedakarlık, hem bir kişilik özelliği olarak görülebilir hem de belirli kişilere veya durumlara özel olarak gösterilen bir davranış olabilir. Bazı insanlar doğal olarak daha fedakar olabilirken, diğerleri belirli kişilere veya onlar için önemli olan durumlara karşı fedakarlık yapmayı tercih edebilirler. Fedakarlık; sevgi, bağlılık ve sorumluluk duygusu gibi birçok farklı motivasyon tarafından tetiklenebilir ve bu da onu hem kişisel bir özellik hem de ilişkisel bir eylem yapar.
Fedakarlık kişilik özelliğidir. Bazı insanlar iyi olmak adına hep ben vereyim, fedakar olan ben olayım. Herşeye susayım sorun çıkmasın, aman hakkımdan vaz geçecen ben olayım, para için değer mi kardeşliği zedelemeye ben hakkımdan vaz geçerim, alttan alırım çünkü ben fedakar bir insanım fedakar insan hakkından vaz geçer, sorun yaratmaz. Anası babasını üzmez ne derlerse yapar düşüncesi var. Ama dengeyi bozarak kütülüğe hizmet ettiklerinin kötüyü destekleyip güçlendirdiklerinin farkında değiller. her şey denge meselesi. Kendini hiç etmeden kendi kul hakkına girmeden sorunlara çözüm bulabilmeli. Neden ben adaletsizlik yapan birinin adaletsizliğine, onu kaybetmemek incitmemek adına katlanıyorum. O benim de hakkımı kabul edip adalet terazisinde dengeye gelmek zorunda değil mi? Onu ben doğru tarafa çekeyim, onunda hakkını yemeden biz olalım. İyi olmak fedakar olmak bu bence ama bedeli çok ağır o yüzden insanlar ilahi sistemi bozarak güya iyi olmayı tercih ediyorlar. Bunu yaparak başkalarını da üzebiliyor, halklarına girebiliyorlar. Mesala bir anne erkek çocuklarını çok düşünüp çok iyi olup kızına haksızlık yapıyor. Ya da bir adam annesine babasına kız kardeşlerine çok fedakar her dediklerini yapan biri olunca kendi karısına ve çocuklarına haksızlık yapıp üzüp ihmal ediyor. Adaletin olmadığı herkesin var kabul edilip hakkının verilmediği, birinin gülerken diğerinin ağladığı yerde iyilik fedakarlık yoktur. İyi olmak kolaydır, adil olmak zordur.
İnsanın karakteri belirler o fedakârlık düzeyini. Her insanın karakterinde belli ölçülerde fedakârlığa meyil vardır. İnsanlar çok çeşitli sebeplerle kendi haklarından vazgeçerler, fedakârlık ederler, kimi sevdikleri için, kimi ideallerinin hatırına.. Hem karakter özelliğidir hem de insanlara ve durumlara özeldir..
Herkes için fedakarlık yapılmaz.. Gün gelir değmeyen insanlar için yaptığında yüzüne dönüp yapmasaydın der.. O yüzden gerçekten hakeden insanlar için yapılmalı..
Kişilik & Karakter konusunda 26,3b cevap paylaştı.
Fedakarlık bende yaptım bir kıza zorla da yaptım isteyerek de ama ben delirdim değer çok veriyordum haddinden fazla düşün abimi bile umursamazdım hep aklımda o lütfen yanlış anlaşılmasın arkadaş olarak gôrüyordum lezbiyen değilim
Fedakarlık kavramının hayatımıza etkisi dile geldiği kadar kolay değildir asla. Birine karşı kuvvetli bir his varsa kendiliğinden ortaya çıkar, kişiye özeldir. Herhangi birine karşı oluşmaz.
Kişiye özel yapılır. Kimse durup dururken birbirine yapmaz. Özellikle sevmiyorsa o kişiyi hiç yapmaz. Ama sevdiği birisine elinden gelenin hepsini yapar.