Size biraz kendi hayatınızı ve seçimlerinizi düşündürecek bir soruyla geldim. Karşınıza 15 yaşında bir çocuk oturuyor ve sizin ona nasihat etmenizi bekliyor. Ona neler nasihat edersiniz merak ediyorum.

Size biraz kendi hayatınızı ve seçimlerinizi düşündürecek bir soruyla geldim. Karşınıza 15 yaşında bir çocuk oturuyor ve sizin ona nasihat etmenizi bekliyor. Ona neler nasihat edersiniz merak ediyorum.

1) Kendimle alakalı açıkçası : ✅ Doğru yoldasın diyip desteklerdim. En büyük şansım o yaşlarda doğru bir dönem geçirmiş olmam. Bunun farkında olup daha emin olmam daha iyi olabilirdi.
başkası genel olsaydı
2)
a)
Pratik ve Öğrencilerimde çok şey sağlayan kolay bir önerim var:
Hayatta her insanın sorumlulukları vardır. Bir çok yetişkin insanın birçok sorumlulukları vardır.
15 yaşında bir insanın tek sorumluluğu okulu dur. Hayatta ana sorumluluğunu yerine getirmediğinde uslu çocuk olmak, sporcu olmak, yakışıklı/güzel olmak gibi ek konuların yetmiceğini ama ana sorumluluğunu yerine yetirince bunların hepsinin işi çok daha güzel hale getireceğini anlamasını isterdim. Bu farkındalık çok sorunu çözüyor.
b)
Derin ve komplike önerim de; Karakter eğitimi.
Hayat gerçekçi olup, başarı odaklı insanları desteklese de temelinde Karakter eğitimi , alt yapı eğitimi gibi aslında romantik sayılabilecek değerler manzumesi sağlam olmadığında işin sonu hüsran oluyor.
Çok yeni Ailesi zengin kolejden çocukluk arkadaşım, Avrupa’da en üst eğitimleri almış mutsuz her başarısı daha mutsuz etmiş aslında. Eski ben değilim diyor.
Çocuğu tanıyorsam ona göre tavsiyelerde bulunurdum çünkü herkesin yaşantısı ya da karşılaştığı zorluklar farklıdır. fakat eğer tanımadığım rastgele biriyse muhtemelen klasik motive cümleleri söylerdim. kendine güvenmesi. ne olursa olsun sağlığını ön planda tutması ve zamanı asla boşa harcamaması.. hata yapmaktan korkmaması ve bu şekilde gelişerek acı çekerek bazı şeyleri öğrenmesi gerektiğini söylerdim. bir de sevdikleri varsa değerini bilmesi.
ve tabi ki de eğitimini aksatmaması.
Hiç kimse tavsiye vererek adam edilmiyor maalesef. Zihnindeki bi dünya yeni heyecanlarla yepyeni fikirlerle karşımda genç bir adam var ve ben ona tavsiye vermem, bu sasılığı ve katılığı yapmam. Bilakis onu konuşturur ve dinlerim. Sohbet ederim. Hayallerini öğrenirim ve onu desteklerim kendi fikirlerimle..
Sevmediği ne varsa, kim varsa hayatında bir dakika bile tutmamasını ve sevdiği her ne varsa kendi kıymetini unutmadan sıkıca sarılmasını tavsiye ederdim. İnsanı tüketen, yoran şeyler olmayınca hayat güzelleşir. Sevdiği insanlarla, sevdiği işte, sevdiği yerde mutlu insan.
Cevap
25Cevap
Hayatında mutlu olacak ne varsa onu tercih etmesini ve başkaları ne der, ne düşünür, ne ister diye kendini kısıtlamadan yaşamasını söylerdim. Bunları yaparken kırıp dökmeden saygılı öz güvenli ve merhametli olacak şekilde kendini yetiştirmesini tavsiye ederdim.
Instagram youtube tiktok, tüm sosyall medyalari kullan saçma olsun olmasın fark etmez takipçi kazan meşhur ol para sosyal medyada
Saçma sapan arkadaşlıklar kurma, derdim
Bizler büyüklerimizin öğütlerini dinledik mi ki adminim? 😅Ben 15 yaşlarımda her şeyi kendi içimde yaşayan bir çocuktum. O yüzden en güzel öğütleri kitaplarda buldum.
İlla birkaç kelimeyle ifade etmem gerekirse derdim ki:
"Tavuk değilsen oturduğun yerden başarıya ulaşamazsın. Aziz değilsen hata yapmadan gelişemezsin.
Az uyuyup çok rüya gör ve o rüyaları gerçekleştirmek için uyanmayı ihmal etme.
Hayata dair amaçların olsun. Bizler nebat değiliz ki gayesiz yaşayalım.
Aşk senin canını yakacak ama ona burun kıvırma. Aşkla yaşa, her işini aşkla yap."
-Öğüt vermek için fazla çömez kalan bir abladan tavsiyeler. 🐣
15 yaşındaki çocuklara hayata hep lay lay lom olarak bakar. Derslerini çoğu zaman sallar. Pek asılmaz. Yıllar sonra da geriye dönemediği için bir pişmanlık yaşar. Derslerine kendini çok yormadan çalışmasını söylerdim. Yanlış yapmaktan yine de korkmamasını eklerdim. Genelde "Kötü bir not alırsam bana kızarlar." düşüncesi hâkim ve bu stres olarak oluşan düşünce kişinin kendisine zarar veriyor.
Arkadaş çevresine dikkat etmesini söylerdim. Bazı insanlar kötü yollara sürükleyebiliyor. Hatta bunun daha alt versiyonu da var. Küçücük çocukları sapkın pedofil ağları başka çocukları sisteme sürüklemek için kullanıyor ama burada bahsettiğim daha çok uyuşturucu. Kafası rahatlasın, dertlerinden uzaklaşsın diye uyuşturucu içmemeli. Orada burada satmak için hazır da bekleyen insanlar da var. Bilmediği ilaçları, bilmediği yiyecekleri ve içecekleri içmesin. Akranlarının sigara içmesi de bir halt değil yani. İçince havalı olmuyorsun.
Eve çok geç gitme.
nerede doğduğunuzun, etnik kökeninizin ne olduğunun, hangi partiye oy verdiğiniz ya da hangi takımı tuttuğunuzun hiç önemi yok.
önemli olan mustafa kemal'in ebedi varlığıyla aydınlattığı yoldan ayrılmamaktır.
eğer onun yolunu kendi yolunuz olarak benimserseniz bilin ki hep doğru tarafta yer alırsınız.
Benim en önemli öğütlerim şunlar hiçbir zaman iyilikten, merhametten, dinden, imandan ayrılmaması tabi ki hak edene gerektiği şekilde davranması, kendini ezdirmemesi , muhtacın, düşkünün yanında olmasını ayrıca varsın olsun bu hayatta kötü insanlar var ama onun hep iyi olmasını tembihlerdim.
Seni senden daha iyi hiç kimse tanıyamaz. İstediğin şeyin, hayalinin peşinden koşmayı bırakma hiçbir zaman. Seni engelleyenler olacaktır, bazen bunlar en yakınların olabilirler. Sen kendini çok iyi tanı ve ne istediğini bil, her koşulda istediğinin arkasında dur ve bunu yaparken ısrarcı ol. Hiç kimsenin senin hayallerini engellemesine izin verme. En yakınlarının bile. Herkesten önce sen kendine yürekten inan ve güven. Sen inandıktan sonra, çevrendekiler de bir süre sonra sendeki bu ısrarı ve değişimi fark edecekler ve sana inanmaya başlayacaklar. Seni sen yapan hayallerindir bunu unutma. İnsanların seni, senden uzaklaştırmasına asla izin verme, çünkü bedeli bir ömür boyu "keşke" demek olur.
Kimseden onay bekleme derdim başkalarının hayatlarını etkilemedigi sürece kendi doğrularının peşine git. Yanlış olursa da üzülme doğrusunu öğrenmiş olursun sadece bir daha ki sefere doğru yaparsın. insanların kötü yorumlarını dinleyip hayatını ona göre şekillendirme derdim kendi istediğin hayatı yaşa zorluklar gelince pes etme sakın... hayat sevincini, çocukluk sevincini, yalnız kalınca bile mutlu olmayı kaybetme terkedilme korkusu yaşama ve seni bırakmamaları için insanların istediği kişi olma derdim... yeter da bu kadar olmuştur umarım shjsj
Hayattaki en önemli şeyin o olduğunu ve kalbini koruması gerektiğini söylerdim. Bir şeyi çok istiyor olabilir ama onun en ufak zarar ihtimalini dahi düşünüp hareket etmesi gerektiğini, körü körüne koşmaması gerektiğini söylerdim.
Hayatta bazen risk almak gerekir. İnsan riski göze alabilmeyi de öğrenmeli.
O riskler kapanmayacak yaralar da açabiliyor, bazen riske falan gerek yok.
Bir musibet bin nasihatten iyidir. Hiç zarar görmeden yara almadan yaşamak imkansız. Cesur olmak gerek. Bazen yeri geldiğinde riskler göze alınmalı. Yoksa kendi kabuğundan dışarı çıkamaz ve yerinde sayarsın. Hayat en iyi öğretmendir.
Hiçbir yara almadan demedim, geri kapanmayacak yaralardan bahsettim.
Her şeyi yaşayarak deneyimleyemezsin, bazen yaşamadan düşünerekte anlayabilirsin yolun sonunun nereye gideceğini ve düşüncelerin için teşekkür ederim.🙌
Hayatı yaşa ve kendin gör. Çünkü ben ne anlatırsam anlatayım yaşayarak tanık olmadan sende bir etkisi olmayacak ama tek söyleceğim şey ne için yaşadığını bil. Hiçbir zaman hayat amacından kopma. İlla ki hatalar yapacaksın ama salım ahlakını, insani değerlerini bu yolda ne olursa olsun asla kaybetme derdim.
"Her zorluk, her sıkıntı zamanı geldiğinde geçip gidecek. Kalıcı olmayan hiçbir şey için kendini eksiltme" derdim.
Değiştirebileceğin şeyler için çaba göster, mücadele et.
Değiştiremeyeceğin şeyleri kabul edip yola devam et.
Bazen kabul etmek de bir çözümdür.
Hatta kökten çözüm.
Nabıyon lan teneke der muhabbet ederim. Nasihat sevmem ki zaten 15 yaşında çocukta sallamaz nasihat falan
şöyle bir 15'lik çıkmasın :)
https://www.youtube.com/watch?v=oMJKcj4_njU&rco=1
Bu kopillerden çok var burada 😂
Nasihat vermem, yaşasın öğrensin. Zaten verdiğim nasihati dinlemez ki, ben zamanında dinlemedim, onlar neden bizi dinlesin. :)
Öneri isterse istediği konuya göre öneride bulunurum ancak kendi kendime gidip nasihat vermem, çünkü dinlemez, ben olsam ben de dinlemem, sıkıcı. Birileri hayatı kendine göre yaşamış ve kendi hayatında çıkardığı dersleri bana dayatacak neden onu dinleyeyim ki? Sonuçta ben belki daha farklı yaşayacağım, hayatlar karbon kağıdıyla çoğaltılmıyor sonuçta. :)
İşte tam olarak onu yapmazdım diyorum ben de, sonuçta o yanlış benim hatam belki benim yanlışım onun doğrusu olacak. :)
Eğer sorarsa şu konuda ne önerirsiniz gibi bir durumda düşüncemi paylaşırım fakat şunu yapma bunu yapma demem, olasılıkları söyler tercihi ona bırakırım.
Uyanık olacaksın, sivri zekalı olacaksın, çevreyi iyi gözlemleyeceksin, saçma sapan hayallere kapılıp gitmeyeceksin ve asla o yaşta aşık olmayacaksın. Eğitimini tamamla, işine gücüne başla ve ondan sonra yoluna devam et. Yanlış insanlara denk gelirsen diş göster, kendini de ezdirme..
Başkalarının ne dediğine bakma kendin ne istiyorsan onu yap.
Garson mu olacaksın git en iyi garson sen ol mühendis mi olacaksın en iyi mühendis sen ol doktor mu olacaksın en iyi doktor kendin ol.
Milletin demesiyle de kendini toplumda bir yer edinceğim diye de bir meslek edinme
Kariyer planlamanı iyi yap.
Çevrenin ve başkalarının senin için fikir ve düşünceleriyle sakın hayatını yönlendirme. bu hayat seni dilediğin gbı yaşa, başkasının yönlendirmesine asla izin verme ve kendin içn en iyisi neyse onu yap
Bu kadar duygusal olma derdim. Hayat yanlış yerlere yanlış insanlara götürüyor. Çok fazla acı, hata ile pişmanlıklar ile kalıyorsun. İyiliğini yitirme ama herkese gösterme, İyi olduğunu gören kullanmaya çalışıyor. Güler yüzünü gizle , güldüğünü gören farklı şeylere yoruyor, oku, oku ve oku derdim.. her şey hakkında bilgi sahibi ol kendini geliştir. Olduğundan daha büyük aklın olsun. Çok konuşma , insanlar senden aldıkları ile sana zarar veriyor. ☺️ söyleyecek çok şey var ama anlamaz zibidi 🥲
Kimseyi dinleme kimsenin seninle olan kötü düşüncelerini önemseme kimse için gereğinden fazla düşünme üzülme bu hayatta tek başınasın ve hep öyle kalacaksın
Ne olursa olsun sadece kendine yatırıp yap. Hem kendini hem yeteneklerini elinden geldiği kadar geliştirmeye gayret et.
Bu hayatta kimseye güvenme ve kimseyi herşeyden çok sevme
Kimseye güvenme ve haddinden fazla değer verme. Unutma çok değer veren çok pişman olur derdim.
Bi kulağından gidip bi kulağından çıkar ergenusun arkadaş olup zararlı şeylerden uzak tutmaya çalışmak daha iyi gibi nasihatı sallamaz ben sallamamıştım sende sallamamışsındır 😁
Karışmak haddim değil belki ama anne babasıyla kötü konuşan, saygılı davranmayan gençlere denk geliyorum bazen çok üzülüyorum. Böyle yapmamaları konusunda tavsiye veriyorum genelde.
Senin yaşın erken. Hayatını kurtarmak için hamlelerine dikkat et, geri dönülmez hatalar yapma. İnsanlara fazla güvenme ve haddinden fazla değer verme, derim.
Kimseyi kendinden çok düşünme
Bazen kırmaktan korkma çünkü kimse seni kırmaktan çekinmeyecek
Ve aceleci olma sakın
Sadece neşeli ol
O yaşta çocuk ergen tribinde olduğu için beni dinlemez. Ancak eğer ilgisini çekebilirsem, ona zamanın çok değerli olduğunu ve her gününü mutlu geçirmek için çaba harcamasını tavsiye ederim.
Nasihat etmem. 15 yaşındaki biri zaten nasihat edeni de sevmez. Dinlemez. Hele hele şimdiki 15'likler benim çağımdaki 15'liklerden daha fena. Onlar bize nasihat ediyorlar çok ciddiye alıyorsunuz hayatı diye.
Doğru söylüyorlar gibi :D
😄😄
Kız mı erkek mi :) eğer erkekse kendi ayaklarının üzerinde durmadan çok para kazanmadan mesleği olan bir kızla evlenme Eğer kızsa kendi ayaklarının üzerinde mutlaka dur kendi işini yap üniversite oku kendi mesleğinle para kazan olur du herhalde
En yakınına bile güvenme ve bir şeyden şüpheleniyorsan muhtemelen doğrudur o yüzden iç sesine güven her zaman
Bak evlat derim Yaramaz ol asla uslu bir çocuk olma derim.. yoksa ileride anlatacağın tek güzel anın bile olmaz. Derim
Kendini sev kimseye güvenme ve hayatta hep başarılı ol
Başını kaşıyacak vaktin olmasın her zaman kendine bir meşgale bul derdim
Güzel çiçeklerin tümü kör bahçıvanlara emanet, sen kendi bahçende kendi güzelliklerini büyüt çocuk.
Kimseye hak ettiğinden fazla değer verme çizgilerinden ödün verme derdim.
Gün gelecek iyi bir insan olduğun için çok canın yanacak. Dünya maalesef böyle bir yer. Ama her şeye rağmen sakın iyi biri olmaktan vazgeçme ve herkesi kendin gibi sanma böyle olurken.
Bir musibet bin nasihatten hayırlıdır bu yüzden doyasıya yaşa sadece vicdanının sesini sakın kısma derdim..
Zamanını iyi geçir büyük sorumluluklar alma ve herşeyi aşırı onemseme derdim
Bu zamanda keneimeen başka kimseye güvenme en kısa sürede kendi ayaklarının üstünde durmayı öğren sen kendine fazlasıyla yetersin
Kimse seni senden daha fazla düşünmüyor. Başkaları için kendini yıpratma derdim. Yıprandık çünkü:)
Çocuk kendi başının caresine bakmayı ögren, özel olduğunu tek olduğunu unutma ve sadece okulla yetinme bir zanaat edin yeğen derdim:(
Okulu bırak Doğal Gaz Tesisat ya da Sanayide Tornacı olarak ise başla.
Yalnızlıktan korkmamayı öğren yeğeeen derdim
A Milli takımın iyi olacağını hiç bir zaman ümit etme derim.
Diğer insanlar gibi c*ahil olma kendini geliştir yetiştir, bol bol kitap oku güçlü kal çünkü güçlü insanlar kolay zamanları yaratır.
Dil öğren bakımlı düzenli birisi ol derdim
Nasihat pek sevmem 😂 kendi yaşasın görsün
ona düzgün kişilerle konuşmasını söylerdim
Bak çocuk herkesi kendin gibi bilme..
Bilâkis insanoğlu çok zalimdir.
arka dortluda ders kaynatip kiz kavgalarina karismayi bi bok sanma derdim
Kimseye güvenme çocuk derdim.
Önceliğin her zaman kendin olmalı.
Bir şey nasip etmezdim, tanımam etmem
İlk önce kendime vermem gerek.
Kendini bu kadar üzme değmez derdim
hiç bozmadan devam et