Güncellemeler
+1 yıl
Amacım kesinlikle kendimi övmek falan değil sadece üstün zeka belirtilerine çok benzer şeyler yaşadığım için sordum belki de normal IQ puanı vardır
Herhangi bir IQ testi yaptırmadım ve IQ puanım umrumda da değil ancak birkaç alanda belirgin hızlı öğrenme ve başarı durumu var ve hem mantıksal hem sanatsal yeteneğim olduğu için olayları aşırı derecede detaylı ve geniş bir perspektiften görebiliyorum ve bu zaman zaman çok iyi ilerlesem bile performans kaygısına sebep oluyor bunu nasıl yönetirim? Sadece son gün çalışarak mühendislik gibi zor bir alanda çok iyi notlar falan alıyordum ve dikkat çekici bir mesleki yorumum var ancak anksiyete zamanları beni geride kalmaya zorluyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Ben bir dönem vaktim varken üstün yetenek ve zeka sahibi sınıfları atlamış IQ yüksek çocuklara ders veriyordum eğitim koçluğu …
burada önemli olan konu zeka durumu değil …
insan kapasite olarak şu an ki durumdan çok daha üstün potansiyele sahip. Şu anki dünyadaki eğitim 1. Sınıftan üni bitimine kadar olan müfredat normal şartlarda bir kaç senelik müfredat yani 10 yaşında bir çocuğun eğitim seviyesi olmalı.
yani zeka seviyen sana zarar verecek bir durumu yok. Ama zarar veren nokta denge konusu:
Zeka olarak ortalamanın üstündeysen , bunun arkasına sığınmak konfor alanı demektir ama tek taraflıdır :yani karakter eğitimi beden eğitimi gibi konularda da aynı seviyede olmalısın.
karakter eğitimine odaklan orada kendini geliştir.
Üniversitede ileri derecede kaygı yüzünden bir süre epey zorlandım ve hocaların da sasirdigi bir durumdu çünkü çok hızlı kavrayan bir öğrenciydim ve universitem uzamisti ama durumu daha yarı yarıya yönetmeye başladığımda eskisi gibi son gün çalışarak iyi notlar almaya başladım ve aşırı rahattım ama hala performans anksiyetesinden dolayı satranç, yapay zeka, opera, algoritmik sistemler gibi bircok alanda kanıtlanmış yeteneğim olmasına ve sadece üç ay içinde mesleki olarak yurtdisina gidecek kabiliyete gelebilecek olmama rağmen torpil, sosyokültürel bozulmalar, aşırı geniş perspektiften analiz etme ve hem aşırı duygusal hem de aşırı mantıksal olmaktan dolayı motivasyonum dusuyor
Bu durumu nasıl asarım tamamen? Profesör olan bir psikiyatrist ile bunu yenmeye çalışıyorum halihazırda ama çok iyi sonuçlar almama rağmen motivasyonsuz hissediyorum
Olay şu aslında seni özel ve wow biri değilsin bunu öncelikle anlamalısın… anormal olmak anormal sonuçlar doğurur…. İnsan için sağlıklı olan dengeli ve normal olmaktır….
Şunu anlamalısın sen kendini özel görmemelisin… insanlar kapasitesinin çok altında sistem gereği kullanıyor… burada bazı insanlar bu kapasitenin bir nebze daha fazla kullanması büyük bir üstünlük veya başarı değil gayet normal bir durumdur…
Mesela biri sesi güzel diye insanlar birine star der ve alkışlamaya başlar sonra o insan farklı ve bir davranış biçimi ve konum almasıyla o alkışlar sebebiyle bir çok sorun yaşar ve dediğin gibi psikolog ve yardımlarla bunu tek tek yönetmeye çalışır…
Ama sonuçta bunu tamamiylr yönetemez… çünkü alkışlara kanar kendinin özel biri olduğuna inanır…
Dünyaca ünlü oyuncu JİM Carry bu konuda çok konuşması var, esasen sana yapılan çok yeteneklisin şöylesin nasıl yaptın gibi algılara gelmemelisin…
Her insan normal şartlarda dersi dinleyip anlamalı zaten ben de hiç ders çalışmadım hayatım boyunca ve Almanya’nın en zor dalını bitirdim. Nasıl mı? Çok zeki olduğum için değil sadece canım istedi yaptım.
Mevzu şu :
1) ben zeki değilim herkes 7% kullanıyorsa ben 8% kullanıyorum kapasitemin de kendi kendine
2) Farkındalığını arttır, hayatı çözümle , satranç sosyal medya eğitim okul paranın zekanın boş konular olduğunu farkına var. Farkındalığın artarsa denge oluşacaktır. Bir insanın üst bölgesi çok kaslı bacakları kassız ise ne olur? Dizleri ağırlığı kaldıramaz sakatlanır.
3) Hayatta üstün zeka, ünlü , üst seviye zengin olmak her zaman sorun ve sıkıntı ve mutsuzluk demektir.
Üstün zekası olan çok insan var, bilim dünyasında katkı verme değil sadece rutin kullanım için günün sonunda hayatlarını mutsuz devam eden çok insan var. Einstein kadar zeki görülüp katkısı rutin akademik çalışmalardan ibaret oluyor genelde…
Sorun sadece
zekanın
Ünlüler? Kaçı çok mutlu? Gerçekten?
Zenginler genelde mutsuz ….
Bunlar karakter eğitimi olmadığı zaman sorun teşkil eder…
Altyapın zayıf… orayı kuvvetlendir… çok farklı olur…
Huzurlu mutlu başarılar
Teşekkürler zaten özel birisi olarak görmüyorum ve zeki olmam veya olmamam umrumda değil soruda sadece detaylı ve çok yönlü düşünebilen, fikir üretme ve konsept algılama hızı yüksek olan birisi olduğum için bununla ilgisi olabilir mi açısından sormuştum. Gerçekten zeka özellikle Türkiye'de zor bir durum çünkü kreatif ve çok yönlü düşünebilmenin bedeli normalin üstünde bir farkındalık oluyor ve eğer İsviçre, Finlandiya gibi eğitim sistemi güçlü bir ülkeden ziyade Orta doğuya yakın bir cografyadaysan kimi zaman isleri zorlastirabiliyor
çok yönlü düşünebilen, fikir üretme ve konsept algılama hızı yüksek olan birisi olduğum için
Bu dediklerimin hiç biri yok sende 😅
Bu tamamen algı, toplumsal algı….
Demet akalında Star falan değil, tamamen toplumsal bir algı be konumlandırma… sesi kötü …
Anlaşılsın diye böyle anlatıyorum…. sorun şu zeki olsan gerçekten zaten sorun yaşamazsın…
Zeki olmadığın halde zeki damgası ve rolünü toplum sana yapıştırdığı için sorun yaşıyor insanlar ….
Çünkü ölçüler yanlış…. Okul hayatı sana diyorum 2 senelik ders esasında… 2 senede bitmesi gereken bir müfredat…. Öğrenci ben 3 kere sınıf atladım diyor …
Eeeee kaç senede bitirdin….
13 yerine 10 sene de
Normali? 2 senede bitmeli….
Bu zeka değil 😅
Bunu anlayınca daha farklı olur temelden … ve çok etkili olur….
Yok aradaki farkı biliyorum çevre ile alakalı değil olay uluslararası platformlarda da bu dediğimi ispatlayacak olaylar yaşandı ve bu dediğim alanlarda güçlü deliller ile başarılarda oldu ama mantıkla birlikte çok derin bir duygusallıkta var ve hem sanatsal hem mantıksal perspektiften bakmak çok zorlayıcı olabiliyor
Turing platformunda daha yeni mezunken ve sadece bir konuya hakimken ve diğer konularda genel kültür varken ise alım platformunun en zor quizi olan machine learning quizini hiç on jazirlik olmadan geçtim ki bu inanılmaz zor bir şey, tecrübeli yazılımcılar bile iki üç kere deneyerek geçebiliyor genellikle adamlar en iyi yüzde biri tespit etmek için bir platform oluşturmuş
Bir konuyu öğrenince teorisi falan direk kafama oturuyor, hatta opera konusunda da 7 ay içinde ciddi ilerleme kat ettim ve şu anki seviyem eğitimsiz birisi için aşırı nadir bir seviye, keza satrançta da online platformlarda unvanlı oyuncularla bile başabaş gidebiliyorum ve önemli arenalardan birine bir buçuk saat sonra katılıp ilk 4 içine girdim ki bu lichesste çok zor bir şey
Girdiğim dünya klasiği tiyatro oyunlarını, bir matematik denkleminin teorideki karsiligi ve birbirleriyle hatta tamamen alakasız bambaşka olaylar ile arasındaki kreatif bağlantıları görebiliyorum ve profesyonel bir girişim modelim bile var (bu model alanında profesyonel kişiler ile saatlerce incelenmiş ve çok beğenilen bir girişim modeli) ama o kadar hassas yapidayim ki gücüm bitmiş gibi hissediyorum
Kaygıyı aşmayı öğreniyorum ama bu sefer de ülkede ilk işte torpil olması, yurtdışında ise vize istenmesi motivasyonumu istemsiz şekilde çok düşürüyor ve Turing olayını bitirmek ve çok iyi bir remote iş bulmak şu an kolay olsa bile o eski ezici motivasyonu kendimde bulamıyorum kendimi operaya verdim resmen
Mediumda yazdığım yazılar, github repolarim iyi isimler tarafından ilgi çekti ama gel gör ki sosyokültürel yapı ve beraberinde dezavantaj olarak gelen liyakat problemleri, kendimi ait hissedememe ve emegimin karailigini almanın zorluğu, yurtdışına çıkmanın zorluğu beni psikolojik olarak zorluyor
😅 anlamıyorsun zor bir şey değil. Dediğin şeyler algı.
20 yıldır alkışlanmış ve buna inanmışsın , 20 saniyede bundan kurtulman zor ama şunu anlatayım belki faydası olur… çok kendimden. Bahs etmiyorum burada gizleneceğim sonrasında.
Ben öğrenciyken Kantın en önem Nobel ödülü alırdı dediği tezi tezi bilmeden ev ödevi olarak yazmıştım.
Bir çok matematik formülünü okul dönemi kendim sıfırdan yeniden icat ettim varlığından haberim yoktu 😅
100 öğrenci yetiştirdim okul birincisi oldu….
Kolejde ki Hocam (şimdi Prof) benim ödevimle 100.000 € ödül kazanmıştı bir dergide yayınlayarak.
Bunlar boş işler 😄 inan bana….
Bence senin bir deney yapman lazım şunu yap… Türkiye’de olduğun için Türkiye’den bir örnek vereceğim….
Tğrkiyede bir köyde ilk okul mezunu bile çok hafız var … 606 sayfa ezberlemiş… hatta 60 yaşından sonra ezberleyen çok….
Senin için bunu ezberlemek bir kaç ayda mümkün olmalı eğer toplumun algısı doğruysa…. Hadi hafızlığa başla … hafız olursan anla ki zekisin dediğin gibiz
Bir kaç ayda bitirmeyi hedefle başar …. Çok insanın başardığı bir şey zor olmamalı senin için….
Dene belki farkındalık oluşur
Dediğim gibi senin gibi çok öğrencim oldu… 15 enstrüman çalan 9 yaşında 9 dil bilen…
Bir kıtabı hem sağ hem sol sayfasını aynanda okuyan ….
Vesaire vesaire
Ama sen yaptıklarından değil yapamadıklarına odaklanman lazımm …
Karakter eğitimin çok geride açıkçası… yani sen kendimi dahi sanıyorsun ama bir aile kurabilir misin?
Babalık yapabilir misin?
Abilik yapabilir misin?
Emin değilim …
Seni alkışlayan çok olacak ama dengeyi kurmanı sağlıcak insanlara sarıl… hiç mi ailenden biri yok … sana canım muamelesi yapan … zekanla dalga geçen…
Demek istediğini ve varmak istediğin yeri anladım ve ben de kendimi Einstein gibi görmüyorum zaten sadece sorgulama kabiliyetlerinin geniş olmasının etkisi var mı, varsa nasıl yönetilir onu merak ettim. Hafızlık konusu ise benim zeka konusundaki düşüncelerime ters olmasıyla birlikte tamamen ters bir ideolojideyim. Bence zeka farklı bağlantıları görebilme, var olanı ilerletebilme (yeni buluslarda bence ilerletme en basitinden yapay zeka, fizik, kimya vb her şey esasen en temelinde karmaşık biyoistatistiksel modellemelere sahip insan beyinlerinin kombinasyonu ve realite ile ilerliyor) ve verileri olabildiğince basit hale indirgeme yeteneği (olabilecek en sade şeklinde basitleştirilmiş bir olay her zaman çok daha iyi sonuç verir)
Velhasıl dahi olduğumu dusundugum için sormuyorum bu soruyu, soruyu sorma amacım bu tarz geniş düşünme durumunu olumsuz şartlarda nasıl daha iyi yönetip bitirmem gerekenleri bitirerek akademik kariyerime devam edebilirim ve adım adım planladigim ve çok istediğim arge ortamına ulaşabilirim konusuydu. Biliyorsun ki insan ne kadar zeki olursa veya olmazsa olsun duyguları kontrol edebilmek tamamen farkli bir alan
Farkındalık oluşturmak için konuştum çok öğrencimden bildiğim için anlıyorum seni… insanların da sandığı gibi kolay bir durum değil….
Umarım her şeyi çok güzel olur senin için …
Bana müsaade 😉
Teşekkurler. Gerçekten kolay durum değil ve psikiyatristim alanında çok iyi birisi olduğu için son kale olan performans anksiyetesini aşmaya doğru gidiyorum ama en çok zorlandigim kısım bu ve işin saçma kısmı iyi sonuçlar alıyorum ona rağmen hala var 😬 Dinlediğin icin teşekkür ederim iyi günler
Anlıyorum niyetini ve bu güzel … ve Einstein olmakta güzel bir şey değil… öyle sanmıyorsun zaten ama şunu anlamlısın tik tok çeken ve duygu yönetim sorunları yaşayanla
Maalesef senin bir farkın yok 😕
Aynı sorundan muzdarip …
Hayallerine umarım ulaşırsın ama inan boş hayaller eğer karakter eğitimin sağlamlaştırmazsan…
İyi olduğun alanlara değil zayıf olduğun bir çok alana yönel hatta mesleğini bile o yönde seç… hayatın daha huzurlu olur…
Hafızlık sadece bir challenge… türkiyedesin diye basit bir challenge … ve ezberlemek en temel konu…
Sen kendine bir yöntem ezberlemeyi çözecek bir şey bulursun …. Kaçma bu deneyden….
Zaten başarma imkanın yok …
Ben deneyip farkındalık oluşması için bu deneyi öneriyorum…
Bak kısa olarak tekrar son şunu söylim ya star gibi yaşayıp psikologlarla ve destekle bu yükleri yönetmeyi öğreneceksin ki bu mutsuz bir hayat demek
ya da temel bu yüklerden kurtulup bakış açını değiştireceksin… sıradan olacak olduğunu anlayıp sıradan taşıyacaksın … sıradanlık huzurdur.
Dünyada mutlu insanlara bak instagraö bile yok , başarı desen kendi halinde… iyi analiz rt bunları …
İşin zor … ben bu arada karakter eğitimiyle alakalı burdan bir seri başlatacağım …. Ona denk geldi
iyi dileklerim seninle 💐
İyi olur her şey…. Çok düşünme
Teşekkürler, ben açıkçası bu yükü yönetmeyi öğrenmek istiyorum çünkü zorluklardan kaçamazsın psikiyatristimin dediği çok güzel bir söz var: "operada günün birinde profesyonelliğe doğru ilerleme durumunda onda da kaygı yaşayacaksın çünkü rekabet girecek" ve bu çok doğru... Benim yapmaya çalıştığım şey bir sürece girerken büyük resmi aklımdan çıkarıp hedeflerime tamamen süreç odaklı ve neşeli şekilde devam edebilmek ki bu olaya yaklaştım sadece sürekliliği saglayamıyorum. Çözüm olarak neo operayı duygusal yoğunluğumu dışa vurmak için, satrancı merak ve eğlencemi tetiklemek için, yapay zeka araştırmalarını mesleki gelişim ve başarı hissi için, yürüyüş ve sporu da kafamı dağıtmak için yapmaya çalışıyorum ama mesleki kısımlarda stres sorunu yaşıyorum çünkü zamanda akmaya devam ediyor ve kaygili olmak ister istemez korkutuyor
Kafam rahat olduğunda konu farketmeksizin o kadar efektif hale geliyorum ki bitmek bilmeyen, önüne ne gelirse kara delik gibi silip süpüren çocuksu bir enerjim oluyor ama çevresel faktorlerde farkındaligim inanılmaz arttığından beri bu enerjiyi geri cagiramiyorum tam tamamen olacak gibi oluyor anksiyete atağı hedefimden bir süre alıkoyuyor
bir şey merak ettim, öğrencileriniz veya siz böyle bir durumla hiç karsilastiniz mi? Karsilastiysaniz nasıl aştınız?
Psikiyatri doktorum zaten alanında çok iyi bir profesör ama fazladan önerilere her zaman açığım
Bunu tüm öğrenciler yaşıyor ama avantaj onlar çocukken biz karakter eğitimine odaklı oluyorduk. Karakter oturunca zenginde olsa star da olsa zeki de olsa ünlü de olsa
Bozulmaz sorun yaşamaz insan …
Semih Kılıçsoy 17 yaşında şu an attığı gol sayısı 12 falan romaldo dahi o yaşta bu kadar gol atmadı ….
Böyle bir oyuncu şu an yok dünyada … Türk milli takımına alınmıyor 😄
Semih kılıçsoy bunalımda ona da herkes destek olmaya çalışıyor….
Ana Semih şunu bilmesi lazım alt tarafı futbol yani boş iş yapıyor… çok önemli biti değil … bunu yapmazsa göreceksin dünya futbolunda yer alamayacak 🙃
Çoğu yetenek bunları yaşıyor i…
Eğitim asla şart değil i, karakter eğitimi şart….
Sen karakter eğitimini almış bir çoban olsan mutlu olurdun emin ol… ama şimdi işin zor…
Prof. Kendi alanında uzman yükü yönetmeyi seçmen çok akıllıca değil ama popüler seçim kolay gelsin
Evet biliyorum hedefler için kendini eğitmek ve o karakteristik gelişimi göstermek zaten elindeki potansiyeli doğru kullanabilmek ile ilişkili fakat güzel olan her şey zordur ve bu durumu hayatıma entegre etmenin beni daha da olgun bir birey yapacağını düşünüyorum. Çok teşekkür ettim olaylara güzel ve değişik bir bakış açısı oldu, iyi günler dilerim.
Beyin ve insan zihni ile ilgileniyorum konuşabiliriz istiyorsan
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!