Bayram vesilesiyle fark ediyorum da insanlar şükretmeyi unutmuş.. Her şeyin en iyisini, en güzelini isteme arzusuyla kuşatılmış gibiydi..

Bayram vesilesiyle fark ediyorum da insanlar şükretmeyi unutmuş.. Her şeyin en iyisini, en güzelini isteme arzusuyla kuşatılmış gibiydi..

Adı üzerinde doyumsuzluk. Hani derler yâ Dünyayı yedin hâlen doymadın diye.
İnsanın midesi de öyle değil mi? Yumruk kadar ama yedikçe bana mısın? demiyor. Maalesef insanları gözü doymadığı için bu hâldeyiz. Para hırsı, mâkam hırsı, dost hırsı, post hırsı, mâl hırsı. İnsanı bitiren de bu hırs değil mi?
Bir söz vardı; Toprak bir gün Yağmur' un kıymetini anlayacak. Ama o gün Yağmur yağmayacak... İşte insan o zaman yoklukta iken değerini anlıyor. Kıyas yapabilen insan, düşünen insan zaten bazı şeylerin değerini anlıyor.
Benim Ailem Kapıcı idi. Şimdi çok şükür hâlimiz keyfimiz yerinde. Biz soframızda çayı göremezdik. Tek odalı kömürlükte yaşanmış bir hayat. Çok şükür ki bu hayatı yaşadım. Ama yine de bazen doyumsuzluklarımız da oluyor ama şükretmeyi de eksik etmiyorum.
Biliyorum ki bu hayat zaten bize ait değil ve elimizden avucumuzdan gidecek. Kaldı ki mezara da götürecek hâlimiz yok.
İnsanlar elindekiler ile mutlu olmak yerine olmayacak hayaller peşine düşüp daha çok yıpranıyorlar ve ömürlerini harcıyorlar. Bırakın an'ı yaşayın. Elinize gelen fırsatları değerlendirin. İlla mükemmel olmak zorunda değil. Maksat gezmek mi? bir yerlere gitmek piknik mi? yapmak. Lüks bir arabaya gerek yok. Seni idare edecek bir araban olsun yeter. Seni mutlu edecek olan ARABA değil, Markası hiç değil. Seni mutlu edecek olan o gezdiğin, gördüğün yer ve piknikten aldığın keyif. Belki de orada içtiğin, yudumladığın o çay, belki de esen rüzgarın yüzünde terennüm edip fısıldaması değil mi?
Açıkçası her şeyin en iyisini talep etmek aslında temel olarak iyi bir şey de olabilir mükemmeliyetçilik biraz ama yani iyi talep etmek çok önemli ama ondan daha önemlisi kanaat edebilmek elindeki güzellikleri görebilmek onlara şükredebilmek onların kıymetini bilmek. Şu bir gerçek insan artık herkes gibi yaşamak istiyor herkes zengin gibi yaşamak istiyor herkes çok zeki çok güzel gibi yaşamak istiyor insanlar Hem çok rahat yaşamak istiyor hem de çok başarılı yaşamak istiyor hem de çok zengin yaşamak istiyor ama bunun için hiçbir şey yapmak kimse istemiyor
İnsan psikolojisi bunun üzerine kuruludur.
Dünyada kendine sunulandan dsha fazlasını, daha iyisini, daha güzelini, daha gelişmiş olanını isteyen ve bunu yapmak işin de aklını kullanan, teknoloji ve medeniyet geliştiren tek canlı insandır.
Ne bir tavuk, ne bir maymun, ne bir zürafa, ne bir aslan ne de başka bir canlı beslenme şeklini, barınma şeklini ya da konforunu drğiştirecek bir davranış modeli geliştirmez. Beslenmek ve üremek için yaşar ve ölür.
Herkesin her şeyi isteme hakkı vardır. Sadece layık olup olmaması önemli. Ben de mesela Elizabeth Olsen ile bir akşam yemeğine çıkmak isterim. Layık mıyım tabi ki değilim. 😃
Cevap
13Cevap
Doyumsuzluktur evet. mükemmelliyetçi değilim.
Oruç tutmak zaten şükür sebebi.. Amaçlarından biri de buydu.. Her zaman, her şeyin en iyisi var.. Böyle düşünen insan mutlu olamaz.. Ne elindeki varlıklarla ne de hayatındaki insanlarla..
Tercih diyelim. İnsanlar her şeyin en iyisini isteyebilir.
Yani öyle tabii ki. Düşünsene, bunun sonu yok bir kez. Bir sevgilin var diyelim. Daha iyisi vardır diye düşünüp o varken arayışa girdiğini. Bu şimdi doyumsuzluk değil de nedir? Bunun sonu da yok. En iyi dediğinden de iyi vardır.
İnsanlar her zaman her şeyin en iyisine layıktır, her şey insan için. Herkes her şeyi isteyebilir ama fütursuzca olmamalı bence. En iyisini isterken daha iyisi vardır demek fütursuzluk olur gibi geliyor bana
Doyumsuzluk olarak görmüyorum bunu ben açıkçası herkesin kendi tercihi bende her zaman her şeyin en iyisi olsun isterim kim istemez ki bunu? o yüzden kimseyi yadırgamam bu konu özelinde..
Olan ile yetinmek bence en güzeli. Böylelikle elimizde olan ile mutlu olabiliriz. Hep en iyisini isteyen biri hiçbir şey ile mutlu olamaz bence.
Doyumsuzluk değildir, insanoğlu her daim en iyisi istemek durumundadır. Neden yetinsin ki? Şükürsüzlük de değildir bu, iyisi olmalı, en iyisi.
İnsanoğlu her zaman doyumsuzdur, şu benim olsa başka bir şey istemem deyip hiçbir zaman istekleri bitmeyen bir varlıktır.
Hayır değildir pirinçli bir varlık olmanın temel bir özelliğidir
Aç gozluluktur halin vaktin iyise sukredeceksin malı verende o alanda
Doyumsuzluk farklı bişey. Bunun adı mükemmeliyetçilik.
Evet doyumsuzluktur.
Ergenliktir :)
Bence kendine değer vermektir
Mükemmeliyetçiliktir
Öyledir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?