Yaşam / Yaratıcı insana özgür irade vermiş midir? Özgür irade'nin bir limiti varsa ne kadar özgür irade olabilir?
Limitli özgür irade :)) yoksa insanın cehaleti mi?

Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Yaşam / Yaratıcı insana özgür irade vermiş midir? Özgür irade'nin bir limiti varsa ne kadar özgür irade olabilir?
Limitli özgür irade :)) yoksa insanın cehaleti mi?

Doğada varolan, evrimsel olarak üstün duyulara ulaşmış, tırnak, diş, çeviklik ve kamuflaj gibi unsurlarla donatılmış üst yırtıcı olduğumuzu düşünelim. Böyle bir an da bu gibi bir canlının etçil beslenmek -istememesi- gibi bir insiyatifi olamaz. Yemek isteyeceği -hayvan arasından seçim yapma şansı- bulsa da tamamen etcil yaşamı dışlayamaz. Canlının irade seçimin de dış şartlar ya da kendi kazanımları en büyük etmendir. Canlı ancak bunlar ışığında koşullu irade özelliği gösterebilir. Bu da kısıtlı irade göstergesi bir nevi benim için.
İnsan için de çokta farklılaşmaz durum. Yetiştiği kültür, aldığı eğitim, inanç değerlerinin ne yönde olduğu, sahip olduğu fiziksel kazanımlar vs her şey özgür iradeyi direkt olarak genişleten ya da daraltan etmenler yaratır (limiti değiştirilebilinir). Hatta işin içine bilinçaltı da girer ki insanda ki özgür iradeyi daha da karmaşıklaştırır. Alınan her karar biz farkına varmadan milisaniyeler öncesi derin bilinçaltı tarafından bizim kişilik alanımıza empoze edilir. Biz ise bu gecikmeyi algılamayız bile. Kararın kendinimize ait olma durumunun hoşnutluğuyla gücü hissetmek bizi iyi hissettirir.
Özgür irade yanılgısı (bana göre) olmak zorundadır. Çünkü bunun olmadığını hissettiğimiz an a hapis olarak varlığımızı devam ettirmek bizi içten içe çürütür. Bu yanılgının sorgulanmadığı hayatlar da yaşamı sürdürmek bize cazip gelir, aksi halde hayat bireysel anlam da katlanılmaz boyutlara varır.
Fizikötesi alandan kaynaklanabilecek bir özgür irade fikrini mantıklı bulmuyorum. Yaratılan akıllı varlıkları, cennet ve cehennem temelinde ki dualiteye mahkum edip, ondan sonra özgür irade bekleyen bir yaratıcı fikri mantığa aykırı (kendi adıma).
Yaradılış dışında özgür iradeyi fizikötesine bağlayacak bir kuram geliştir (e) medi insanlık henüz. Bu alanda dolaşmak inanç kavramının konusuna girmektir ki bu elle tutulur verilere dayandırılamaz da. Fizikötesinden kaynaklı özgür irade hakkında ki fikirleri inanca sahip insanların vermesinin daha doğru olabileceği kanısındayım. Felsefi alan bizlere daha fazla hareket alanı sağlamakta.
Pozitivist bir insan mısınız merak ettim? Zira pozitivizmin temeli çürük. @varolussal-sanci
özgür irade hakkındaki görüşler kişisel, kültürel ve felsefi inançlara dayanır. Kimileri için tamamen özgür irade vardır, kimileri için ise bu sınırlı veya yoktur. ama ben bizim toplum ve aile yapısında çok da özgür irade olduğunu düşünmüyorum.
İnsanın, limiti insandır. İnsanın zekasının, aklının, ilminin bir sınırı vardır. Özgür irade tek başına mümkün değildir. Şartlara, iç güdülere, bilinç altına bağlıyız nihayetinde.
İslam dininde "Kader" inancı mevcuttur. Yani alnımızda ne yazıyorsa o olur. Ki kader "alın yazısı" anlamını taşımaktadır. Ben semavi dinler de özgür irade olduğunu düşünmüyorum. Madem her şey kadere göre belirleniyor , o halde nerde özgürlük? Eğer benim gibi özgürlükçü bir insansan bunu sorgulamamak mümkün değil.
Çocukluğumdan bu yana dini hep sorguladım. Bir ara deist olduğum halde , dinsizliğimi pekiştirmek için "ateizm , deizm , agnostisizm, panteizm , teizm vs." Hepsini redderek yaşamımı sürdürüyorum. Ve bundan menmunum 🙂
Aslında İslam'ın bazı yönlerini sevsem de ne yazık ki mantıksız gelen yönleri de var. Teoloji okuyan Hintli bir arkadaşıma göre her şeyi "yukarıda bulunan bir topluluk" yani Sümer Mitolojisinde geçen Anunnakiler adlı bir topluluk yarattı. Tüm kutsal kitapları onlar indirdi. Ancak insanlar tarafından tahrif edildi vs. Sen ne düşünüyorsun?
Annunakiler gökten inenler demek. Bazıları bunların aslında o dönemde yer yüzünü ziyaret eden uzaylılar olabileceğini düşünüyor, ama bu sadece o zamanlar Sümer, Babil, Akad gibi toplulukların inançlarını etkilemiş olabilir. Şimdi ki inançlar insanın kendi icadı olduğuna inanıyorum. İlham alınmış olabilir ama insanın zihninin filtirelere sahip olduğunu unutmamak lazım. O dönemdeki insanlar da eğer yaratıcıdan gerçekten ilham almışlar ise yinede kendi lenslerine göre değişiklikler yaratmışlardır.
Kimi insan ise kendilerini tanrı olarak gösterip tüm insanlığı kandırdıklarını söylüyor. Hz. İdris'in ya da Enok'un kitabında zalim bir yaratıcıdan bahsedilir. Bu yaratıcının yarattığı melekler kadınlar ile birlikte olur ve zina ederler. O melekler yani olağanüstü varlıklar Anunnakiler 'dir. Yine de İslam'ın uydurma bir din olduğu kanısında değilim. Yalnızca kitabın değiştirildiğini düşünüyorum. Çok araştırdım dini konuları.
Hatta Amerika ve Birleşik Krallık'ın bayrakların da kırmızı ve mavi renklerin olmasının nedeni , Anunnakiler ve beraber oldukları kadınlardan doğan çocukların yarı tanrı ya da Nietzsche'nin terimiyle übermensch (üst insan) sayılmasından kaynaklanıyor. Yani bildiğin biz sizden üstünüz mesajı veriyorlar.
Çünkü mavi insan ırkının , kırmızı Anunnakiler'i temsil ediyor.
Benzer durumları bende yaşıyorum maalesef. Sorgulamak bir zamandan sonra kafayı yemeye sebep olabilir. Zaten DEHB'im. Bir de üstüne bir psikolojik bozukluk ile uğraşabileceğimi düşünmüyorum.
Cevap
8Cevap
Bana göre özgür irade var ama toplam resme bakınca bazı konular da yok
iraden limitli değil. istediğin herşeyi yapmakta özgürsün ama sonucuna katlanmayı göze alıyorsan. yani sen şunu yapmak istiyorum dediğinde onu yapman için kimse senin kafana silah tutup yapamazsın demiyor ya da yaratıcı bu eylemi yapamazsın diye senin elini kolunu bağlamıyor. yaparsan şu şu sonuçları olduğunu söylüyor.
Dünyanın raslantısallığına ve belirsizliğine rağmen hayatta kendi anlamımızı ve amacımızı yaratma özgürlüğüne sahip olmamızdır.
Ancak bu özgür irade anlayışı kararlar ve bakış açısını kapsıyor ve evet buna katılıyorum. Peki özgür irade'nin bir limiti var değil mi? Sence neden olabilir?
Özgür iradenin sınırı, toplum, yetişitirilme ve hatta kendi biyolojik yapımız gibi dış faktörlerden sürekli olarak etkilenmemiz gerçeğinden kaynaklanır. Seçim yapmakta özgürüz çünkü insanlar özgürlüğe mahkmudur ve Sartre bunu diyor, ancak bu seçimler boşlukta yapılmaz. Eylemlerimiz her zaman çevremizdeki dünya tarafından şekillendirilir ve bu da gerçek özgür iradeyi neredeyse imkansız hale getirir. Ancak bu, bunun için çaba gösteremeyeceğimiz ve sahip olduğumuz eylemlilikten en iyi şekilde yararlanamayacağımız anlamına gelmez.
Haklısın. Sence yaratıcı neden insana tamamen özgür irade vermemiştir?
Eğer Tanrı olsaydı, özgür irade denen bir şey olmazdık. Şöyle düşün, Tanrı bizi kontrol ediyor ve biz de onun kuklaları. Tanrı isteseydi evrenin rastlantısallığı olsun, bize tam özgür irade vermeyecekti ve bu da varoluşumuz için gerekli kalmayacaktı. Sürekli olarak sınırlamalar ve kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaktık. Ama özgür irade olduğuna göre bu sınırları zorlayabiliyoruz ve bir amaç ve anlam bulabiliyoruz.
Tanrı'nın varlığını değil belki de zihinlerde oluşturulan simasını sorgulamalıyız. Dinlerde ki Tanrı'nın özgürlüğü kısıtlaması gerçekten de Tanrı'nın öyle olduğunu kanıtlayamaz.
Doğru. Zaten insan inancının bir kurgusudur ve bu nedenle sürekli olarak gelişmekte ve yoruma tabidir. Bana vakit ayırdığın için teşekkür ederim. Kısa da olsa keyifli bir sohbetti.
Ben teşekkür ederim ✨🌸
Özgür irade olmasaydı insanlar arasında fatklı ideolojiler olmazdı herkes tek bir şeye inanırdı
Elbette vardır. Limit yok, Cüz-î İrade sonsuz izinle koruma altına alınmıştır.
Kesinlikle var. Hatta dini kistaslara, devlet normlarini uymak bile irademize bagli. Tabii ki sonucuna razi olarak
Güzergah bellidir.. Tercihler, seçimler bize bırakılmıştır..
Kararlarında özgürsün
Var tabi ama kisitli
Özgür seçim vardır.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?