AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
Kişi önemli.. Değer verdiğim insanları dinleyebilirim evet ama dış kapının dış mandalları bana gelip tavsiye istemesin..
sadece değer verdiğim insanı dinlerim.
Konuşmayı seviyorum ama en çok dinlemeyi severim
Dinlerim zira bunun için buradayım.
Derdimi anlatmak için seni bekliyorum o zaman.
Dinliyorum.
Sen İsveçte yaşıyordun, di mi Momo?
Konumuzla alakası?
Din konusunda bilgili misin? Ben inançsız bir insanım. Bir insanın müslüman olmasını sağlayabilecek bir kanıtın ya da mantıklı bir sebebin var mı?
Dini anlamak isteyen için en güze kanıt, kainattır. Anlamak için, yaratılmış her şeyin özünü görmek için bakarsak derin bakmayı da öğreniriz, sevmeyi de. Anlama ve hissetme merakınız var mı yoksa sadece laf olsun diye mi soruyorsunuz?
Ben önceden çok fazla dindar olmasam da inanan bir insandım ve o ahlâk, edeple büyüdüm. Lise son sınıflara doğru kendimi sorguluyordum hep. Tamam iyi bir insanım, kötülük yapmıyorum ama ne namaz var, ne kuran okuma vs. çok dengesiz bir insan olduğumu düşünmeye başladım. Müslümansam bunları yerine getirmek zorundayım, yoksa bir ateistten ya da bir hristiyandan farkım kalmayacaktı ve bunu söyleyen hocalar da var. Ömrüm boyunca her gün 5 vakit namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, kuran okumak, hacca gitmek vs. bunlar bana zor geliyordu. Dedim ki kendime, milyonlarca insan var bu dünyada, hristiyanlar en çok ve cehenneme gidecekler, yahudiler var, cehenneme gidecekler. Hindular, budistler, ateistler, herkes cehenneme gidiyor ama ben namaz kılar, oruç tutarsam vs. cennete gidecek miyim gerçekten. O kadar insan kendi dinini doğru olarak kabul ediyor ve cennete gideceğini zannediyor. Ömürleri boyunca kilisiye gidiyor, ibadet ediyor vs. ama hep boş. Acaba gerçekten biz doğru yolda mıyız diye sormaya başladım kendimi. Hatta bir cuma namazında herkes secdeye giderken bi' tuhaf hissetmiştim kendimi. Dedim ne yapıyoruz biz, çok anlamsız gelmişti. Hep birlikte bir varlığa secde ediyoruz ama o varlık burada değil, kabeye yönelip ediyoruz. Bir bakıma tam kabeye denk gelmiyor dünyanın düz olmamasından kaynaklı hem de kabe içi boş bir bina. Putperestlikten bir farkı yok mu acaba diye düşündürüyor. Dini araştırmaya başlayınca ve mantığıma uymayan şeyler olunca ateist olmaya karar verdim. İnanmayı, müslüman olmayı gerçekten isterdim. Hiçbir kötü niyetim yok ama olmuyor maalesef. Şimdiye kadar konuştuğum insanlar da bana hep dünyadaki şu yaratılan şeylere bak diyor. Belki bunları yaratan Ahura Mazda, belki Shiva yarattı, belki ismi bilinmeyen bir varlık, belki de evrenin ta kendisi bir yaratıcı. Biz de onun mikropları gibiyiz.
Aslında güzel bir noktaya değindiniz. Her insan kendi dinini hak din sanıyor. Lakin şunu atlıyorsunuz bir dine inananlar o dinin gereklerini yerine getirir. Mesela yahudilerde zina, alkol yok. Ama kim uyuyor? Hristiyanlarda da benzeri yasaklar var lakin uygulayan yok. Hatta incili, tevratı bir kere açıp okumadı çoğu. Sosyal medyada yapılan sosyal deneyleri rastladıkça izliyorum o sebeple görüyorum. Ayrıca bizim dinimizin tarihinde de ilk gönderilen hak din İslâm ve Kuran'ı kerim değildi. Alemlere rahmet olarak gönderilen ve insanların en hayırlısı olan son peygamber Hz. Muhammed sallahü aleyhivesellemdi. Kuran'da da hak dinlerden, gönderildikleri kavim lerden, peygamberlerden ve gönderilen kitaplar bahsediliyor. Ancak günümüze kadar orjinalini kaybetmeyen ve tahrif edilmeyen tek kitap Kuran-ı Ker'im Zira diğer hak kitaplar okunduğunda da ortaya bir anlam karışması çıkıyor ortaya. Ammavelakin bunu Kuran'da göremiyoruz. Hatta basılan binlerce Kuran'ın da aynı yazıya ve mânâya sahip olduğunu çok rahat görebiliyoruz. Bu bile islamın değişmeden günümüze kadar gele bildiğini ve hak din olduğunu kanıtlıyor.
Bahsettiğiniz kavimlerden de cennete girecekler var diye biliyorum. Yahudilik gönderildiğinde haber alamayacak bir konumda olan, islamla tanışmamış ve gerçek dibe uymaya çalışmış insanlar da var. Hatta yanlıi hatırlamıyorsam Kuran'da da bu kişilerden bahsediliyordu. Son cümlelerinizde verdiğiniz örnekleri Hz. İbrahim'in de verdiğini ve yaratıcısını bulmaya çalıştığını anlatayım. Rabbini arayan peygamber, önce güneş olduğunu düşündü. Güneşe Rabbim sensin dedi sonra Gine battı, yerini ay aldı. Sabah olduğunda o da gitti ve Rabbim ağaç dedi. Ağaç soldu ve kendi kendine bile yaşam atfedemedi. Sonra dağlara baktı ve çevresinden yola çıkarak aradı. En sonu da rabbini gözüyle göremeyeceğini ve yalnızca kalpten iman edebileceğini anladı. Çünkü alemleri yaratan bir yaratıcı bizim gözümüzle, kulağımızla algılanan her şeyin ötesinde. Anlatamadığım, kafanızı karıştıran bir konu olursa lütfen sorun.
İnsanı neden yarattı mesela. Kurana göre ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım diyor. Bir hadiste de ben gizli bir hanizeydim, bilinmek istedim diyor. Eğer Alllah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yoksa biz insanları neden yarattı? Hiçbir zaman bu sorunun cevabını bulamadım. Bizlere hayat hediye etti, ona şükretmelisin diyenler oluyor. Bana bu hiç mantıklı gelmiyor. Yaşamayı ben seçmedim. Şu an hayatımdan hiç memnun değilim. Hiçbir şeye ihtiyacı yoksa hiçbir şey yaratmazdı öyleyse.
Yaşamayı nasıl seçmedik? Yadatılmadan evvel bize soruldu ve bızler de cevapladık berbat aleminde. Hatırlamadığımız için bunu inkar edemeyiz. Bizi yarattı çünkü O'na kulluk etmemizi, O'nu bilmemizi ve bulmamızı istedi. Kunfeyakun yani O ol der ve olur. Bu kadar Çetin bir hauatın olacaksa yaşamayayım diyebilirsiniz lakin tüm bunlar imtihan. Her çile cennet yolunun bir taşıdır. Sınavdan kalan ahireti kaybeder vadisini hatırlatırım.
Kaçan*
Allah yaratmadığı varlıklara nasıl sizi yaratayım mı diye sorabiliyor ve bunu sorma ihtiyacı neden duyuyor? Bu imtihan olayının başlama gereği var mıydı? Dediğim gibi Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yok. Sanki Allah kendini çok beğeniyormuş, kibirli bir varlıkmış da kendine benzeyen, iradesi olan varlıklar yaratmış ve bana kulluk, kölelik edeceksiniz yoksa sizi ona göre cennete cehenneme koyacam diyor. Diğer türlü ben Allah olsam hiçbir şey yaratmazdım mesela. Hiçbir şeye, hiçbir varlığa ihtiyacım yok. İnsanları, dünyayı yaratıyorum. Milyarlarca insana sıkıntılar çektiriyorum. Sadece insanların yaptığı savaşlar, tecavüzler, kötülükler değil. Bir insan ömrü boyunca ekip, biçmek, avlanmak, ya da günümüzde çalışmak zorunda. Bugün ben 26 yaşındayım ve gözlerimi Türkiye'de açtım. Çalışıyorsun, doğru düzgün para kazanamıyorsun. Ev almak hayâl, araba almak hayâl, evlenmek hayâl. Kıt kanaat geçinip ömrümü tamamlayacağım belki de. Bunca sıkıntı çekip, ibadet edip, ölünce de mükafatımı cennet ile alacağım. Gerçekten Allah bu imtihanı yapma gereği duydu mu. Bizleri yaratıp, hatta yaratmadan bize sizi yaratayım mı sorusunu sorma ihtiyacı duydu mu?
Yanlış sulardasınız. Sorgularsınız, merak edersiniz lakin sınırı aşmazsınız. Ben Allah olsam nedir? Allah çok kibirli mi şöyle böyle tövbe estağfurullah amacınız ne? Anlamak istiyorum dediniz lakin bu yaptığınjz düpedüz O'na şirk koşmak. Ayrıca bedenlerin oluşmasından bahsetmiyorum. Berzah aleminde yaratılmamış insanların bile ruhu var. Bizlerin de ruhu vardı ve dğnyaya göndermeden evvel sordu Allah. Her neyse boşuna anlatıyorum anlamak isteyen yok zaten.
Diyorsun ki yani Allah herkesin ruhunu yarattı ama herkes sorunsuz, sıkıntısız, sınavsız bir hayat yaşıyordu. Şu an yaşayan ruhlar da var eğer dünyaya gelmek istememiş ruhlar olduysa. Biz dünyaya gelmeyi neden istedik peki? Bu konuda bir bilgi var mı? Sinirlenme durduk yere, soruyorum, merak ediyorum işte 😃😃 Sınırları bilmiyorum, kusura bakma. Sen inançlı bir insan olduğun için belki ağır gelmiş olabilir konuşmam.
Pardon pardon 🤦♂️ yaratılmadan evvel sorma mevzusu doğru değilmiş bir yerde duymuştum lakin doğru değil. Özür dilerim yanlış bilgilendirme için. Genelde müftülüklerde her türlü sorunuzu rahatça sorabileceğiniz danışma merkezleri oluyor. Bunlara gidip kafanıza takılan soruları sorabilirsiniz. Cevap alamadığınız sorular için farklı müftülüklerde de gidebilirsiniz. Her zorunuza cevap verebilmeyi çok isterdim lakin o kadar yetiştiremedim kendimi. İslam mükemmel, biz değiliz. Yani benim hatamı dine adletmeyin lütfen. Allah yolunuzu açık etsin, öyle güzel bir hidayet nasip etsin ki cennetine götürsün.
Ben müftülükteki hocalarla telefonda konuşmuştum. Resmen benimle dalga geçiyorlardı. Mesela şöyle bir soru sormuştum. Evliyim, savaşa gidiyorum, savaş esiri olan kadınları (cariyeleri) evime getiriyorum. Bu cariyelerle nikahlanmadan ilişkiye girebiliyormuşum. Eğer karım karşı çıkarsa günaha girermiş. Bu durum bana iğrenç geliyor. Tamam, savaş esiri olarak alabiliriz ama ilişkiye girme bana saçma geliyor. Peygamberlerin de cariyeleri varmış zamanında. Evime cariye getirip ilişkiye girme hakkına sahip oluyorum ve eşim bu duruma karışamaz, çünkü cariyeler bana Allah'ın hediyesi. İstersem bu cariyeyi başkasına ikram edebiliyorum ya da pazarda satabiliyorum. Ben bu soruları sorunca adam dedi ki, sen evli misin? Hayır evli değilim dedim. Savaş çıktı mı? dedi Hayır, daha çıkmadı dedim. Tamam o zaman, sen önce bi' evlen, bi' de savaş çıksın, o zaman bakarız 😂😂 dedi. Hafif güldü böyle, es geçti yani soruyu. Kiminle konuşsam böyle dalga geçer gibi konuşuyor, kelime oyunu yapıp cevabı atlıyor.
Hepsi bir değil. Bir tanesi bozuksa hepsi öylesine duruyor demek değildir. Ayrıca islamda cariye helaldir, canın çektiğinde al sonra bırak eşinde karışamaz diye bir dünya yok. "Savaş zamanı" kadınların sayısı erkeklerden fazla olduğu için "o döneme özel olarak" Kuran'dan kendinize üçer dörder eş alabilirsiniz ayeti indi. Çünkü bütün erkekler savaşa gidince sadece pek azı sağ çıktı ya da dönebildi. Kadınlar da açıkta kalmasın diye ve dinen birden fazla kadınla evlenmek dinin dışında kalıp haram olmasın diye "yapabilirsiniz" babında ayet indirildi. Ki ayette de yazıyor zaten "eşleriniz arasında ayrımcılık yapacaksanız ve adil olamayacaksanız bir tane eş alın" Günümüz şartlarında böyle bir durum konuşulamaz o yüzden. Sizin sorunuz da biraz dalga geçme amaçlı gibi. Her ateistin, din düşmanın itinayla seçtiği ve gündemde olmamasına rağmen gündeme getirip durduğu ve kendinden yorumlar kattığı bir konu. Cevabım yeterli olmuştur umarım. Dediğim gibi bir müftülük yeterli olmadıysa diğerine gidebilirsiniz. Nihayetinde kimse size bir tane müftülük seninle ilgilenecek, diğerleri yasak demedi veya demiyor.
Bu aralar hiç dinleyemem.
Yerine ve kişiye göre
Severimm
Pek değil
Severim
Abartmazlarsa evet
Sevmiyorum
Hayır
Asla
sevmem