Ben vicdanlı insanım diyenlerin türlü hatalarıni izlerken me;

Ben vicdanlı insanım diyenlerin türlü hatalarıni izlerken me;

vicdanım tabi ki de. yani ben bir şeyden zaten günah diye uzak durmam kötü olduğu için uzak dururum. yani günah olmadı diyelim günah kavramı hiç yok diyelim yine de yapmam zaten çünkü kötülük sevmiyorum ben her zaman kalbimden geldiği için iyi oluyorum tabi ki de.. yani bir şey kötüyse zaten yapmam bunun hukuk olarak cezası olduğundan ya da günahı olduğundan değil. aynı şekilde mesela bir iyilik yaparken de sırf ödül olacağı için değil içimden geldiği için karşılık beklemeyerek yapıyorum zaten olması gereken de budur zaten ama çoğu insan sırf günah diye yapmıyor hatta buna rağmen yapanlar da var. bu yüzden de yaptığım her şeyi iyi olduğum için yaparım mutlaka..
İnançsız insanlar da vicdan diyerek vazgeçiyor.. yani günah bu yapamam demeden önce vicdansızlık demeliyiz.. yani bu haram yapamam değil.. ahlaksızlık bu yapamam demeliyiz.. elbette dini vecibilerimizide yerine getiriyoruz ama.. nasıl desem.. Allah zaten bir şeyi haram kıldıysa muhakkak bize onunda vicdanini, merhamet duygusunuda vermistir.. inanmayan bir sürü insan var ama ahlaksızlık, vicdansızlık, hakkı hukuku da gozetliyolar... bunun en başı güzel ahlak diyebiliriz... evet bir sey yapmadan önce vicdanim el vermediği için yapmıyorum.. helal ve haram sonra geliyor aklıma.. yani bu tarz konularda.. once ahlak, vicdan diyorum.
Vicdanım ağır basıyor ama bazen vurdumduymaz olabiliyorum.
Cevap
1Cevap
İkisi de diyelim. Bir şeyin vicdana aykırı olması onu günah yapar. Yani hem vicdana aykırı hem günah bir şey olduğu için yapmam.
Vicdanıma sorarım. Yap diyorsa hiç acımam
Vicdanım
vicdanım...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?