AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Olumsuz yönlerim: inatçı, tembel ve kibirli olmak
Olumlu yönlerim: Adaletli, merhametli ve görgülü olmak
Estağfurullah çek olumsuzluklar bitiyor denendi ve onaylandı mutlaka dene
Fıtrat pek değişmiyor
Sadece törpülenir biraz o kadar
Biter kendimden biliyorum dene ve gör eski olumsuzluklar kalmaz
Birde fıtrat değişir neler neler değişiyor
Hayır fıtrat değişmez. Huy değişir. Bazı kötü huylarını insan değiştirebilir ama doğuştan gelen karakteristik özellikler fıtrat olanlar değişmezler. Onları ancak törpüleyebilirsin bir yere kadar. Sonra tekrar açığa vurur
Tam net bir âciklama yok kimi alimler değişir diyor , kimi değişmez yazmış ama değişir ahlak guzeleştikçe kötü huylar ortadan kalkar
Alışkanlık, bir şeyi tekrarlayarak kolaylıkla yapabilme melekesidir. Huy, kalb ile ruhun melekesi, alışkanlığıdır. Yerleşmiş olan huya meleke denir. Geçici olan huya hâl denir. Mesela gülmek, utanmak, birer hâldir. Cömertlik, cesaret, birer melekedir. Huy, meleke demektir. Ara sıra hayır işlemek huy değildir. Her zaman hayır işlerse, cömert huylu olur. Fakat kendini zorlayarak yaparsa, yine cömert huylu olmaz. Kolaylıkla, seve seve yaparsa, huy denir. Huy, iyi veya kötü iş yapmaya veya, iyi ve kötü olmayan şeye sebep olur. Bunlar üçe ayrılır. İlkine fazilet veya güzel huy denir. Cömertlik, yiğitlik, böyledir. İkincisine rezalet veya kötü huy denir. Cimrilik böyledir. Üçüncüsüne sanat denilir. Terzilik, çiftçilik gibi.
Herkesin ahlakı değişebilir. Hiçbir kimsenin huyu, yaratılıştaki gibi kalmaz, sonradan değişebilir. Ahlak değişmeseydi, Peygamberlerin gönderilmesi hâşâ faydasız, lüzumsuz olurdu. Terbiye ve ceza usulleri abes olurdu. İlmin ve terbiyenin fayda sağladığı her zaman görülmüştür. O halde, ahlakın değiştiği güneş gibi meydandadır. Ancak, bazı huylar pek yerleşmiş, ruhun özelliği gibi olmuştur. Böyle huyları değiştirmek, yok etmek pek zor olur. Böyle ahlak, en çok, cahil, kötü kimsede bulunur. Bunu değiştirmek için ağır riyazet ve çok mücahede gerekir. Nefsin isteklerini yapmamak için çalışmaya Riyazet, nefsin istemediği şeyleri yapmaya Mücahede denir.
İnsanlar iyiliğe, yükselmeye elverişli olarak doğar. Sonra, nefsin kötü arzuları ve güzel ahlakı öğrenmemek ve kötü arkadaşlarla düşüp kalkmak, kötü huyları meydana getirir. Hadis-i şerifte buyuruldu
Her çocuk, Müslümanlığa elverişli olarak dünyaya gelir. Bunları sonra anaları babaları, yahudi, hristiyan veya dinsiz yapar.) [Taberani]
Sual: İyi huylu olmak ve iyi ahlakı muhafaza edebilmenin çaresi nedir?
CEVAP
Kötü niyet ile olmayan hikmet, adalet, iffet ve şecaat, iyi ahlakın kaynağıdır. İyi huylu olmak için ve iyi ahlakını muhafaza edebilmek için, salih kimselerle, iyi huylularla arkadaşlık etmelidir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Kurtulmanın tek çaresi vardır, o da kurtulanlarla beraber olmaktır.)
Güzel açıklamışsın. Ama ben ahlak değişmez demedim. Fıtrat değişmez dedim. Huy değişir ama fıtrat değişmez. Bir davranışını, alışkanlığını değiştirebilirsin, onu iyi yöne çevirebilirsin ama fıtratında olan ve doğuştan gelen bir özelliğini değiştiremezsin. Allah insanları yaratırken esmalarını tecelli eder. Hangi esmaları ne kadar tecelli ederse o insanda o fıtrat oluşur. Örneğin Cemal esması Celal esmasindan daha çok tecelli ettiyse o kişi fıtraten daha naif, daha güzel yüzlü olur ama tam tersi Celal esmasi daha çok tecelli ettiyse o kişi daha hiddetli bir kişiliğe sahip olur. Ve istediğin kadar uğraşsan da bu iki farklı fıtrata sahip kişi birbiriyle aynı hale gelemez.
Örneğin bende adalet duygusu çok fazla var. Öyle ki merhametinden de daha fazla. Kimi insanın merhameti adaletinden büyüktür mesela. Bu da Allah'ın esmalarının insanda tecelli etmesinden gelen fıtri özellikler. Zaten bu sebeple her insan birbirinden farklıdır. Ben inatçı bir insanım mesela. Bunu sadece bir yere kadar azaltabilirim ama hiçbir zaman yok edemem. Kimi insanların umrunda bile olmaz, daha uyumludur vs. Böyle biri olmam mümkün değil
Evet haklısın allahin esmasi tecelli eder ,
Güzel açıklama yaptın belli kaideler gider ya da azalır haklısın...👍
Maşallah bilgilisin
Sen de güzel açıklamalar yaptın. Ben o kadar ayrıntı bilmiyorum bu konuda. Arapça terimler vs.
Estağfurullah sen fitrat değişmez diyince merak ettim araştırdım bir belge vardı onu attım aklıma yatanı, sonra senin dediklerinde mantıklı gelince güzel bilgiler oğrendik
Maşallah sen daha bilgilisin
Sen yine de kendin de araştır. Benim de yanlış bildiğim şeyler olabilir sonuçta insanım ben de :)
Araştırdım kimi alim senin dediklerin gibi diyor kimi alim benim anlattığım gibi bakıyor aynı mezhep gibi görüşler var
Doğrudur
👍
Bence bunu bizi tanıyan insanlar yorumlasa daha iyi olur. Dışardan bi göz bizi daha iyi yorumlayıp analiz edebilir.
Hayatın olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?