Çok soruyorum kendime bende yaptığım şeyin pişmanlığından değil çok merak ettiğim şeyin aslında çok normal olmasından dolayı

Çok soruyorum kendime bende yaptığım şeyin pişmanlığından değil çok merak ettiğim şeyin aslında çok normal olmasından dolayı

Es-selamu aleyküm.
Bir baskı altında hissetmediğim sürece, tercih ve kararlarımı ince eler sık dokurum. Oldukça zaman alsa da sadece bir hakkım olduğunu düşünerek karar veririm. Yani ya hep, ya hiç. Her ne kadar klişe gibi görünse de böyledir..
Bazen çok düşündüğüm için hata ettiğim zamanlar da oluyor, büyük pişmanlıklar, büyük hasarlara yol açıyor. Kendime verdiğim zararı telafi etmekte güçlük çekiyorum. Bu minvalde spesifik olarak verebileceğim örnek yok. Genelde ağır bedeller ödetiyor. Küçük hatalarımı ise üzerini örtmekle telafi etmeye çalışıyorum.
Her insan hata eder, her insan günah işler. Ancak her hatanın tekrarı ayrı bir tercihtir. Bu yüzden Rabbimiz özgür iradenin yanında af kapısını daima açık tutarak bize fırsatlar sunar.
“Bütün Âdemoğulları günahkârdır, günahkârların en hayırlıları ise tövbe edenlerdir.” (İbn Mâce, Zühd, 30)
“Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.” (Müslim, Tevbe, 9-11)
Bunun gibi sayısız ayet ve hadis vardır. Tövbe suresi bile insanın günahkar olduğuna tek başına tanıklık edebilir..
Şarkı dinlemenin telafisi, kuran tilaveti dinlemektir. Kötülüğün, kalp kırmanın telafisi özür dilemek, gönül almaktır. Yalan söylemenin telafisi, tekrarından kaçınmak ve doğru sözlü olmaktır. Bunun gibi birçok günahın telafisi tövbe ve istiğfarda gizlidir.
Sorunuzu biraz farklı yorumlamış sayılabilirim.. Ama pişmanlığın altında yatan en temel neden, Allah'ın rızasından uzaklaşmaktır.. O da kalpte bir boşluk hissi yaratır ve insanı yeise sürükler. Oysa hata etsek de sığınacağımız tek melce Allah'ın ipi, Duâ'dır.
"Dilimi duâsız, gönlümü sensiz bırakma!" deriz, mahçup bir eda ile.. Rabbim büyük hatalardan koruduğu gibi, tekrarından ve aynı deliğe defalarca düşmekten korusun bizleri.
En nihayetinde hepimiz insanız. Mühim olan tövbe etmektir.
Evet. Az önce 2 paket puding için 1 paket sütü kullanmam gereken yerde, ölçü bardağı ile uğraşıp döktüm. Neden bunu yaptım ki🥲
Başka konular için de böyle dediğim olmuştur.
Cevap
3Cevap
ayır hiç olmuyor ama neden bunlar başıma geliyor diye sorguladığım çok oldu
Ben hiç sormam hayat sorgulamaya değmez yaşa eğlen geç
Sayende yine aklıma düştü
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?