Merhabalar Herkese 🌸

Sizce bu dünyada bir iyiliği karşılıksız yapan insanlar "enayi" yerine mi koyuluyor?
Merhabalar Herkese 🌸

Sizce bu dünyada bir iyiliği karşılıksız yapan insanlar "enayi" yerine mi koyuluyor?
Merhabalar, evet maalesef öyle oluyor çünkü aslında iyilik yapmak güzel olsa da bildiğiniz gibi ülkemizde ya da dünya genelinde iyilik yaptığınız zaman karşınızda ki kişi sizin iyiliğinizi iyi niyetinizi kötü kullanıyor yani çıkar için size yaklaşıyor bu yüzden de siz iyilik yapsanız bile o kişiler bundan anlamıyor ve kötülük ile karşılık veriyorlar her zaman. hatta çok sevdiğim bir söz var benim hiç bir iyilik cezasız kalmaz diye. bu yüzden de hak edenlere iyilik yapmalı mesela Yoksul insanlara yiyecek, barınma, giysi, temiz su ve sağlık hizmeti sağlamak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardımda bulunmak. Sokak hayvanlarına yiyecek ve barınak sağlamak, onlarla ilgilenmek, evcil hayvanların barınma, yiyecek ve sağlık hizmetlerini sağlamak gibi.
Hayır kesinlikle sen öyle bir hisse kapılma,
insan kendisi neyse karşısındakinide öyle görür.
İyiliğin kavramı, yardım edenin herhangi bir çıkarı ya da yardım edene herhangi bir geri dönüşü olmadan, ihtiyacı olan kişiye yardım etmektir, her ne kadar özünde karşılıksız, hattâ bazen kendi menfaatlerimizin aksine ve hayatımız pahasına iyilik yapıyor da olsak nihayetinde bu iyiliğin mükâfatı gibi, bu eylem karşı tarafı mutlu ettiği kadar, iyilik yapan kişiyi de mutlu eder, yapılan iyiliğin sonucunda oluşan pozitif ortamda neşe, sevinç, güven ve onur duyma gibi olumlu duygular paylaşılır, iyi olabilmek ve iyilik yapabilmek önemli bir erdemdir ve ancak erdemli bir yaşam, anlamlı bir hayatın yoluna ışık tutar...
Nerede bir can ölse, oralı olmalı yürek❗
Çok güzel yazmışsınn
Teşekkür ederim 🙏
o senin güzel görüşün ☺️
Dünya'yı bilmem, ama maalesef bizim ülkemizde son 20 yıldır yaratılan kitleyle birlikte "iyilik için iyilik" yapan herkes ya saf ya da aptal olarak görülüp etiketleniyor.
Birine, sırf içinden geldiği için yardım eden herkesi garip bir şekilde enayi olarak ilan ediyoruz. Daha da acınılası olan, bu bakış açısını insanlar çocuklarına öğretip aktararak mevcut hastalıklı zihniyeti geleceğe taşıyor.
Son zamanlarda güzel, masum ve iyilik dolu olaylara neden apt*llık adını verdikleirni bilmiyorum. Ama tam anlamıyla iyi davranan herkese "potansiyel enayi" gözüyle bakıldığı bir gerçek. Yine de ben böyle düşünmüyoru₥
Maalesef dediğin gibi iyi düşünceler gitgide değer kaybediyor
Çünkü insanlar günden güne deri değiştirir gibi karakter değiştiriyor
Eic 🍁🍃
Cevap
48Cevap
İyilik yapılan kişiye göre değişir o. Bazı insanlar gerçekten hak eder ve kıymet bilir ama bazıları hak etmez.. Sürekli tek taraflı olursa sorun var demektir. Keyifli günler..
Şimdi kime iyilik yaptığına bağlı bu.
Değer bilende var nankör olanda var.
Bir insana ne kadar iyilik yaparsan yap o bildiğini okur böyle kişiler kimlerdir yabancı kişiler dır yani aileden ya da yakının olmayan kişiler ama bazen değer bilen oluyor nadiren de olsa.
Değer bilen kişiler kimlerdir seni gerçekten seven kişiler dır..
Oncin insan sevdiği insana değer verir, şans verir, iyilik yapar.
Ama bu zaman da sana iyiliği herkese değil hakkedene yapacan. ya da durumun müsaitse yapacan.. iyilik yaparken karşı tarafa kendini de düşünerek yapacan kısacası.
Karşılıksız iyilik yapmak enayilik değil, gönlün zengin, asil, güçlü olduğunun işaretidir. Riyakâr ve sinsi habis ruhlar bu gönül yapısına akıl sır erdiremedikleri için asıl kendileri enayi, fakir ve nasipsizler!
Ajfjwhxhd
Belki ama ne demişler: balık bilmezse halik bilir..
Koyan insanlar elbette var ama herkes kendi kalbinin ekmeğini yediği için karşılıksız iyilik yapanlar da mükafatını alacaktır 🥳
Haklısın bebiş😘🥳
iyilik yap denize at demişler :) isteyen enayi yerine koyabilir:d
karşılıksız yapılan şeyin adı değil mi iyilik? karşılık güdülen şeyin adı menfaat olur
Doğru aslında, haklısın. Yine de karşılık bulamamasına rağmen ısrarla iyilik yapmak sa alma verme dengesini bozuyor bana kalırsa.
iyiliğe kötülükle ve nankörce karşılık veemek başka ama
Maalesef oyle ama olsun.. Allah görüyor ve biliyor o sana yeter.
Çok doğru
Geçenlerde bir hadis gördüm ahir zaman durumları ile ilgili.
Şu an bulabilmem zor ama “ iyilik edenlere ahmak diye bakılacak “ gibi bir hadis.
Yaşadıpımız dönem ve bu dönemde bazı insanların bakış açısına göre ne yazık öyle.
Ben böyle düşünmüyorum , ben iyiliği yapabildiğim için yaparım ve karşılık beklemem çıkar ya da menfaat içinde yapmam.
Ama baktım yaptığım iyilik sanki zorunluğum gibi algılanıyor ya da dayatma geliyor o kişiyi oraya gömerim
Bazen iyilik yapanı enayi yerine koyarlar doğru. Yapmayanı da koyuyorlar ben özellikle yaptıklarını sanmıyorum. Bir insanın genetik kodunda o... çocukluğu varsa neticesinde her bulduğuna koyma eğiliminde oluyor.
Evet enayi yerine koyuluyor. Sn vicdaninla Allah rızası olsun diye yaptığın iyilik sana kötülük olarak incitici birsekilde geri geliyor ama olsun iyilik güzelliktir mutluluktur
Önceden çok saf bir çocuktum. Şimdi öyle bir değilim çünkü insanlar gerçekten haketmiyorlar. İyi davransan bile yüzüne bakmıyorlar köprüden karşıya geçene kadar her şey sonra bakmışsın artık yanında değiller
Ben de çocukken öyleydim. Bence çocukken saf olanlar ileride yaşıtlarına göre daha uyanık olabiliyor.
Hala uyanık biri değilim😔 sadece biraz daha çıkarcıyım
Sen iyilikten geri kalma gören yaradan var ama yaptığın kişilere dikkat et bu sokak köpeği olur ya da karnı aç olan birisi olur yakın çevrene iyilik yapma kötülük bulursun.
Maalesef... Ancak iyilikten bir sonuç beklenmez, iyilik yapmanın bir nedeni de yoktur. Bu yüzden iyilik, sebep-sonuç zincirinin dışındadır. Bunu da Tolstoy söylemiş.
Aynen öyle. "Olum saf mısın iyiliğin dokunuyor ama karşılığında ne oldu? Hiçbir şey." Ben içimden gelerek yapıyorsam bırak eli anam-babam bu konuda söz etmemeli.
Bu dünyada böyle bir kanı olsa bile öte dünyada bunun karşılığı garantilenmiş durumdadır inşallah.
Karşılıksız iyilik yapınca bunun karşılığında yiyeceğin etiketi de önemsemediğin için sıkıntı olmuyor.
Merhaba. Maalesef bizim toplumda öyle, iyi niyetliysen seni nasıl kullanacaklarını şaşırıyorlar. Aptallık ile iyi niyeti karıştırıyoruz.
Çokta önemi yok, bir insan bir şeyi içinde geldiği için yapar karşındaki enayi dese iyi dear kötü dese ne olur
Karşılıksızsa enayi yerine konmanin bir önemi olmaması gerekir.
Varsın enayi sansınlar kendileri enayi farkında değiller
Bu devirde genellikle öyle oluyor. Kafa yapısı çok değişti insanların 🖤
Karşılıksız iyilik yapan kaldimiki dünyada onu düşünmek lazm 🤔
Günümüzde enayilikten başka bir şey olarak görülmüyor ama yapacak bir şey yok. Doğrusu bu.
Gayir asla onlara o gözle bakmam iyilik sever olarak görürüm
Enayilik olduğunu düşünmüyorum ama evet enayi yerine konuluyor
Ortadoğudaysan evet, malsın kardeşim, insanlara iyilik yapıyorsan malsın
Hayır iyiliğin karşılığında iyilik görmediğinde karşı tarafa kin tutuyorsan o iyiliği kendin için yapmış olmuyorsun. Mesela birine içinden geldiği için para verdin ama kafanda o kişinin seninle muhattabi keseceği ihtimali de var, en azından o kişinin de birgün sana yanlış yapabilecegini düşünürsün, o noktada sen "ben bunu birine elimi uzatmak için yaptım, bu dünyada birini mutlu etmek için yaptım" dersen o iyilik seninle kalbin arasında kalır ve kimse de senin moralini bozamaz
Evet bazen kendimi enayi gibi gördüğüm oluyor. :D
Koyulsun sonuçta karşılıksız dmi :d
E orası öyle de kötü bir karşılık olmasa bari ajdjw
Evet maalesef nerden biliyorsun diye sorma
Sorunun cevabı içinde vermişsin sormaya gerek var mı :)
Ah bee
evet ama onlara kızıp kötü olmamalıyız. kaybedeb hep onlar olur.
İyilik için enayiliği kabul edemiyorsan nasıl iyi biri olacaksın
Bence iyilik yapılan tarafa göre evet ama iyilik yapana göre hayir
Oyle ama iyilik yapmanin tadi bi baskadir hicbirseye benzemez
"A true selfless act always spars another."
Ben de zamanında çok enayilik yaptım.
Hangimiz yapmadık ki
İyi insanlar çok tatlı <3
Bence dee
Aynen öyle ama bunu diyenler enayi ahahah sen kendine yakışanı yapıyorsun onlarda öyle ama bu tarz insanları hayatınızdan çıkarın hiç bir şekilde sizi haketmiyorlardir çünkü...
Evet enayi yerine konuluyor
Çoğu insan koyuyor, evet.
Koyanlar maldır
Bazen evet değer gösterenlere de aynı şekilde
Aaa kendimi gördüm şimdi...
Evet genelde öyle oluyor
Maalesef evet
Yoo kıymet bilen de var.
Sürekli iyilik yapıyorsa evet enayilik
Kesinlikle evet
Evet
Aynen oyle