Hep karakter, ruh ve benlikten bahsettik. Biraz da nefse değinelim.

Nefsimizi nasıl terbiye edebiliriz?
Hep karakter, ruh ve benlikten bahsettik. Biraz da nefse değinelim.

Nefsimizi nasıl terbiye edebiliriz?
Nefis derken ben karakter olarak yorumlayacağım.. insanın karakterine ağır gelen şeyler aslında kişiye göre değişebilir. bir kişi bazen iyi olmakta zorlanabilir. yani dürüst olmak iyi olmak o kişiye ağır gelir bunun nedeni de dürüst insanların bu dünyada kazanamıyor olması ya da mutlu olamıyor olması olabilir. bazen insan bu yüzden de kötülükler yapmak isteyebilir ama işte burada aslında karakteri devreye giriyor :) yani insan iyi bir kalbi varsa kötülüklere karşı kendini geri çeker kimseye zarar vermez kendinde zarar vermez.
Nefsi terbiye etmek kolay aslında nefse güzel gelen her şey insanin zararinadir, inanmış bir toplumuz öyle değil mi o yüzden bunu hakkıyla öğrensek okusak okuduğumuzu anlasak olanlara ve olacaklara karşı nasil tepki vereceğimizi anlarız yapılması ve yapılmaması gereken her şey açık bir şekilde söylenmiştir her insan nefsine yenik düşer, bazen gücü yetmediği için bazende istemeden yapar o hatayi sıfıra indiremezsin o oranı ama düşürebilirsin bunun yolu bir şeyi bin kere düşünüp öyle yapmaktır nefsine iyi geleni ve gelenleri yapmicaksın kısacası..
Ama uygulaması o kadar kolay değil ne yazık ki.. yine de bir süre sonra nefse ağır gelen şeyler kalbe iyi gelmeye başlıyor
En kötü olduğum konu 😞
Vurulmadan öğreniriz inşAllah
Kapanmak gibi.
Nefsi terbiye etmenin çok basit bir formülü var. Ben bunu deniyorum ama sanıldığı kadar kolay değil. Akla gelen rahatsız edici düşüncelere “hayır” komutu vermek ve icraate geçmemek. Ama bunu yapmak oldukça zordur, bazen unutulması mümkün olabiliyor. Sık sık alıştırma yaparsak bir müddet sonra beyin telkine uymaya başlıyor ve hayat daha huzurlu geçiyor. Hayır çok mühim bir kelime, önce kendimize hayır demeyi öğrenmeliyiz
O da adım adım olan bir şey sanırım. Önce başkalarına sonra kendine hayır diyebiliyor insan..
Cevap
8Cevap
Nefse ağır gelen imandır.
Nefsin terbiyesi ise sadece aç ve cinsel olarak karşı cinsten uzak kalarak gerçekleşir.
İyi ve ahlaklı insan olmanın en kolay yönü, vicdanlı yaşamak, en rahat yönü huzurlu olmak, en kazançlı yönü ise son nefese hazırlık yapmaktır.
Yapmak istediğimiz ve arzuladığımız şeylerin hepsi nefsin istekleridir.
🙂 Tam da bu konuyla ilgili bir kitap okuyorum. Nefis en iyisi en güzelini en pahalisini arzular hep yani dünya malina meyil eder. Bizim de nefsimizle mücadele edip bunlara karşı durmamız gerek.
Biz asilerin ibadetten hariç herşeye gücümüz var, cahiliyet için her uzuvda inat var.
parayı dost belledik unuttuk onu vereni, kibiri süs eyledik unuttuk onu bizde istemeyeni, dünyayı sevdikte unuttuk bize sonsuzu vaad edeni... 😒
Nefis dünya ve yalan Hayatı ister nefis sevdigi Dünyalık yalan hayatlar
Terbiye ise nefse ne hoşuna gidiyorsa tam tersi yapmak Allaha yaklaşmak dünyayı birakmak
Susmak.
Az yemek.
Az uyku.
Sabır. İtaat. İstikrar.
Biz diyebilmek.
Kendinden önce başkasını dusunebilmek.
İyi olan her şey Allah için yapılan her şey nefse ağır geliyor Allah derken bile yine kendimiz için yapıyoruz çoğu şeyi.
Sanırım nefse ağır gelen bir şey de özür dilemek insanın hatalı olduğunu kabullenip karşı taraftan af dilemesi kibrini yenmesi zor olsa gerek
Nefse fazla rahat olmak iyi gelmez. Nefsi en azından hergün zorlamak lazım. Rahatlığa alışırsa artık insanı o yönetir.
Nefsime artık ağır gelmiyor fakat şeytan önceden hep yaklaşıyordu herkes hayatını yaşarken sen yasayabilecekken hayatı yasamiyorsun diye ama sonrada aklıma hep onlar dünya hayatını ahiret hayatına karşılık satın aldılar ayeti geliyordu.
Kesinlikle bu ayet çok önemli ve hayat kurtarıcı
Nefsin rahatını bozan her şey ona ağır geliyor maalesef.
Açlık olduğu anlatılır. Zaten farklı inanışlarda da az yemek yeme hayvansal gıda yememe vb. çeşitlerde uygulamalar var.
Nefis terbiye edilemez ancak kalp temiz tutularak insanların hataları olsa bile kalbinin temizliği ve hak yememesi en önemli şeyler
Sevmemen gereken birini her şeye rağmen sevmek ve buna direnmek...
Bence herkes için nefsinin terbiye edeceği şey değişkenlik gösterir.
Oruçla. Dolayısıyla açlıkla.
Yoklukla sınarayak...
Nefsin isteklerine karşı gelmek ağır.
İstekleri bastırmak bence..
Nefse en ağır gelen şeyler Din kurallarıdır
şu an aklıma gelen tek şey oruç knk sjsjssj
Nefsin isteğinin tersi yönde davranarak.
Disiplin ve irade
Açlık
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?