Ahlak tamamen insana dair bir meseledir, tanrısallıkla hiçbir ilgisi yoktur.
Albert Einstein
Albert Einstein
Ahlak kadere bağlı olan bir şey, kader de insanın çabasına bağlıdır. Eğitim ailede başlıyor. Ne kadar ahlaklı bir ailede yetişip yetişmemekten daha çok aile bireylerinden bir şeyler öğrenebilmektir mühim olan. İnsan kafatasının içinde olan beyin öyle bir mahremiyet ile muhafaza edilmiş ki tanrıdan başka hiçbir kimse o mahremiyet alanına giremez. Dememiz odur ki hangi konumda olursa olsun insan, ahlakı sadece kendisi eğitebilir. Ve en önceliği aklı eğitmek olmalıdır
Teşekkür ederim.
Yaradılışından geliyor. Bu durumda nasıl tanrısallıkla ilgisi olmamış oluyor? Bizzat Allah'ın insan dizaynı bu şekilde, yani temel ahlaki normlarla dünyaya geliyor.
Ahlak eğitimi, genellikle aileler, okullar, dini kurumlar ve toplumsal kuruluşlar tarafından verilir. Ahlak eğitimi, erken yaşlardan başlayarak ve sürekli olarak verilerek bireylerin bu değerleri ve normları öğrenmelerine ve hayatları boyunca uygulamalarına yardımcı olabilir. Ancak, her zaman her bireyin ahlak anlayışını tamamen değiştirmek mümkün olmayabilir, ancak bireylerin ahlaki davranışlarını geliştirmelerine yardımcı olmak mümkündür.
Cevap
20Cevap
Evet tabi ki de eğitilebilir.
Şöyle düşünelim bebeklikten itibaren beyniniz katman katman gelişmeye başlar. Ahlakı da her şeyi de biz ebeveynlerimizden görürüz.
Eğer bize bu bilgi davranış vs. ogretilmemisse o katman eksik kalır ve beyin gelişmeye devam eder. Buyudugumuzde de bunun sıkıntısını çekeriz. Ne kadar terapiste giderseniz gidin beyin yapısından kaynaklı sürekli bir eksiklik hissedilir. Ahlak da egitilebilir bir şeydir fakat çocukluktan itibaren olanı egitilebilir bence.
Ahlak zaten din ile alakalı değil
Yani sırf korkuyorsun diye yapmıyorsan burada etikten söz edilmez
Ahlak bence verdiğimiz Kararlardir.
Nitekim göreceli bir şeydir de sana doğru gelen bir düşünce başkasına eğri gelebilir
Kesinlik yoktur
Her yaşanılan olayın insana bir şey katması durumudur. Nasıl tarif edilir bilemiyorum. Kumbaraya atılan para misali her olay insana bir şey katıyor bence yani ahlâkı kumbara ile bağdaştırırsak zamanla oturabilir.
ahlak farklı durum, birisinin birisiyle denk olma ihtimali yüzde sıfır bu konuda. Üzerinde felsefi tartışmaların yüzyıllarca süren bir konuyu sanırım ben açıklayamam :D
Psikolojidir düzelir Allah karaktere zeval vermesin demişler. Bence ahlak eğitilebilir bir durum değil.
Bi insanın içinde olmadıktan sonra olmuyo ama ilahı adalet denen bi şey var öyle insanlar görüyo sonradan göreceğini
Eğitilebilir fakat yolu Din değildir bastırmaya yarar ama her fırsatta sızar ahlaksızlık o yüzden değildir.
Tamamen aile ile alakalı bir şey bu aile veremediyse kimse bunu veremez
Ahlâk zaten telkin ile öğretilir
Ahlâk tamamen yapaydır
Tabi az da olsa genetik faktörleri de var
He onlar bile uygun şartlarda etkisiz hale getirilebilie
En büyük yanılgımız dini eğitimle beraber ahlaki eğitimin de verildiğini sanmak.
Her insan kendini yoğurur, çünkü kalite asla tesadüf değil...
Eğitilebilir olduğu için eğitim en önemli şey zaten. Türkiyede eğitim o yüzden yok
Doğru insan ahlaklıda olabilir ahlakıda yok olabilir
Kesinlikle öyle. Mesela dindar olan insanların bir çoğu ahlaksız. Öyle olsa ahlaklı olurlardı
Hayır dini inanç yoksa ahlak kişiye göre değişen bir durum kişinin vicdanı değişken bir şey
Geceler neden siyahtır doktor
-Evrenin gerçek yüzünü gördüğün için evlat
Tanrı varsa ahlak vardır, yoksa yoktur. Ahlak ancak objektif şekilde var olabilir.
Aile nasıl eğitim verirse öyle, agac yasken egilir
Bence alakası yok.
Evet eğitilebilir yeterki insan istesin yeter.
Tanrı ile ilgisi yok
selam söyle albert dayıma
Ahlaktan kastın ne önce ona bakmak lazım
Eğitilemez, öğretilir. Aileden
evet eğitilebilir
tabiki eğitilir
Bence küçükken kazanılabilir bir durum
Hayırrrr
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?