• Keşfet
    KızlarSoruyor'da şu an neler oluyor, hemen gör.
  • Yapay Zeka
    Yapay zeka fenomenleri sorularını cevaplıyor, hemen sor!
  • Popüler
    Günün çok konuşulanlarına göz at.
  • Sorular
    İlgini çekebilecek sorulara cevap paylaş.
  • Benceler
    İlgini çekebilecek Bence'leri keşfet.
  • BiBilenler
    Alanında uzman profesyonel BiBilenlere danış.
  • Anketler
    İlgi çekici anketlere oy ver, gündemi belirle.
  • Zirvedekiler
    Zirvede kimler var? Toplulukla tanış!
  • İletişim
  • Yayın İlkeleri
  • Site Sözleşmesi
  • KVKK Aydınlatma
  • Etiketler
  • Tüm Sorular
Google Play Apple Store
Konular (33) Tümü
  • Aşk İlişkileriAşk İlişkileri
  • YKS2026YKS2026
  • GündemGündem
  • Dünya KupasıDünya Kupası
  • Güzellik & BakımGüzellik & Bakım
  • Alışveriş & HediyelerAlışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım ÖneKızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & SeyahatTatil & Seyahat
  • ArabalarArabalar
  • Astroloji & BurçlarAstroloji & Burçlar
  • Eğitim & KariyerEğitim & Kariyer
  • GamerGamer
  • Moda & StilModa & Stil
  • SporSpor
  • Evcil HayvanlarEvcil Hayvanlar
  • Müzik & EtkinlikMüzik & Etkinlik
  • Kültür & SanatKültür & Sanat
  • Para & EkonomiPara & Ekonomi
  • MagazinMagazin
  • Diziler & FilmlerDiziler & Filmler
  • Cilt BakımCilt Bakım
  • Kişilik & KarakterKişilik & Karakter
  • Saç BakımSaç Bakım
  • Çocuk & EbeveynÇocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçmeYeme & İçme
  • Cinsel YaşamCinsel Yaşam
  • İnternet & Teknolojiİnternet & Teknoloji
  • Ev & YaşamEv & Yaşam
  • Özel Günler & HijyenÖzel Günler & Hijyen
  • Aile & ToplumAile & Toplum
  • Diyet & BeslenmeDiyet & Beslenme
  • SağlıkSağlık
  • DiğerDiğer
Keşfet
Kizlar Soruyor'da hem kızlar soruyor, hem erkekler soruyor!
Doğru ve güzel yazılmış soru başlığı daha çok cevap demek. En az 15, en çok 131 karakter.
Detay Ekle Sorunu detaylandır, görsel ya da anket ekle, gizli üye ol.
Başlık desteği al
Başlığı daha iyi yazmama yardım et.
0 / 131
Giriş Yap / Üye Ol
Konular(33)
Tümü
  • Aşk İlişkileri Aşk İlişkileri
  • YKS2026 YKS2026
  • Gündem Gündem
  • Dünya Kupası Dünya Kupası
  • Güzellik & Bakım Güzellik & Bakım
  • Alışveriş & Hediyeler Alışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım Öne Kızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & Seyahat Tatil & Seyahat
  • Arabalar Arabalar
  • Astroloji & Burçlar Astroloji & Burçlar
  • Eğitim & Kariyer Eğitim & Kariyer
  • Gamer Gamer
  • Moda & Stil Moda & Stil
  • Spor Spor
  • Evcil Hayvanlar Evcil Hayvanlar
  • Müzik & Etkinlik Müzik & Etkinlik
  • Kültür & Sanat Kültür & Sanat
  • Para & Ekonomi Para & Ekonomi
  • Magazin Magazin
  • Diziler & Filmler Diziler & Filmler
  • Cilt Bakım Cilt Bakım
  • Kişilik & Karakter Kişilik & Karakter
  • Saç Bakım Saç Bakım
  • Çocuk & Ebeveyn Çocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçme Yeme & İçme
  • Cinsel Yaşam Cinsel Yaşam
  • İnternet & Teknoloji İnternet & Teknoloji
  • Ev & Yaşam Ev & Yaşam
  • Özel Günler & Hijyen Özel Günler & Hijyen
  • Aile & Toplum Aile & Toplum
  • Diyet & Beslenme Diyet & Beslenme
  • Sağlık Sağlık
  • Diğer Diğer
Kızlar Bir Adım Öne Tatil & Seyahat Arabalar Astroloji & Burçlar Eğitim & Kariyer +27
Kişilik & Karakter

Dertleşmek isteyen varsa yazabilirsiniz benimde canım sıkılıyor?

gerçekherşeyy
gerçekherşeyy Takip Et
Xper 1 Yaş: 23
Takip Et
Facebook
Twitter
WhatsApp
00
Yapay Zekaya Sor

Dediğim gibi yukarda😀

Dertleşmek isteyen varsa yazabilirsiniz benimde canım sıkılıyor?
Beğen
Paylaş
Takip Et
Cevabın nedir?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
  • çıbanınBaşıSEFO
    çıbanınBaşıSEFO Takip Et
    Xper 4 Yaş: 24 , eic 100%
    +1 yıl

Yahya Kemal’in Tarihe Olan lgisinin Temelleri
    Genelde hemen her insann özelde de sanatçlarn çocukluk ve gençlik yllarnda bata aileleri olmak üzere dalga dalga genileyerek yaadklar çevrenin, aldklar eitimin, okuduklar kitaplarn, tesirinde kald ahsiyetlerin ileriki hayatlarnda çok yönlü etkisinin olduu bir gerçektir. Bu cümleden olarak Yahya Kemal’in tarihe olan ilgi ve sevgisini, ilk önce doduu corafya ve aile ortam, sonra çevresi daha sonra da ald eitimde aramak icap eder diye düünüyoruz. lerleyen sayfalarda bahsedeceimiz üzere corafyaya bal bir tarih ve vatan anlayn savunacak olan Yahya Kemal’in öncelikle doduu corafyann/ehrin onun düünce dünyasnn oluumunda iz brakmamas mümkün deildir. O sebeple Yahya Kemal’in tarihle olan ilgisini; “corafya”, “aile”, “iletiim halinde olduu çevre” ve “eitim” balamnda ele almak yararl olacaktr.
    Bilindii gibi, Yahya Kemal 1884 ylnda Üsküp’te domutur. Üsküp ki, “arda’nda Bursa’nn devam” olan “her bakmdan bir Türk ve Müslüman ehridir”.11 Öyle ki mesela, Yahya Kemal’in babas bir ara Üsküp’ten Selanik’e tanmak isteyince annesi kar çkar. Çünkü “Üsküp onun nazarnda tam bir Müslüman ehri Selanik ise bilakis Yahudi ve gavurla kark bir ayar diyar”dr.12 O yllarda Osmanl devleti snrlar içinde yer alan Üsküp, “Evlâd Fâtihan neslinden halk, yaay, düüncesi, mimarisi ve bütün özellikleriyle Türk olan ve bugün Balkanlar’da kalm” bir ehirdir. te Yahya Kemal’in “Çocukluk ve ilk gençlik yllar, arda’n eteklerinde, tpk yeil gölgeli Bursa’nn devamn andran bu güzel ehirde geçer. Yahya Kemal’in bu yllar imparatorluun eski parlak günleri deilse de, yine her yönüyle Türk bir çevrede hür vatan havasn koklamtr. O dokunakl Rumeli türkülerini duya duya büyümü, annesinden fetih destanlar dinlemi olmas muhakkaktr. Her yaz kuzeye giden ak tolgal aknclar sanki evlerinin önünden geçermi gibi, o da çocuksu sevgilerini ellerine alk yapmtr. “Açk Deniz” iirinde o günler öyle canlanr:
    “Yahya Kemal Beyatl ve Türk Tarihi”, Töre 14 (164) 1985, s.35-40; Gökalp Türkolu, “Yahya Kemal Beyatl ve Türk Tarihi”, Töre, 14 (16😌 12.1984, s.33-34.
    11 Beir Ayvazolu, Yahya Kemal Eve Dönen Adam, Birlik Yay., Ank., 1985, s. 13.
    12 Yahya Kemal, Çocukluum, Gençliim, Siyasi ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 5.
    128

Ö. ÇAKIR / Çankr Karatekin Üniversitesi SBE Dergisi 2(2😒 125150
    Balkan ehirlerinde geçerken çocukluum Her lâhza bir alev gibi hasretti duyduum. Kalbimde vard “Byron”u bedbaht eden melâl Gezdim o yata dalar, hulyam içinde lâl, Aldm Rakofça krlarnn hür havasn Duydum aknc cedlerimin ihtirasn
    Her yaz, imale doru asrlarca bir kou Barmda bir akis gibi kalm uultulu”13
    Üsküp’ün tarihî ve millî çehresinin, ksaca tarihî bir dokuya sahip olan mekânn Yahya Kemal’in duygu ve düünce dünyasna tesirini göstermesi bakmndan airin orada gittii bir okul binasna ilikin u tespitlerini nakletmekte yarar var: “Be yandaydm. (1889 senesiydi.) Yeni Mekteb’e girdim. Bu yeni mektep Üsküb’ün en mübarek tepesi üzerinde olan Sultan Murad Câmii’nin arkasndayd. (...) Zannettiime göre Sultan Murâd- Sânî o tepede mâruf câmiini bina ettii zaman etrâfna, medrese, imâret ilâve ederken onu da ilâve etmiti.(...) Yeni Mekteb’in yenilii ise zamanla yanm ve yklm olan binâsnn yeniden yaplm olmasndan geliyordu. te hoca karsnda ilk defa ders gördüüm yer, daha stanbul fethedilmeden önce vücûda gelen ve o zamandan beri hiçbir eyi deimemi olan bu lâtîf yerdi. Eer oraya gönderil (me) mi olsaydm, tahsilim dorudan doruya bir yeni maârif mektebinde balasayd milliyetimin en ho bir hâtrasndan mahrum kalm olurdum. Çocukluumda olsun birkaç sene güzel mâzimiz içinde yaam oldum.”14
    Anlalaca üzere, “mimarinin kuvveti” Yahya Kemal’i birkaç sene de olsa tarihimiz içinde yaatr. leride “Süleymaniye’de Bayram Sabah”n yazacak ve orada mimarinin ve onunla bütünlemi tarihin kuvvetli tesiri altnda kalacak olan airin bu özelliinin temellerinin Üsküp’te atldn söylemek herhalde yanl olmaz. Burada dikkat çekmek istediimiz husus airdeki tarih sevgisinin ve uurunun temelinde pay sahibi unsurlardan birinin de mimarinin kuvveti olduudur. Üsküp’le ilgili bahse airin yine mektep hatralarndan aldmz u cümleyi de ilave edelim: Okulda “benim
    13 Osman Selim Kocahanolu, “Ölümünün Onsekizinci Yldönümünde Yahya Kemal’de Tarih Rüzgâr”, Toker, Yl:1, Say: 2, 8.11.1976, s. 22.
    14 Yahya Kemal, Çocukluum, Gençliim, Siyasi ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 21.
    129

ve iki arkadamn oturduumuz sofann arkasndan eski Üsküb bütün güzelliiyle görünürdü; bu manzaraya saatlerce dalardm.”15
    Üsküp’ün tarihî atmosferi ve bulunduu corafyann yannda Yahya Kemal’deki tarih sevgisinin temellerine ilikin ikinci adres airin ailesi ve ailede alnmaya balanan ilk eitim olarak zikredilebilir. Mesela, “en ziyade, annesinin tesiri altnda bulunan Yahya Kemal’e onun ‘olum, dünyada iki insan sev... Peygamber Efendimiz, bir de Sultan Murad Efendimizi’”16 eklindeki sözleri, airi ömrü boyunca etkileyecek millî tarih sevgisinin nerede, ne zaman ve kim tarafndan alanmaya balandn örenmemize imkân vermektedir. Bunun yannda Nihat Sami Banarl’nn “Yahya Kemal’de tarih sevgisi, daha çok küçükken, Üsküp’te balamt” dedikten sonra verdii bilgi ve devamnda yapm olduu tespitler ayn kapya çkmakta “Üsküp ve aile”nin önemine iaret etmektedir: “Henüz sekiz, dokuz yalarnda iken Hüseyin adl lalas, ona Battal Gazî destann okur, serhad türküleri söylerdi.” Yahya Kemal’in “ ‘Bu türküler bana nostalji verirdi, bu türkülerde müphem surette Macar ufuklarn görürdüm’ deyii, onun tarih sevgisinde, Balkanlardaki zafer ve hâkimiyet asrlarmzn çizgilerini gösterir”.17 Bu noktada airin çocukluu üzerinde tesirli olan söz konusu corafyadaki zafer ve hâkimiyetimizin son büyük hamlelerinden biri, “1897 Türk-Yunan Harbi’nde Gazi Edhem Paa ordularnn Atina’ya doru zaferle ilerleyileri ve bu harbin Balkanlarda uyandrd, büyük, milli heyecan”18 da düünmek gerekir. Zira bunu Yahya Kemal’in hatralarnda yer alan “Selanik Tesalya Harbi’nin cû ü hurûiyle çalkalanyordu. Biz çocuklar da kendimizi o havaya kaptrmtk”19 sözlerine balayabiliriz.
    Dolaysyla, bir ara tespit olarak Yahya Kemal’deki tarihe olan ilginin ilk tohumlarnn Üsküp’te çocukluk yllarnda atldn bunda da yaad muhitin tarihî millî havasnn, o yllarda meydana gelen tarihî olaylarn, kendisine anlatlan tarihî hikâyelerin, söylenen tarihî türkülerin etkili olduunu söyleyebiliriz. Bununla beraber tohumun yeermesi ve filizlenmesi
    15 Yahya Kemal, a. g. e., s. 26.
    16 Nihat Sami Banarl, Yahya Kemal’in Hatrlar, stanbul Fetih Cemiyeti Yahya Kemal Enstitüsü Yay., st., 1960, s.25’ten nakleden Ömer Özden, Estetik ve Tarih Felsefesi Açsndan Yahya Kemal, Kültür Bakanl Yay., Ank., 2001, s. 127.
    17 Nihat Sami Banarl, “Yahya Kemal’in Tarih Düünceleri”, Hayat Tarih Mecmuas, Yl:1, C.2, Say: 11, 1 Aralk 1965, s.7.; Yahya Kemal, hatralarnda bu hususta öyle der: “Battal Gaazî’yi, yâhud halk tâbiri ile Seydî Battal’ ondan iitmitim. O okurdu; ben dinlerdim; o muhârebe hikâyeleriyle sermest olurdum; ilk meraklandm roman o olmutu.”, Yahya Kemal, Çocukluum Gençliim, Siyasî ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 17.
    18 Nihat Sami Banarl, “Yahya Kemal”, Aziz stanbul, Milli Eitim Basmevi, st., 1985, s. I. 19 Yahya Kemal, Çocukluum Gençliim, Siyasî ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 6.
    130

bir baka ifadeyle tarihe olan merakn artmas, büyümesi için baka etkenlere de ihtiyaç olacaktr. Bu balamda ailede duyulan yeni eyler, zaman içinde meydana gelen olaylar, tanlan yeni kiiler, okuldaki hocalar, alnan eitim gibi faktörlerin devreye girdii görülmektedir.
    Yine, Banarl’dan örendiimize göre “airin tarihe, yakn tarihe ve siyasete kar alakasn Sultan Abdülhamid devrinde Balkanlar’ bir humma gibi saran ihtilâl hazrlklar arttrmtr.”20 Bu çerçevede airin de müahidi olduu Abdülhamid aleyhinde yaplan aile toplantlar, bu toplantlarda aktüel siyasî gelimelere ilikin babasndan ve babasnn arkadalarndan duyulan sözler, “bu arada geçmi asrlar özleyen cümleler, Yahya Kemal için, hem merakl hem de alakal bir heyecan ve tefekkür balangc olmutur.”21 Öyle ki, hatralarnda bahsedildii üzere on üç yanda iken bir gün evlerinin bahçesinde yaplan bu tür bir toplantda Yahya Kemal söze karr ve padiah aleyhine baz sözler dahi sarf eder.22
    Dier yandan, bu dönemde bir süre sonra Üsküp’te, kendi ifadesiyle “Üsküp gibi serhad bir tara ehrinin en mütevaz bir muhitinde bir ‘kafa’ telakki olunan”23 Ragb Efendi ile tanr. Bu zat, Yahya Kemal’e yakn tarihi ve Jön-Türkleri anlatacaktr. Yahya Kemal, “az zamanda hayran oldum” dedii Ragb Efendi’den yakn tarihe ilikin gelimeleri etraflca örenir. “Abdülaziz’in hal’ini, Midhat Paa’nn ahsiyetini, Ali Suavî vakasn, Tâif faciasn, Jön-Türk’lüün Avrupa’daki zuhûrunu, çkard gazetelerin isimlerini, Murad Bey’in Paris’e firarn ve sonra avdetini, hâsl Türkiye’deki liberal cereyann safhalarn Ragp Efendi’den doru dürüst örenmitim cümleleri de ayn Hatralar arasndadr.”24
    Yahya Kemal, Selanik ve Üsküp’te bir süre idadîye devam ettikten sonra eitimini tamamlamas için stanbul’a gönderilir. Üsküp’te tant Ragb Efendi’den sonra burada da hayatnn rotasn Paris’e çevirecek olan ekib Bey ile tanr. “ekib Bey, siyasî fikirlerinden dolay bir ara Paris’e kaçm, döndükten sonra ordudan tardedilmi bir Jöntürktür. Gençleri etrafna toplayarak Avrupal filozoflarn fikirlerinden ve Paris’ten büyük bir hayranlkla bahsetmektedir. ekib’e göre, en büyük medeniyet Avrupa
    20 Nihat Sami Banarl, “Yahya Kemal’in Tarih Düünceleri”, Hayat Tarih Mecmuas, Yl:1, C.2, Say: 11, 1 Aralk 1965, s.7.
    21 Nihat Sami Banarl, a. g. m., s. 7.
    22 Nihat Sami Banarl, a. g. m., s. 7.
    23 Yahya Kemal, Çocukluum Gençliim, Siyasî ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 62.
    24 Nihat Sami Banarl, “Yahya Kemal’in Tarih Düünceleri”, Hayat Tarih Mecmuas, Yl:1, C.2, Say: 11, 1 Aralk 1965, s.7. Geni bilgi için bkz. Yahya Kemal, Çocukluum Gençliim, Siyasî ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 59-65.
    131

medeniyetidir. Terbiyesi, davranlar, ahlâk, her eyiyle Avrupaldr ve Müslümanla, Türklüe, ksacas bize ait olan her eye dümanlk hisleriyle doludur. Çevresindeki gençlere sürekli bunlar telkin eder; bizde bir gencin yapaca tek i, ona göre, bir yolunu bulup Paris’e kaçmak ve orada yaamak olmaldr.”25 Dolaysyla, “ekib Bey’in Yahya Kemal’in hayatndaki rolü mühimdir. mparatorluk çöküe doru hzla yol alrken alafranga neslin bütün çocuklar gibi, gelecein büyük airi Yahya Kemal de garip bir Paris sevdasna yakalanr.”26 “Nitekim muhitinin cenderesinden kurtulmak isteyen genç Yahya Kemal, cebinde ekib Bey’in kaptana hitaben yazd tavsiye mektubu, kendini Messagerie Maritime kumpanyasnn Memphis vapurunda bulur.” Artk, “korkulu bir Paris yolculuu balamtr.”27
    Yahya Kemal, Paris’e gittiinde on dokuz yandadr. O zamana kadar tarihle ilgisini göz önüne aldmzda; tarihe, yakn tarihe, siyasete kar alakas önemli ölçüde artm olan Yahya Kemal’in Paris’te bir süre sonra ilgilenecei alanlara ilikin bir alt yapnn olutuundan söz edebiliriz. Zira, Üsküp’te tarihi dokunun içinde doan, gözlerini bu atmosferde açan, annesinden dinî, tarihî sevgi alayan nasihatler dinleyen, lalasndan tarihî- destanî metinlerimizi duyan, daha çocuk denecek bir yata siyasî meselelere kulak kabartan hatta bu türlü meselelerde fikir beyan etmeye çalan, tant kimi ahsiyetlerin tesiri ile yönünü Avrupa’ya çeviren Yahya Kemal’in Paris’e geldiinde tarihe ilgi duymasndaki gerekçeleri veya daha doru bir ifadeyle bilinçaltn anlamamza yardmc olacak unsurlarn az çok bir araya geldiini söyleyebiliriz. Ancak, Yahya Kemal’in tarihe olan merak ve ilgisinin artmas, hatta bir tarih sevgisi ve tarih uuruna dönümesi için bu kez de baka etkenler devreye girecektir.
    2. Yahya Kemal’in Tarihe Olan Meraknn Bir Tarih uuruna Dönümesi
    Yahya Kemal’in Türk tarihine olan merak ve ilgisinin, bir tarih uuruna dönümesi, aratrmac hassasiyetiyle Türk ve dünya tarihini örenme çabas Paris’te bulunduu yllarda balar. Yahya Kemal, 1903-1912 aras dokuz sene Fransa’da yaar. Bu süre içinde; Srplar, Bulgarlar ve Rumlarn burada düzenledii milliyetçi mitingler, Paris’te Sciences Politiques’da ald eitim, burada dinledii hocalar, Fransz edebiyatn yakndan tanmas; Yahya Kemal’in zihnini u üç unsur üzerinde younlatrmasna neden olur:
    25 Beir Ayvazolu, Yahya Kemal Eve Dönen Adam, Birlik Yay., Ank., 1985, s. 18. 26 Beir Ayvazolu, a. g. e., s. 19.
    27 Beir Ayvazolu, a. g. e., s.20.
    132

“Dil/edebiyat”, “tarih” ve “corafya”. Burada “corafya” kelimesi yerine “vatan” da koyabiliriz.
    Yahya Kemal’i Paris’e çeken sebeplerden biri “Jöntürk hareketinin cazibesi” olmakla beraber orada bir süre sonra bu cazibe kaybolur ve adeta “çok geçmeden hayal krklna urar. Çünkü Paris’te karargâh kuran aydnlar, kendilerine bayraklk ettikleri Kanûn- Esâsî ile hiç megul olmadklar gibi, Abdülhamid’e neden düman olduklarn kolayca izah edebilecek durumda bile deillerdir”.28 Ksaca, Jötürklük/Gençtürklük “fikir sahasnda hiç, fiil sahasnda yine hiç’tir”.29 Bunun üzerine Yahya Kemal, “Jöntürklerle arkadaln devam ettirmekle beraber” daha çok Paris’in sanat ve edebiyat muhitlerinde oturup kalkmaya, devrin ünlü airlerinin gittii kahvelere gitmeye ve böylece Fransz iirini tanmaya balar.30 Ksaca, artk Yahya Kemal’in gündemindeki aslî meselelerden biri “iir” dier bir ifadeyle “dil”dir.
    Öte yandan, Yahya Kemal, bu srada Sciences Politiques’te örenim görmektedir. “Bu tarihî mektebin be bölümünden biri olan d siyaset ubesine yazlan air, burada, büyük bir ans eseri olarak Fransa’nn en kymetli tarih alim ve profesörlerinden ders okumutur. O tarihte Fransa’nn en büyük tarihçisi saylan Albert Sorel, Yahya Kemal’in birinci derecede hocas olmutur.”(...) Yahya Kemal’e göre hocas Sorel, Fransz tarihçiliinde Michelet mektebine mensuptur. Michelet gibi, Fustel de Coulanges gibi onun seçkin talebesi Camile Jullian gibi büyük Fransz tarihçileri ise tarih ortasnda Franszl arama yolunun âlimleridir. Tarih ortasnda ve bir corafya üzerinde bir milliyetin nasl tekevvün ettiini yepyeni ve salam tarih metodlaryla ve tarih düünceleriyle onlar meydana koymutur.”31 Özellikle “tarih ortasnda Franszl arama” fikri söz konusu tarihçilerden Camile Jullian dilinde öyle ifade bulmutur: “Fransz milletini bin ylda, Fransa’nn topra yaratt.”32
    “te bu mühim cümle, bu bir milletin bütün varl üzerinde corafyann hele yeni vatan corafyasnn oynad büyük rolü belirten hüküm, Yahya Kemal’i Türk tarihi üzerinde derin düünceye sürükle”r:
    28 Beir Ayvazolu, a. g. e., s. 21.
    29 Beir Ayvazolu, a. g. e., s.21; Yahya Kemal, Çocukluum Gençliim, Siyasî ve Edebî Hatralarm, Baha Mat., st., 1973, s. 191.
    30 Beir Ayvazolu, a. g. e., s. 22.
    31Nihat Sami Banarl, “Yahya Kemal’in Tarih Düünceleri”, Hayat Tarih Mecmuas, Yl:1, C.2, Say: 11, 1 Aralk 1965, s.8.
    32 Nihat Sami Banarl, a. g. m., s. 8.
    133

“Düünmeye baladm: Acaba bizi de Malazgirt’ten, 1071’den sonraki sekiz yüz senede Türkiye’nin topra yaratmam myd?
    Yahya Kemal’i tarih sahasnda gayrete sevkeden soru ite bu ‘bir tarih ortasnda ve bir corafya üzerinde’ bu sefer, Türkiye Türklüü’nün meydana gelii problemi” olur. Zira, “air, bu son tekevvünü bütün gerçekleriyle örenmek ve anlamak” ister.33
    Dier yandan, Sorel’in u ifadeleri de air üzerinde çok büyük tesir uyandrr: “Bana bir gün bakt, gülerek dedi. Bilir misiniz ki, henüz iki ey tamamyle kefedilmi deildir: Corafyada kutup ve tarihte Türk.”34
    Anlalaca üzere, Paris’te Fransz tarihçilerin Fransa’nn oluumu için ileri sürdükleri teori, Yahya Kemal’i bir mukayese yaparak kendi tarihimiz üzerinde düünmeye sevk etmitir. Özellikle, “Fransz milletini bin ylda, Fransa’nn topra yaratt.” cümlesi Yahya Kemal’i çok etkiler. “Bu cümle benim, milliyetimizin ve vatanmzn teekkülüne dair dank düüncelerimi birdenbire yeni bir istikamete sevk etti” diyen Yahya Kemal, sözlerini öyle sürdürür: “çünkü bu cümle kafama birdenbire yeni bir ufuk açmt. Artk milletimize dair fikirlerim bu cümlenin ilham ettii noktada birleiyordu.”35

0
    0 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Tümü
Şöyle Böyle
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

1

Cevap

11

Cevap

• Memati_
    Memati_ Takip Et
    Yoda Yaş: 24 , eic 99%
    +1 yıl

Derdi falan boş ver bize uzun yol şoförü lazım sen yapar mısın

0
    2 Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Ehliyet yok😀

Yorumla
    • Memati_
      Memati_
      +1 yıl

Al hemen

Yorumla
  • ElCuco
    ElCuco Takip Et
    Master Yaş: 36 , eic 99%
    +1 yıl

şimdi buna bol bol mesaj gelir. İkinci sorusuda buranın erkekleri niye böyle sapık olur

0
    1 Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Tabi tabi 😀

Yorumla
  • mami6138
    mami6138 Takip Et
    Yoda Yaş: 34 , eic 88%
    +1 yıl

Atma kendini ateşe abazanlqr yazar şimdi

0
    6 Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

😂

Yorumla
    • mami6138
      mami6138
      +1 yıl

Hemen baslamislwrdir utanmiyorlar kendilerinden 20 yaş küçük bir kıza yazmaya

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

19 um ben😂

Yorumla
    • mami6138
      mami6138
      +1 yıl

40 yaşındaki biri de yazabilir 50 yaşındaki karaktersizler de çocuğum

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Doğru şerefsizler😂

Yorumla
    • mami6138
      mami6138
      +1 yıl

Aynen öyle çoktan yazmışlardır bile bana da hep 20 21 yasondakiler yazar ya da takip eder bu kızların olgun merakını anlamıyorum

Yorumla
  • Blgchassan
    Blgchassan Takip Et
    Xper 5 Yaş: 26
    +1 yıl

Bilmiyorum kararsizim

0
    8 Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Sen bilirsin 😂

Yorumla
    • Blgchassan
      Blgchassan
      +1 yıl

Derdim cok büyük ama

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Dinlerim seni

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

İstersen

Yorumla
    • Blgchassan
      Blgchassan
      +1 yıl

Hadi gel dinle dm ya

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Tm

Yorumla
    • Blgchassan
      Blgchassan
      +1 yıl

Bekliyorum takp at

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Takip ettim

Yorumla
  • Kocasını_aldatan
    Kocasını_aldatan Takip Et
    Xper 7 Yaş: 33 , eic 91%
    +1 yıl

Olur

0
    0 Yorumla
  • Cefternal
    Cefternal Takip Et
    Master Yaş: 35 , eic 76%
    +1 yıl
    Kişilik & Karakter konusunda 1b cevap paylaştı.

🙋🏻‍♂️

0
    0 Yorumla
  • aJax___
    aJax___ Takip Et
    Yoda Yaş: 27 , eic 100%
    +1 yıl

yolla gelsin

0
    0 Yorumla
  • HoneyMan
    HoneyMan Takip Et
    Xper 4 Yaş: 35
    +1 yıl

Sen yaz :)

0
    5 Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Ne yazıyım 😂

Yorumla
    • HoneyMan
      HoneyMan
      +1 yıl

Mesaj bölümün kapalı

Yorumla
    • HoneyMan
      HoneyMan
      +1 yıl

Ondan bundan yaz işte :D

Yorumla
    • gerçekherşeyy
      gerçekherşeyy
      +1 yıl

Takip ettim seni kardeşim

Yorumla
    • HoneyMan
      HoneyMan
      +1 yıl

Bende seni kardeşim

Yorumla
  • ttgggggggg
    ttgggggggg Takip Et
    Xper 1 Yaş: 36
    +1 yıl

tabı buyrun

0
    0 Yorumla
  • Huzuruarıyorum34
    Huzuruarıyorum34 Takip Et
    Xper 6 Yaş: 26
    +1 yıl

Yazamiyorum

0
    0 Yorumla
  • Mert1453232324550
    Mert1453232324550 Takip Et
    Xper 5 Yaş: 32
    +1 yıl

Dm den yazamıyorum

0
    0 Yorumla
  • -ChevCelios
    -ChevCelios Takip Et
    Xper 6 Yaş: 30
    +1 yıl

Ne konuda

0
    0 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Dertleşmek isteyen varsa yazabilirsiniz benimde canım sıkılıyor?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi

Bu paylaşımı beğenmene sevindik!

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?

Benzer Sorular

SSize mani yazayım mı canım sıkıldı? 48 cevap verildi
Çok bunaldım dertlesmek isteyen var mı? 36 cevap verildi
Canım sıkılıyor, konusmak isteyen var mı? 39 cevap verildi
Canım sıkıldı dertleşmek isteyen var mı? 41 cevap verildi
Arkdaşlar ağır küfür yazarmısın benimle uğraşan birine yazcam? 9 cevap verildi
Boş yapar mısınız biraz canım sıkılıyor? 17 cevap verildi
Popüler İçerikler
  • En Güzel İnstagram Yorumları! Arkadaş Fotoğraflarına Çarpıcı Sözler
  • Kankanı telefona nasıl kaydedersin? En yakın arkadaş, kankayı rehbere kaydetme isimleri neler?
  • Rehbere Kaydetme İsimleri için Öneri Verir misiniz?
  • Instagram uygulamadan atıyor! Neden beni sürekli atıyor?
  • She/Her/They/Them/Him/He İngilizce Ne Demek, Anlamı Nedir?
  • Adres Başlığı Nedir, Ne Demek, Ne Yazılır?
  • Snap streak nedir? Snapchat St ne demek?
  • Btw ne demek acaba?
  • Instagram Gizli Hesap Görme Nasıl Yapılır? Instagram Gizli Hesap Görme Uygulamaları
  • Crush ne demek, ilişkiler için bir anlamı var mıdır?
Yeni Sorular
  • Aşure sever misiniz, aşurede olmazsa olmaz malzemeniz nedir?
  • İlişkilerde yaş farkı önemli midir sizce ne kadar olmalı?
  • Sizin için en iyi mutluluk tatlısı hangisi, pastane usulü mi ev yapımı mı?
  • Gideni gitmeye mecbur bırakana ne demeli?
  • Kimler öğlen kahvesi içti?
  • Belgesel izlemeyi seviyor musunuz?
  • Ötenazi hakkında düşünceniz nedir, sizce hayatımızı keyfimize göre sonlandırmak doğru mu?
  • Çevrendeki herkes seni gerçekten tanıyor mu?
  • Bir mucize olsa ne dilerdin?
  • GTA6 oynayabilmek için PlayStation5 mi almalıyım yoksa seneye bekleyip bilgisayardan mı almalıyım?
  • Yardım
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Site Sözleşmesi
  • Yayın İlkeleri
  • KVKK Aydınlatma
  • Öne Çıkan Sorular
  • Site Haritası
  • Etiketler
Popüler Konular
Aile & Toplum Alışveriş & Hediyeler Cilt Bakım Çocuk & Ebeveyn Diğer Diziler & Filmler Eğitim & Kariyer Fal Gamer İnternet & Teknoloji Kişilik & Karakter Moda & Stil Özel Günler & Hijyen Saç Bakım Sağlık
Kızlar Soruyor, Kizlar Soruyor
©2026 KızlarSoruyor ™
Apple Store Google Play
{0} ile üye ol
YÜKLENİYOR...
YÜKLENİYOR...
Soru gözden geçiriliyor...
Site kurallarına uygunluk inceleniyor...
Son dokunuşlar yapılıyor, neredeyse hazır ✨