Zannım, zahirimin aksi gibi mi bilmiyorum. İçim de iki ben, dışım da bir başka ben. Olduğum başka, göründüğüm bambaşka. Ruhum güzel bir adamın ruhu ama aklım da bir yerlerde bir şeyran gizli, sinsi sinsi beni alt edeceği günü bekliyor. Sonra bakıyorum ki her insan da olan alelâde bir şey bu..! Peki ben kimim?
Ben bir garip adem
İçimdr cümle alem.
Bir alemin için de alemler içim de,
Bilmem hangisi daha ağır gam da hikmette.
Sanırım cevap bu. Ben bir alem olduğunun farkında olan bir adem olduğumu sanıyorum.
Hiiççççç Nasreddin Hoca’ya sormuşlar: - “Kimsin?” -“Hiç” demiş Hoca, “hiç kimseyim.” Dudak bükülüp önemsenmediğini görünce, sormuş Hoca: - “Sen kimsin?” -“Mutasarrıf”ım demiş adam kabara kabara. -“Sonra ne olacaksın?” diye sormuş Nasreddin Hoca. -“Herhalde vali olurum” diye cevaplamış adam... -“Daha sonra?” diye üstelemiş Hoca. -“Vezir” demiş adam. -“Daha daha sonra ne olacaksın?” -“Bir ihtimal sadrazam olabilirim.” -“Peki ondan sonra?” Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp; - “Hiiiç.” Demiş -“Daha niye kabarıyorsun be adam, demiş Hoca.. ben şimdiden, senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım; ‘hiçlik makamında.
Bi halt zannetmiyorum... Milyarlarca yıllık evrende sadece 70-80 yıl yaşayacak olan, evrenin büyüklüğü karşısında okyanustaki bir plankton kadar küçük bir canlıyım. Değerli olabilirim, ama önemli biri değilim.