Dünyada insan gibi bir canlı varken şeytana bana göre gerek yok.

Dünyada insan gibi bir canlı varken şeytana bana göre gerek yok.
Gözümüzle göremediğimiz, fakat varlığını Allah'ın, peygamberlerine bildirmesiyle öğrendiğimiz varlıklar vardır. Melekler, cinler ve şeytan bunlardandır. Bu varlıkları beş duyumuzla bilemeyiz; deney yoluyla hakkında bilgi edinemeyiz. Bizler görmesek de onların var olduğuna inanırız. Çünkü bu varlıkların nitelikleri, görevleri ve niçin yaratıldıkları gibi konularda Kutsal Kitabımız Kur’an’da bilgiler verilmektedir.
Varlık alemi, yalnız bu gördüklerimizle sınırlı değildir. İçinde bulunduğumuz evrende bu güne kadar görüp anlayamadığımız daha pek çok güç ve varlıklar vardır. Bunlar hakkında doğru bilgi edinebilmemiz için asılsız hurafeler yerine Kur’an’da ve Peygamberimizin hadislerinde bildirilen haberlere başvurmamız gerekir.
İnsan gözü belirli koşullarda ve uzaklıktaki varlıkları görebilecek şekilde yaratılmıştır. Belirli koşullar derken maddi şartları kastediyoruz. Hatta insan mikrop gibi çok küçük nesneleri bile çıplak gözle göremez. İnsan gözü ruhsal ve manevi varlıkları görebilecek özellikte yaratılmamıştır.
Bazı insanlar manevi varlıkları gözleriyle göremedikleri için onlara inanmak istemezler. Bu varlıklar Allah’ın yarattığı latif varlıklar olduklar için, akıl onların varlığını bulamayabilir. Ancak biraz düşünülürse böyle varlıkların bulunabileceği anlaşılır. Günlük yaşamımızda gözlerimizle göremediğimiz fakat mutlak surette varlıklarını kabul ettiğimiz o kadar çok şey vardır ki. Mesela ruh ta gözle görülmeyen fakat varlığı herkes tarafından kabul edilen bir olgudur. Bu günkü psikoloji bilminin konusunu da ruh oluşturur.
Modern bilimler doğal olarak maddi varlıkları konu edinirler. Bundan daha tabii bir şey olamaz. Çünkü müspet bilimlerin çalışma yöntemleri bunu gerektirir. Modern bilimlerin konusu maddi varlıklar olduğu için konusu alanına girmeyen manevi ve ruhsal varlıkları inkar ettikleri iddia edilemez. Sadece konusu ve alanı içerisine girmediği için manevi alemi inceleme konusu yapmazlar. Nasıl manevi alemi ve varlıkları incelenme konusu edinen bilimler maddi varlıkları reddetme anlayışı içerisinde olamazlarsa aynı şekilde müspet bilimlerin de manevi alemi ve varlıkları inkar ettikleri anlamı çıkarılamaz.
Kur’an’da imanın gayb alemine olacağı çeşitli ayetlerde belirtilmiştir. Gayb alemi ise görülmeyen ve bilinmeyen alem demektir. O zaman maddi aleme iman olmaz. İman manevi alanı kapsar. Birisi size ‘şu sıranın burada olduğuna inanın’ dese bu söz doğru ve mantıklı olmaz. Çünkü o nesnenin varlığı beş duyu ile algılanabilecek özelliktedir. Fakat örneğin meleğin varlığı beş duyu ile kanıtlanabilecek bir durum değildir. İşte melek, ruhani aleme ait bir varlık olduğu için iman alanına girer.
Kur’anı Kerim’in ilk suresi olan Fatiha suresinin ilk ayetinde hamdin alemlerin Rabbi olan Allah’a olduğu vurgulanmıştır. O zaman pek çok alemin varlığından bahsedilmektedir. Görmediğimiz pek çok alem ve bu alemlere ait varlıkların varlığı söz konusudur. Eski uygarlık ve kültürlerde peri vb. efsanevi varlıkların insanlarla ilişkisinden söz edilir. Müslümanlıkta böyle bir inanç yoktur. Üzerimize düşen görev dinimizin bize bildirdiği manevi ve ruhani varlıkların var olduğuna inanmak ve bu alanda uydurulmuş olan batıl inanç ve hurafelere kulak asmamaktır.
cini ve meleği eğer Allah isterse görebilirsin bi de 3. gözün açıksa ben 11 kez cini görmüştüm onları araştırdığım zamanlarda baya paranormal olaylar yaşayınca araştırmayı bıraktım o olaylardan sonra 3 ay uyuyamadım kafayı sıyırma noktasına gelmiştim uykusuzluk ve o gördüğüm şeylerden
Aslında olaya ne açıdan baktığımıza göre değişen bir yorum söz konusudur.
Şöyle açıklayayım: Eğer Allah'ın varlığına, herşeyi bildiğine ve istediği herşeyi yapacak sonsuz kudreti olduğuna inanıyorsak o zamana kadar meleklerin üstadı-hocası olan, yani kendisi meleklere eş değer ve hatta daha üstün bir varlık olan iblisin Adem'e secde etmeyi reddetmesinin Allah'ın takdiri dışında gerçekleşmiş olamayacağına da inanmamız gerekir. Aksi halde Allahın bilmediği, gücünün yetmediği şeyler olduğuna inanmak zorunda kalırsın ki bu da kafandaki bütün inanç sistemini çökertir. Ve onu da asi olduğu için yok etmiyor, sana süre veriyorum diyor. Yani Şeytan dediğimiz varlık da Allah'ın emrini yerine getiren bir melek, sadece kötü polis rolünde.
Şimdi düşünelim: Şeytan var mı, şeytan kim, şeytan neden var? Aslında iyilik de kötülük de bizim içimizde. Belki de melek, şeytan vs yok. Sadece Allah ve onun istedikleri var. Herşeyi gören ve bilan Allah'ın ne kayıt tutmak için meleklere, ne de insanlardaki kötü duyguları yönetmek için şeytana ihtiyacı olmasa gerek.
“Derken şeytan, birbirine kapalı ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara vesvese verdi ve: 'Rabbiniz size bu ağacı sırf melek olursunuz veya ebedî kalanlardan olursunuz diye yasakladı.' dedi. Ve onlara: 'Ben gerçekten size öğüt verenlerdenim.' diye yemin etti." (A’raf, 7/21-24)
Ayetten anlaşılacağı gibi Şeytan vardır ve gerçektir.. Ancak Şeytan'ın insana müdahalesi, bir şey yapması mümkün değildir.. Şeytan yalnızca insanın kulağına fikir verir, kulağından insanda bulunan nefse hitap eder..
İnsan nefsini terbiye etmekle mükellef olduğu için, onu terbiye ettikçe Şeytanı dinlemez, Şeytanı dinlemedikce de makamı (leveli) artar..
Tabi level atladıkça Şeytanın da leveli artar.. Daha da zorlar..
Bu açıdan bakıldığında Şeytanın varlığı önemlidir.. Ona uymadıkça insan-ı kâmil mertebesine eriştirir..
Uyan insan ise, esfel-i safiline (aşağıların en aşağısı) düşer..
Demek insanın insan olması da Şeytan ile mümkündür..
Cevap
32Cevap
Dinlere inanmıyorum.
Şeytan kuranda kelime olarak Allah 'ın rahmetinden uzaklaşmış kovulmuş, yerilmiş demek. Senda zannederim ki Can soyundan gelen iblisi sormak istemişsindir diye düşünüyorum. Ve evet kuranda bir ayette insan ve cin şeytanlar diye bahseder. Yani insan olupta şeytan olanlarda var. İblisede inanıyorum
İnsan aklı keşfettiğinde tanrıya inanma durumu olmak zorunda kalmış. Tanrı saf en iyi olduğu için bir kötülük problemi doğmuş. Din bu kötülük problemine şeytan karşılığını bulmuş.
Şeytana da meleğe de, cinlere de, başka abuk subuk ne varsa hepsine inanmıyorum. İnanmak sorumluluğunu almamak bence 😄 şeytana uydum, melekler korudu, cin çarptı, yok bilmem ne 😅
alakası yok suç tabi ki senindir bu %100 zaten ama tek suçlu sen değilsindir ama suçun bütün sorumlusu da sensindir cezasını da katre katre sen çekersin ayrıca inanmamana laf etmiyorum ama milletin inancına abuk subuk demek abuk subuk bir davranıştır
@KartalKuzeyli ceza olayına da karşıyım 😄 yani bir şey yaptın diye cehenneme gitmeyi.
ya ne olacaktı pardon yaptığımız her b*ktan şey yanımıza kar mı kalacaktı biz istediğimiz gibi at koşturacaktık kendi çıkarlarımız için başkalarına kök söktürecektik sonrasında bunların hiç birinin bir cezası olmayacaktı öyle mi?
@KartalKuzeyli yoo. Zaten yapanlar cezasını alıyorlar. İnsanlar kendilerine göre hak hukuk sistemi çıkarmış. Onu da geç insan korkmadan da kötülük yapmak istemeyendir.
Evet var. şeytan görünümlü insanlar da var maalesef şeytanlık bazı insanların kanına öyle işlenmiş ki şeytan sizin varlığınızı bilseydim şeytan olmazdım diyodur.
Dünyada şeytanın insan suretine bürünmüş hallerini görebiliriz. Bize sürekli fıtrata muhalif şeyleri emreden nefis ise, şeytanın askeridir.
Bazı tipler var. BAL gibi görünür. Ama zehirdir.
İnsanlar da öyle.
İnsan gibi görünür ama şeytandır
Şeytan heryerde içimizde ve tüm kainatta, onu varlık olarak değilde kötülüklerin bütünü olarak görüyorum
Şeytanın içimizde olduğuna inanıyorum yani herkeste birer zerresi var bana göre
Bir çok insanın şeytani olduğuna inanıyorum 😄
Kuranı kerimde bahsediliyor. Elbette inanıyorum var
deistim ve inanmıyorum. şeytan diye tasvir edilen şey ile insan arasında ne fark var?
Vardır bence ebedi hayatımızı istiyor çok tehlikeli
Seytanin varligina inaniyorum bazi insanlarindz icinde seytan olduguna inaniyorum
Satanistlerin inandığı Lucifer ise inanmıyorum ama şeytana inanıyorum yani varolduguna..
İnsanların yaptığı kötülüklere şeytan bile çok şaşırıyordur..
Gereksiz olduğu halde olan bir suruşey var.. yani şeytanda vardır
e bi müslüman olarak elhamdülillah inanıyorum
Inaniyorum
Bazen hissediyorum hatta bismillah diyorum sonra
Inanıyorum.. haklisin insan görünümlü şeytanlar çok
Şeytan diye bir şey yok, kim uydurmuş onu canım...
Şeytanın varlığına inanıyorumda görümcem doğduğunda şeytan işi bırakmış. 😄
İnsanlardan şeytandan daha şeytan
Pardon şarkı dinliyodum cümle kuramadım sşcjcşsşs
Yer yüzündeki insanlar fazlasıyla şeytan.
Evet inanıyorum.
Vardır da bize müdahalesi yoktur.
İnanıyorum ama tam olarak ne olduğunu anlamış değilim.
İçimizde şeytan 😄
"korkuyorum bi gün şeytan Allah'a dicek affet Allahım insana uydum "
aynen insan gıbi bir varlık var ken şeytana gerek yok.
Umarim fotograftaki gibidir ahdsjd
Gözümle görmedim bilmiyorum ,,
Evet inanıyorum.
İnanıyorum… 😈
Şeytan heralde epey zamandır tatildedir
Her yerde
kanıda ihtiyaç mı var insanoğlu yeter.
Evet inanıyorum
net bir şekilde
şşeytan tüm dinlerde adı geçen bir varlıktır
Tapanlar bile var
Ben inanıyorum