İnsan bazen bilmeden cahilce davranabiliyor. Özellikle okul yıllarında bu böyle oluyor. Fakat ben kendimi bildim bileli her zaman güçsüz olanları yanında olmayı tercih ettim.

İnsan bazen bilmeden cahilce davranabiliyor. Özellikle okul yıllarında bu böyle oluyor. Fakat ben kendimi bildim bileli her zaman güçsüz olanları yanında olmayı tercih ettim.
Lisede çift dikişken epey haraç kesiyorduk. Ama parası olmayana yemek, sigarası olmayana sigara verirdim. Kendi durumumda iyiydi ama ilk lisedem de gelenler arasında ekonomik durum farkı aşırı fazlaydı. Sadece adalet sağladım.
bunu yaşadım ben. bendeki travması büyüktür. hala hatırlamak istemesem de sık sık aklıma geliyor... aile terbiyesinden kaynaklanır. çocuğunun başka çocuğu ezebilecek potansiyeli olduğunu bilen aile çocuğunu bunu yapmaması gerektiğini anlayabileceği dilde anlatmalı.
çocuğu ezilen aile de çocuğunun sessiz ve sakin oluşundan diğer cocuklarca zorbalığa maruz kalacağını az çok anlar. bunun önüne geçmek için de çocuğuna ezilmemeyi, hakkını savunmayı öğretmeli.
okulda mobbinge şahit olan öğretmen de buna göz yummayıp gerekeni yapmalı.
duygusal da olsa şiddete maruz kalmak çocuğun ruhunda tramvalar bırakıyor. çocuktur unutur denmemeli... türkiye'de insanların sıklıkla başvurduğu yöntem. eğitimde, sağlıkta, insan ilişkilerinde ve her türlü sosyal ortamda defalarca rastlamış olduğunuz/olabileceğiniz "olgu".
Zorbalığa uğradım. Bu öyle can yakıcı bir durum ki. Bazen insan insanı sözleriyle de dövüyor, bakışlarıyla da.
Anlaşılmamak, kendini anlatamamak. Çok zor şeyler bunlar. Hal böyle olunca da celladın çok oluyor.
Güçsüze tekme atan çok oluyor.
Bazı insanların adalet duygusu güçsüz olan kişiyi gördüklerinde kabarıyor, o kişiyi eziyorlar. Bugüne dek sesini çıkaramayan kişi kendinden güçsüzü görünce eziyor, bir anda adalet duygusu ortaya çıkıveriyor. Kim güçlüyse onun yalakalığını yapıyor, hayatın sadece bugünden ibaret olduğunu düşünerek.
Fiziksel şiddet olarak değil de, dışlanmak, kabul görmemek, hafife alınmak bakımından zorbalığa uğradım.
O günler sayesinde şimdi güçlüyüm
🙏🙏
Asla hiçbir zaman yapmadım ama ben o kadar çok buna maruz kaldım ki heleki Türkiye’de beni tutup merdivenden aşağı atıyorlardı mesela benim gücüm yetmiyordu kimseye ama eve gittiğimde de hiçbir şey söylemiyordum çünkü bir şey söylesem bana diyecekler ki sen bir şey yapamıyor musun senin elin ayağın yokmu.
O yüzden bir şey demiyorum ama altıncı sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar inanılmaz bir zorbalıkla böyle başbaşa kaldım berbat bir şeydi tek kelimeyle sabah okula bile gitmek istemiyordum.
Cevap
15Cevap
Hayır. Zorbalıkla ben yanyana gelemeyiz mümkün değil. 😄
Dış görüşünüm bile müsade etmez buna. 😄
Fiziksel ve psikolojik zorbalık gördüm. Ama aynı şekilde karşılık verirsem benşm de o zorbalardan ne farkım kalır?
Yapmadım.
Okul yıllarında yaptım. Hırçın bir çocuktum, kimseye eyvallahım yoktu. Şimdi sakin bir adamım ama yine kimseye eyvallahım yok.
Genelde hep bana zorbalık yapıldı ama sanıyorum ki lisede kısa bir dönem hariç ben hic zorbalık yapmadım. O "kısa bir dönem" dediğim olayda da kız yok yere okul hayatımı yakıyordu az kalsın o yüzden biraz uğraşmıştım.
Hayır, insanlara hiç bir şekilde kötülük yapmam bana zarar vermedikleri sürece. Durduk yere birine kötü davranırsam kendimi çok kötü hissederim. Ortamda biri dışlanınca bile özellikle onunla ilgilenen insanım, kötü olmak karakterime ters
Bildim bileli kutuplaşmalara, zorbalıklara karşıyım. Genelde ortayı bulan taraf olurdum.
Sloganım da şuydu;
"Kardeşlik bozulmasıııınnn"
Calisma hayatimda ilk defa maruz kaldim ve karsiligini da verdim. Istifa edip gitti kisi. Hak edene hak ettigi sekilde davranmak onemli, nasil ogrenecek, birileri ogretmeli.
Asla zorbalık yapmadım. Hep istenmeyenlerin yanında oldum Hatta. Onların yüzündeki minnet ve teşekkür herşeye değerdi.
Yemin ederim yapmadım. Çok kez yapıldı ama hiç birine hakkım helal değil benden uzak Allah'a yakın olsunlar Allahın adaletine inanıyorum.
Yaptım. Dediğin gibi okul yıllarında. O zamanlar daha güçsüz sandıklarıma karşı. Çocukken vicdansız olabiliyor insan.
Gerçekten hiç yapmadım. Bazılarına yapmış olmayı isterdim.
Zorba biri değildim. Ve öylelerinin tavırlarını gördükçe nefret edip, iğrendim.
Yapmadim. Okul donemim boyunca hep efendi oldum is hayatimda da ayni sekilde yerimi bildim her zaman. Ama bana zorbalik yapmaya calisanlara hadlerini bildirdim. Kendini ezdiren ezik biri degilim ama kimseninde durduk yere canini yakamam.
Ben hayatımın her yerinde maruz kaldım şu an bile yaşıyorum 🤷🏻♀️
Çoğu insan cahilce davranıp zorbalık yapabiliyor. Dikkat etmeleri gerek.
Hayır asla, yapanada karşı çıktım, çıkarım da her zaman!
Sanaldan çok yaptım, yazık aklıma geldikçe üzülüyorum onlara 😀
Yok yapmam da zaten bana yapıldı üzüyor niye başkasını üzeyim ki.
Yapmadım ve asla yapmam. Zorbalık o kadar kötü bir şey ki, herkes küçük olsa bile yaşamıştır...
Zorbalıkla işim olmaz, her zaman adaletli oldum ve adaletten yana kararlar aldım.
Bana yapanlar oluyor
Farkında değil acıyorum onlara
Ben kimseye yapmam zorbalık
Güçsüz olana değil ama kendını Zeus sananlara yapmıştım. Okul yıllarında çok oldu bu
Yapmadım
Sevmem egolu kibirli insanları
Bunu kibirli insanlar yapar
Yapmadim asla da yapmam, oz elestiri yapinca belki flortlerime ya da sevgililerime psikolojik siddet uygulamis olabilirim bedelini de gunun sonunda yalniz kalarak odedim zaten.
Hayır ama okulda çok pislik yapan oldu cevap vermedim. Teyzemden zorbalık gördüm yengeden... Teyzemin ağzına sicmişligim var korksun artık hepsi
Yapmamda, sevmemde yapanı
En nefret ettiğim tiplerdir
Karşı cinse karşı yapmıştım. 😶
Hayır yapmadım
Mizacıma ters
Yapmadim yapana da karşıyım
Hayır yapmadım. Ben zorbalığa maruz kalan tarafım.
Hayir yapmadim ama bana yapildi fazlasiyla
Hayır yapmadım. Ama uğradığım oldu maalesef.
Özel bir şirkette siber zorbalık yapıyorum
Yapmadım... Keşke yapsaydım 😅
Zorbalık yapmadım
Çocukken yapmıştım 3 4 sefer
ilkokulda bir kıza zorbalık yapmıştım maalesef 🥺
Bana yaptılarğğğ ama ben hayırrğğ djfkh
Bana yapan oldu ama ben yapmadım.
Zorba olucak kadar önemsemiyorum kimseyi 😄
Hayır, hiç kimseye yapmadım.
hayır öyle bi şerefsizlik yapmadım daha
Hayır
Yaptım evet. Aklım ermezken.