Aşk anlamında sevmekten söz etmiyorum. Bir yemek, kitap, mekan, hobi.. O şeyi beğenmek ve sevmek aynı mıdır, farklı mıdır? Bir şeyi beğeniyor oluşumuz sevmemiz anlamına mı gelir?
Değildir. Sevmek, beğenmenin çok ötesinde hisler ile bir nevi bağlılıktır.
Bir film izlersin beğenirsin. 3 gün sonra ben o filmi seviyorum der misin, hayır, izledim beğendim dersin.
Bir yemeği yersin seversin. 3 gün sonra tekrar yemek istersin. Belli aralıklarla yemeye devam edersin. Anlatırken ben bu yemeği seviyorum dersin. Her yediğinde aynı/benzer hazzı alırsın. Yemediğin uzun aralıklarda canın çeker, yemek istersin. Görüntüsü gözünün önüne gelir, yediğin zamanki haz aklına gelir, dilinle dudağını yalarsın, olsa da şimdi yesek dersin. Çünkü o yemeği seviyorsun. 😅 O yemek diye bahsederken aklımdan sevdiğim bir yemek geçiyordu buraya adını yazmadım, hep o yemek dedim. Ama aklımda var ya hangi yemek, canım çekti şimdi. Demek ki seviyorsam 😅
Aynı şeyler değildir. Ben güzel/yakışıklı olan herkesi beğenirim, bir çiçeği beğenirim ama sevmek başka bir şey. İnsan sevdiğine dokunmak, öpmek ve sarılmak istiyor. Beğendiğimiz herkesle paylaşımlar içinde olmak istemeyiz ama sevdiğimiz kişiyle güzel/yakışıklı bulmasak da sarılmak isteriz, zaman geçirmek isteriz, ilgilenmek isteriz. Nitekim sevmek derken sevgili, karşı cins olarak düşünmeyelim sadece. İnsan aile bireylerini, teyze kızını, teyze oğlunu arkadaşça, kardeşçe sevebilir ve sevdiğimiz insanları böyle pamuklara sarmak isteriz, öpmelere doyamayız ama yoldan geçen tanımadığımız bir kişiyi beğenebiliriz, sadece beğeniriz o kadar
Hayır. Sadece insanı sevmez kalp. Bir kitabı, bir bitkiyi ya da bir hayvanı da sevebilir. İlla sadece beğendiğimiz anlamına gelmez. Bir şarkı dinlersin mesela. Geçemezsin asla. Elinden sürekli tekrar dinle tuşuna gider de gider. O şarkıyı seversin o zaman beğenmezsin. Beğenmek like atıp geçmek gibiyken sevmek kalbinde misafir etmek gibi. Daha nasıl açıklasam bilemedim ☯
Kişinin dış görünüşü veya karakteri önce beğenilir zaman içinde tanındığı tavır ve yaklaşımı kendini sevdirir. İnsanlar her beğendiğini sevse midesi kelebek mezarlığı olurdu :)
Anlam karmaşasına yol açmaya bence hiç gerek yok bir şeye çok anlam yüklemek insanı kendi içerisinde yapısal olarak yıkabilcek durumlara mal oluyor. İkisinde dersin bir şeyi sevdim ya da beğendim.
İlintili ama tam olarak örtüşmeyen şeylerdir bunlar. Beğenmek daha ziyade kısa bir hoşlanmayken sevmek ise uzun bir duygusal sürecin sonunda ortaya çıkmış sonuca denmelidir.