her insan rüya görür, fakat kimisi bunu hatırlar; kimisi hatırlamaz.
Araştırmalara göre her gece 6-7 rüya görüyoruz. Uykumuz hızlı göz hareketi REM ve hızlı olmayan göz hareketi NREM döngülerinden oluşuyor. Rüyalar REM uykusundayken görülüyor. Bazı ilaçlar, alkol ve benzeri ürünlerin tüketilmesi durumunda REM uykusuna geçilememesi mümkün. Bu durum da rüyaları hatırlayamamızı açıklayabilir.
Neden rüyalarımızı hatırlamayız?
Araştırmalara göre her gece 6-7 rüya görüyoruz. Uykumuz hızlı göz hareketi REM ve hızlı olmayan göz hareketi NREM döngülerinden oluşuyor. Rüyalar REM uykusundayken görülüyor. Bazı ilaçlar, alkol ve benzeri ürünlerin tüketilmesi durumunda REM uykusuna geçilememesi mümkün. Bu durum da rüyaları hatırlayamamızı açıklayabilir.
Uyku döngüsü nedir?
REM ve NREM’den oluşan uyku döngülerimizin her biri 90 dakika sürer ve 5 aşamadan oluşur. İlk REM uykusu 90 dakika sürer ve takip eden her REM daha da derinleşir. Beyin aktif olduğundan yoğun rüyaların görülme ihtimali yükselir. NREM, kas hareketinin çok az olduğu ya da hiç olmadığı dört döngüden oluşur. Uykunun yaklaşık ilk 10 dakikası ilk NREM’dir ve uyanmak da oldukça kolaydır. İkinci NREM uykusunda vücudumuz derin dinlenmeye hazırlanır; kalp atışı yavaşlar, vücut ısısı düşer. Üçüncü ve dördüncü NREM döngülerinde ise uyanmak zordur, en derin uykularımız bu döngülerdedir. Bebeklerin uykularının yaklaşık yarısının REM uykusunda geçtiği tahmin ediliyor. Yetişkinlerde bu yüzde 20’ye kadar düşüyor. Bu durumun nedeninin stres faktörleri ve enerji olduğu düşünülüyor.
Rüyalarımızı neden unuturuz?
Rüyalarımızı unutmamızın birkaç nedeni olabilir. Alkol, ilaç kullanımı, stres rüyalarımızı etkileyebilir. Rüyalarımız ile gerçek dünya arasında ise ince bir örtü bulunur, uyandıktan sonraki 6-10 dakika içinde rüya hafızamızdan silinir. Bu da NREM ve REM döngülerinin düzgün çalışmamasıyla açıklanabilir. Hatırladığımız rüyalar, uyku döngümüzün sonunda gördüklerimizdir. İlk REM uykusunda gördüğümüz rüya, gece boyunca katmanlar oluşturur. Son REM uykusunun bitimine doğru gördüklerimiz, rüyanın hatırladığımız bölümü olur. Bazı görüşlere göre, rüyamızda gördüklerimiz tehlikeli, korkutucuysa bilinçaltımız korumaya geçip rüyayı hatırlamamızı engelliyor. Öte yandan hatırladığımız kötü rüyaların da beynimizin deneyim kazanması ve öğrenmesi olduğu öne sürülüyor. Rüyalarınızı hatırlamak istiyorsanız, birkaç küçük egzersizin faydasını görebilirsiniz.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Kişilik & Karakter konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılBugün daha öncekilerden karışık belki de her şeyi içeren bir rüya gördüm.
Öncelikle gece 3-4 gibi yattım. Bir iki saat uyuyup sabah suyuna balık avlamaya gitmeye niyet ettim.
Rüyamda balığa gidiyorum. Sevinçli, heyecanlı ve mutluyum. Gözümü bir açıyorum hala balkonda yatıyorum. Kalkayım gideyim diyorum ama kalkamadım. Gözümü kapatıyorum yine balıktayım. Gözümü açıyorum hala yatıyorum.
Ama esas bundan sonraki rüyalar çok ilginç, daha önce gördüklerimden farklıydı. Bilinçaltımın yanısması, yaşadıklarımın abartılı şekilde görülmesi ve Lucid/berrak, gerçek gibiydi hepsi.
Daha önce de çok benzer rüyalar gördüm, daha etkili, yoğun hisler yaşadım ama hepsini bir arada ilk defa yaşadım.
Rüyanın en son anı da çok büyük bir aydınlanma yaşanıyordur. O anda da tam güneş ışıkları geliyırdu, ecelim geldi, ölüyorum korkusu ile paranoya yaşarcasına irkilerek uyanmak durumunda kaldım.
Tivitir’da bazı astrologlarda Haziran sonuna tarih vermişlerdi. Sirius yıldızı kavuşum yapacağından rüyalar gerçekçi, dilekler dualar kabul olacağı zaman diye bilgi vermişlerdi.
Uzun zamandır bu kadar net rüya görmüyordum. Özellikle rüyanın son anları heyecenlıydı ne kadar irkilsemde..
10 Yorumla
+1 yılŞu aralar tek rüyam manevi kızımın iyileşmesi , geceleri pek düzgün uyuyamıyorum sevdiklerim söz konusu olduğunda çok zayıf biriyim. Sevdiklerime karşı hassas, kırmaktan korkan, koruyup kollayan biriyim. Fakat dış dünyaya bir o kadar yabani ve umursamazım.
Umursamazdan kasıt ailem ve sevdiklerim dışında herhangi birilerinin kişisel seçimlerim, özel hayatım ve yaşam tarzım hakkındaki görüşleri... Yoksa benim kadar toplumsal konulara, toplumsal yanlışlara duyarlı bir insan daha göremedim. İlla bir kesim yazdığımı yanlış yorumlayacak😅 Bazılarına şunu söylemek istiyorum;
Açık bulmaya çalıştığında ya da illa muhalif olacak bir yön bulmaya çalıştığında karşındaki kişiden daha zeki olmuyorsun, hatta bu zorlama yıkıcı tavır seni daha akılsız gösteriyor, bilgin olsun. Umursamaz biri haksızlıklara karşı sinir harbi yaşar mı? Az mantık lütfen. Savaşırsan kendini bilgiye ve öğrenmeye kapatırsın. Belki içinde benden bir çok konuda daha güçlü potansiyel taşıyorsun ve haberin yoktur kimbilir. Yarışarak ya da savaşarak bunu ortaya çıkaramazsın. Öğrenmeye ve almaya bak 😄 Dalları meyve dolu bir ağaçla kavga edilmez, meyveleri toplanır. Akıllı insan nerede ve kime karşı öğretmen, nerede ve kime karşı öğrenci olacağını bilir 🌝
21 Yorumla- +1 yıl
Açıklamanın hastası oldum.. Bu birazda bağırarak konuşunca haklı çıkacağını sanan insanlar gibi.
Sen karda açan bir kardelen olsan bile, bir insan gelip seni koparabiliyor.
İnsanlar gerçekten çok iğrenç.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
28Cevap
Kişilik & Karakter konusunda 11,9b cevap paylaştı. Valla ben her gece mutlaka rüya görüyorum.
Uykumda bile rahat yok, beynim kuruyor kendi kafasına göre 🤦♀️
Bazen net bir şekilde hatırlarım ama bazen de anlatamıycak kadar karışık olur..
11 Yorumla
+1 yılUzun zamandır ilk defa çok güzel uyudum dün gece. Rüya da görmedim
11 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 4,3b cevap paylaştı.
+1 yılArtık rüyadan çok kabus görmeye başladım.
22 Yorumla- +1 yıl
Valla bilmiyorum brom
Aslında serin
+1 yılEvet gördüm kesit kesit hatırlıyorum
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 8,8b cevap paylaştı.
u +1 yılEvet güzel rüyalar görüyorum.
10 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 4,1b cevap paylaştı.
+1 yılBende boğul yavrum sen🤤
Gördüm ((10 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 206,8b cevap paylaştı.
u +1 yılGörmedim
10 Yorumla
+1 yılSon zamanlarda aşırı karman çorman bir şeyler görüyorum ama asla net değil, bilinç altımın karmaşasını yaşıyorum galiba.
11 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 8,2b cevap paylaştı. Sabah nasıl uyandığımı hatırlamıyorum ki. Görmüşümdür herhalde.
11 Yorumla
+1 yılGördüm
Rüyalar alemini seviyorum
Arasıra sacmalasada güzel oluyor ama bazen hatırlamıyorum12 Yorumla- +1 yıl
Aynen
Rüyamda bile geriliyorum birde bunu yaşadım mı acaba oluyorum beynim uyurkende uyanınca da düşündürüyor beni görmeyin agam rüya falan hiç tropikal bir havası yok benim rüyaların mutlu mutlu uyanayim
14 Yorumla
+1 yılAnnemi gördüm. Kadın göbeğine kadar dekolteli bir üst giymiş. Kardeşler olarak şaşkınız, anam napıyorsun diyoruz ama dinlemiyor. Tam olarak ne yaşadım da bu rüyayı gördüm acaba?
11 Yorumla
+1 yılyüreğim darlanıyor bazen, rüya makinesi gibiyim. ayırdına varamıyorum, bunu uyumadan önce düşündüm mü yoksa, rüya mı diye sepet gibi bir kafa ile geziniyorum. sinir bir hal.
13 Yorumla- +1 yıl
Pek iyi bir şey degil sanki.
Ya evet evet gördüm ve çok güzel bir rüya gördüm, devamı olması gereken bir rüyaydı, tam o oluyordu, uyandım. 🙄
11 YorumlaRüyamda burak özçivit konser veriyodu ne alaka bilmiyorum benim rüyaların saçmalık seviyesi bu ksfmaldö
12 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılSaat 2 gibi uyudum, yeni kalktım. Hayatım da hiç bu kadar işe geç kalmamıştım.
Rüya falan hiç bir şey hatırlamıyorum11 Yorumla
+1 yıl
bir arkadaşım bana yalan söylediği gördüm
11 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 437 cevap paylaştı.
+1 yılBir avuç para buldum hem de döviz 😂😂 nasip olur inşallah
11 Yorumla
+1 yılAkşam gördüm ama hatırlayamıyorum bazen böyle oluyor çok uykum olunca böyle oluyor
11 Yorumla- +1 yıl
Bana da oluyor
- Kişilik & Karakter konusunda 22,6b cevap paylaştı.
+1 yılHe dün gördüm rüya saçmaydı yine her zamanki gibi😂
12 Yorumla- +1 yıl
Doğum yapmadım bu kez kxjxj
+1 yılGeceleri rüya görmem genelde 7-8 gibi görürüm onlar da hayal mi rüya mı ben de anlamıyorum
12 Yorumla- +1 yıl
Uyurken halüsinasyon görünür mü ki👀
Genelde çok görüyorum ama son bir haftadır hiç rüya görmüyorum.
13 Yorumla
+1 yılAnnemle babamın düğününü gördüm çok saçma bir rüyaydı 🤣
13 Yorumla- +1 yıl
Yok böyle iyi 😅
- Kişilik & Karakter konusunda 5,1b cevap paylaştı.
+1 yılSon zamanlarda rüyalarımı pek hatırlamıyorum
11 Yorumla
+1 yılGördüm yine aksiyonlu rüyalar. Aksiyon filmleri çok seviyorum diye mi böyle oluyo anlamadım ki 😂😂
11 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 6,1b cevap paylaştı.
+1 yılRüya görmeden uyuduğum zaman pek yok sanırım. Gördüm, yine çok eğlenceliydi.
11 Yorumla Bu gece değil ama gördüğüm rüyaların çoğunu da unutuyorum zaten
11 Yorumla
+1 yılSabah ilk hatırladım hatırladım sonra rüya gördüm mü gördüysem ne gördüm yok puf oluyor uçuyor sanki düzenli B12 ölçümü şart oldu. 🙄
10 Yorumla
+1 yılBen ya rüya görmüyorum ya da hatırlamıyorum
13 Yorumla- +1 yıl
Bence çokta güzel değil amaçsız uyuyorum gibi
Gizli Üye(25-29)+1 yılEvet sevdiğim çocugun beni öptüğünü gördüm çok güzeldi
11 Yorumla
+1 yılBu gece rüya alemi bizi boş geçti
12 Yorumla- +1 yıl
Amin
Kişilik & Karakter konusunda 11,6b cevap paylaştı. Ewet ya birine acayip kin - nefret kustum.. içimdeki zehiri akittim resmen 😏
10 Yorumla
+1 yılbazen görüyon bazen görmüyon ya da gördüğünü hatırlamıyon böyle
10 Yorumla
+1 yılBugün nedense herkes bana bunu sordu. Gördüm anormal. bi rüya
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılGece atesim vardi o yuzden evin yandigini falan gordum
10 Yorumla Genelde görürüm. Bugün görmedim ya da hatırlamıyorum
10 YorumlaSalça gördüm bide biberler koşturuyordu
32 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 12b cevap paylaştı. Gördüm fakat hatırlamıyorum
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 32,4b cevap paylaştı.
+1 yılHep görüyorum
10 Yorumla
+1 yılGece rüya gördüm evette ne gördüğümü hatırlamıyorum
00 YorumlaAy ablamın düğünü vardı sjsj
12 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılGördüm anlamına bakınca ölüm olduğunu gördüm Allah korusun:(
13 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılİnşallah tersine çıkar bir şey olmaz :(
- Kişilik & Karakter konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılHer gece mutlaka 3 -4 rüya görürüm
11 Yorumla
+1 yılben rüya görmem yaşarım
11 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
+1 yılHayır , kaldırım taşı gibi uyudum 😂
11 Yorumla
+1 yılGördüm evet biraz kötüydü
12 Yorumla- +1 yıl
Sağolun teşekkürler :)
- Kişilik & Karakter konusunda 879 cevap paylaştı.
+1 yılevet gün içinde yaşadıklarımın bir üst versiyonunu
11 Yorumla Ölü gibi uyudum 😀
11 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 802 cevap paylaştı.
+1 yılEvet gördüm ne gördüğümü hatırlamıyorum
11 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılBen hiç rüya görmüyorum ki.
11 Yorumla
+1 yılgörmüş olabilirim, hatırlamıyorum.
11 Yorumlauyanınca hatırlıyorum bir kaç saniye sonra gidiyor
10 YorumlaHep görüyorum ama unutuyorum
10 YorumlaGörmedim.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 8,8b cevap paylaştı.
+1 yılGördüm ve ilk kez gördüğümü hatırladım
10 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 641 cevap paylaştı.
+1 yılBu aralar kabuslarım rahat bırakmıyor beni ya😕
10 Yorumla
+1 yılgordum ya korkunclu sacma bisidi
10 YorumlaEvet. Bir oğlum oldu dnfdnfn
10 YorumlaEvet gördüm yani bir şeyler oldu ama unuttum şjmdi
10 Yorumla
+1 yılArkadaşlarımı gördüm rüyamda
10 Yorumla- Devamını Gör (43)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri