Ah bir bilsem 😁
Şanslı mı doğulur, yoksa olunur mu derken hiç bir insanın başından sona her zaman şansı yaver gitmez diye düşünüyorum.
Kimileri şans gelir fakat fark etmez, kimileri ise bu gelen şeyi kullanır.
Dinimize göre ise "Şans ve Talih" diye bir kavram yok.
"Kader vardır, tevekkül vardır, Allah’tan gelene rıza vardır.”
Kimileri de ne yaparsa yapsın, şansı yaver gitmez..
Tıpkı "Tıkandı baba" gibi.. (Aklıma bu güzel hikaye geldi, biraz uzun ama paylaşayım)Sultan 2. Mahmud bir gün kılık kıyafetini değiştirip çarşı pazar dolaşmaya başlar.
Dolanırken bir kahvehaneye girmiş. Herkes bir şeyler istiyor istiyor, ”Tıkandı Baba çay getir”, ”Tıkandı Baba oralet getir” diye. Bu durum Sultan Mahmud’un dikkatini çekmiş, neden bu adama Tıkandı diyorlar acaba diye düşünmeye başlamış.Sultan Mahmud da bir çay istemiş. Baba çayı getirmiş. Sultan ”Baba sana niye Tıkandı Baba derler, anlatır mısın merak ettim” demiş. Tıkandı Baba ” boş ver evlat, uzun mesele” demiş. Sultan ısrar etmiş, baba da oturmuş sandalyeye başlamış anlatmaya;
”Bir gece rüyamda bir sürü insan gördüm ve her birinin de bir çeşmesi vardı ve hepsi de akıyordu. Benimki de akıyordu ama az akıyordu. “Benimki de onlarınki kadar aksın” diye içimden geçirdim. Bir çomak aldım ve oluğa çomağı sokup açmaya çalıştım. Ben uğraşırken çomak oluğun içinde kırıldı ve akan su damlamaya başladı.
Bu sefer içimden “Onlarınki kadar akmasa da olur, yeter ki eskisi kadar aksın” dedim ve biraz daha uğraşırken oluk tamamen tıkandı ve hiç akmamaya başladı. Ben yine açmak için uğraşırken oradaki insanlar “Tıkandı baba, tıkandı. Uğraşma artık, dedi. O gün bu gün adım “Tıkandı baba” ya çıktı ve hangi işe elimi attıysam hep elimde kaldı, olmadı. Şimdide burada çaycılık yapıp geçinmeye çalışıyoruz.”
Tıkandı Baba’nın anlattıklarına baya üzülmüş Sultan Mahmud. Çayını içmiş, kolay gelsin diye dışarıya çıkmış. Sultan Mahmud adamlarına ”Her gün bu adama bir tepsi baklava getirin, her dilimin altına da bir tane altın koyun” diye emir vermiş. Padişahın adamları baş üstüne deyip hemen işe koyulmuşlar.Ertesi gün baklavayı Tıkandı Baba’ya getirmişler, Tıkandı Baba baklavayı almış, bakmış baklava nefis. “Uzun zamandır tatlı da yememiştik. Şöyle ağız tadıyla bir güzel yiyelim” diye içinden söylenmiş. Baklavayı almış evin yolunu tutmuş. Yolda giderken “Ben en iyisi bu baklavayı satıp evin ihtiyaçlarını gidereyim” demiş ve işlek bir yol kenarına geçip başlamış bağırmaya ”-Taze baklava, güzel baklava ”
Oradan geçen bir Yahudi baklavaları beğenmiş. Biraz pazarlık yapıp üç aşağı beş yukarı anlaşmışlar ve Baba baklavayı satmış, elde ettiği para ile evin ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamış. Yahudi baklavayı alıp evine gitmiş. Bir dilim baklava almış yerken ağzına bir şey gelmiş. Bir bakmış ki altın. Şaşırmış, diğer dilim diğer dilim derken bir bakmış her dilimin altında altın.
Ertesi akşam Yahudi acaba yine gelir mi diye aynı yerde başlamış beklemeye. Sultanın adamları ertesi akşam yine bir tepsi baklavayı getirmişler. Tıkandı Baba yine baklavayı satıp evin diğer ihtiyaçlarını karşılamak için aynı yere gitmiş. Yahudi hiçbir şey olmamış gibi
-Baba baklava güzeldi. Biraz indirim yaparsan her akşam senden alırım, demiş.
Tıkandı baba da; -Peki, demiş ve anlaşmışlar. Tıkandı babaya her akşam baklavalar gelmiş ve Yahudi de her akşam Tıkandı baba’dan baklavaları satın almış.
Tıkandı Baba yine tıkandı
Aradan bir ay geçince Sultan Mahmud ”bizim Tıkandı Baba’ya bir bakalım”, deyip Baba’nın yanına gitmiş. Bu sefer padişah kıyafetleri ile içeri girmiş. Girmiş girmesine ama birde ne görsün bizim tıkandı baba eskisi gibi darmadağın.
Sultan;
-Tıkandı Baba sana baklavalar gelmedi mi, demiş
-Geldi sultanım
-Peki ne yaptın sen o kadar baklavayı?
-Sultanım baklavaları satıp evin ihtiyaçlarını giderdim, sağ olasınız, duacınızım.-Sultan şöyle bir tebessüm etmiş.
-Anlaşıldı Tıkandı baba anlaşıldı, hadi benle gel, deyip almış ve devletin hazine odasına götürmüş.
-Baba şuradan küreği al ve hazinenin içine daldır küreğine ne kadar gelirse hepsi senindir, demiş.
Tıkandı baba o heyecanla küreği tersten hazinenin içine bir daldırıp çıkarmış ama bir tane altın küreğin ucunda düştü düşecek.
Sultan demiş;
-Baba senin buradan da nasibin yok. Sen bizim şu askerlerle beraber git onlar sana ne yapacağını anlatırlar demiş ve askerlerden birini çağırmış, ”Alın bu adamı Üsküdar’ın en güzel yerine götürün ve bir tane taş beğensin. O taşı ne kadar uzağa atarsa o mesafe arasını ona verin” demiş. Padişahın adamları “peki” deyip babayı alıp Üsküdar’a götürmüşler.
-Baba hele şuradan bir taş beğen bakalım, demişler. Baba,
-Niçin, demiş. Askerler,
-Hele sen bir beğen bakalım demişler. Baba şu yamuk, bu küçük, derken kocaman bir kayayı beğenip almış eline
-Ne olacak şimdi, demiş
-Baba sen bu taşı atacaksın ne kadar uzağa giderse o mesafe arasını padişahımız sana bağışladı demiş. Baba taşı kaldırmış tam atacakken taş elinden kayıp başına düşmüş. Adamcağız oracıkta ölmüş. Askerler bu durumu Padişaha haber vermişler.
İşte o zaman Sultan Mahmud o meşhur sözünü söylemiş;
” Vermeyince Mabud, neylesin Sultan Mahmud “20 Yorumla
En İyi Cevaplar
Kişilik & Karakter konusunda 2b cevap paylaştı. Herkesin nasibi farklıdır. Taktir edilen vardır, tevafuk olan vardır.
Bir karıncanın başına gelen ile bir insanoğlunun başına gelen de aynı değildir. Ne onun taşıdığı yük hafiftir ne de insanın ki. Karınca kendi ağırlığının kırk katını taşır, insan ise kendi kilosunu zor taşır.
Herkesin payına düşen nasiptir. Kişi Kalbinde ne taşır ise ona sahip olur. Kalbinde ilk sıraya kimi koyar ise ona nail olur.
Mal sevgisi dünya sevgisi taşıyana Mevlam onu verir. Madem beni ilk sıraya koymuyor varsın oralarda oyalansin der.
İlk sıraya Allah sevgisi koyana da mevlam kendi rahmetinden bir pencere açar. Bu bazen Celâl yüzü oluverir bazen de Cemâl yüzü oluverir.
Zorlukla beraber kolaylıkla vardır der Yüce Mevlam. O vakit bu pek kıymetli olsa gerek.
Hiç emek harcamadan sahip olduklarımızın bir kıymeti olabilir mi. O zaman kaybetmekte çok kolay olsa gerek.
Emek ve sabır mı? yoksa emeksiz dediğimiz şans mı?
İşte bir yönüyle de Mevlam Kul' unun Kalbine bakar. İlk kimi taşır, kalbi ne kadar pirû pak.
Kimine hemen verir, kimisine de bekletir. Kul olmuyor diye şanssızım demez. Bilir ki veren de O' dur alan da O' dur. Hem sabreder hem de şükreder.
Bizim bir beklentimiz yok. Olsa da Elhamdülillah. Olmasa da Elhamdülillah.
20 Yorumla
+1 yılBir büyüğüm inanılmaz bir varlıkla büyütülüp, sonra da alenen torpille yerleşen birini dillendirip "işte bu kadar şanslı olacaksın yahu" deyince güldüm geçenlerde :))
"Neden?" Dedi bana.
Belki olgunlaşmadı, kendini geliştiremedi, edindiği mesleğe resmen yerleştirildi, ne kadar başarılı olabilecek? Onu geçelim, bu şekilde işe yerleşen kimsenin inancı ve kul hakkı konusundaki durumuna üzülmez miyiz? Bugün, yarın ve yaşamı boyunca haram yediği gibi, birilerinin hakkını yiyecek. Zorluk, kazanmak, emek nerir bilmeden büyüyen biri eksik bir yaşam sürmeyecek mi? Bu duruma özenmem ben, pek de mutahap olmamak gerektiğimi düşünürüm zaten...
Dedikten sonra sessizleşti kendisi, düşündü, bir şey de demedi. Ben diyeceğimi demiştim.
Sorunuza gelecek olursam; uzattığım için de özür dileyerek; şans böyle bir şey değildir. Bizler tesadüfe değil de tevafuğa inanıyor oluşumuz gibi, şansa değil de "bazen" O'nun tarafından korunduğumuza inanırız. Olsa olsa o olur, bundan fazlası, aynen verdiğim örnekteki gibi imtihan olur, hesabı da zorlaştırır, mazaAllâh.
Sizce şans nedir peki?
12 Yorumla- +1 yıl
Torpille bir yere gelmek şans değil, olsa olsa sonsuz huzursuzluk olur adı. Ömrü haram ile geçecek...
Bazıları var ki hep dört ayağının üzerine düşüyor. 🤷🏻 Sanki doğuştan talihliler... Maddiyat dışında da bu böyle. - +1 yıl
Maalesef o durumu '' şans '' diye görenler de özenip kıskananlar...
Ne üzücü. Belki o kişi de anlamıştır dediğimi, Allah razı olsun sizden de hak verdiniz, hak veren azdır bu duruma :))))
Valla kısmetli dediğimiz bir kesim var :)))
O sanırım bahsettiğiniz, bilmem ki, inanın hiç sorgulamadım.
Hakikaten bazılarının işleri çok daha sorunsuz, çok daha kolay ilerliyor bilinmez bir sebeple. Mükafatlarının az olacağından mıdır acaba?
Bunun üzerine düşüneceğim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
23Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 21,9b cevap paylaştı.
u +1 yılBen insanların kendi şansını kendisi yaratabildiğine inanıyorum. Yaptığımız seçimler, aldığımız kararlar doğrultusunda ya o şansı yaratırız ya da elimizin tersiyle iteriz.
22 Yorumla- +1 yıl
Mutlaka.
- +1 yıl
:)
- Kişilik & Karakter konusunda 205,5b cevap paylaştı.
u +1 yılŞanslı doğulur
10 Yorumla İnsan şansını kendi yaratır. Ben bu şans olayına çok fazla inanmıyorum. Çevresel ya da ortam olarak avantajlara sahip olunabilir ama bunu şansa çevirmek kişinin kendi hareket ve kararlarına bağlıdır.
10 YorumlaŞanssız doğdum ama şu an Dünya'nın en şanslı erkeğiyim. Çünkü kalbimde bir melek yaşıyor ve beni çok ama çok seviyor. 😇😇😇😇😇😇😇🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🧿🧿🧿🧿🧿🧿🧿
14 Yorumla- +1 yıl
Siz de çok sevin. 😇 Mutluluğunuz daim olsun. 🌺😌
+1 yılÇok varlıklı ailelerde dogan çoçuklar maddi anlamda şanslı ve iyi bir eğitim alacak olmaları ve refah içinde yaşamaları acısından ama sonradan şanslı olanlar da vardır her işi rast gider, başarılı olur, iyi insanlarla karşılaşir, iyi fırsatlar çıkar tabiki çalışmadan olmaz bazı şeyler ama çalışıp çaba gösterip istediğini elde edemeyen hedefine ulaşamayan hakettigi yere gelemeyen şansız insanlar da çok. Dilerim hayat bizden yana olur bundan sonra şans güler.
11 Yorumla- +1 yıl
İnşallah. 🌺
+1 yılŞanslı doğulur. Şansız doğanlar ise kendi şansını yaratarak bir şeyler sahibi olur.
10 Yorumlaİnsan kendi şansını kendş yaratır olduğun yerde kimse seni ödüllendirmez
14 Yorumla- +1 yıl
Bazen evet.
- +1 yıl
Öncesi yok, takibim dışında biriyle konuşmuşluğum da yok. 🤷🏻😄
+1 yılCevabı bulursan banada haber var fazlaca ihtiyacım var kendisine😬
15 Yorumla- +1 yıl
Ben doğuştan olduğu kanısındayım. 🙄😄
Yine de ümidi kesmeyin. 🙄 - +1 yıl
Ölimmi ben şimdi hiç gelmiycekmi😥😂
- +1 yıl
Aa ölme bekle. 🙄😄
- +1 yıl
Belki gelir diyosun 😂😂
- +1 yıl
😂😂
+1 yılŞanslı doğulur bazıları hayata bi sıfır önde başlar
11 Yorumla- +1 yıl
Doğru.
+1 yılŞans bana ters açılardan geliyor hiç beklenmedik yerlerden şak diye şansli oluveriyorum 😂
13 Yorumla- +1 yıl
Tersine de razıyım fakat o bile olmuyor. 🙄😄
- +1 yıl
Bazen olması için cabalamiycaksin 🥲🥲
- +1 yıl
Çok haklısınız...
+1 yılAçıkçası zengin ve iyi bir ailede doğar isen şanslısın diyebiliriz veya bazı dönüm noktalar da hayatında ani bir değişikliğe sebep olacak bir şey olur bu senin çıtanı yükseltebilir doğulur da sonra dan da şanslı olabilir bir insan
10 Yorumla
+1 yılBazı konularda şanslı olduğumu düşünüyorum özellikle iş ve aşk hayatımda ama doğuştan şanslı değilim.
10 Yorumla
+1 yılİkisi farklı şeyler.
Birisi doğuştan diğeri de hayatımızda yaptığımız seçtiğimiz doğru kararlar ile olur.10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılİkiside oluyor. Rihanna'nın çocuğu şanslı doğdu hatta daha doğmadan bile şanslı olduğu kesinleşti çocuk okul okumasa bile hepimizden zengin olarak yaşayacak. Fakir olup zengin biriyle evlenmek de şanslı olmaktır. Kendi çabanla zengin hayatı sürmek śans değil emektir
20 Yorumla
+1 yılŞanslı doğanlar da var, şansını kendi yaratanlar da var ama büyük çaba isteyen bir durum bu
20 Yorumla
+1 yılBence doğuştan. Sonradan zor ama imkansız değil.
20 YorumlaŞans insanın vicdanıdır, dışardan şans olarak gördüğün belkide acı ve ıstıraptır.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 5,6b cevap paylaştı.
+1 yılŞanslı okunmaz doğulur, doğuştan ya vardır şans ya yoktur...
20 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 622 cevap paylaştı.
+1 yılŞans; Hazırlık ile fırsatın buluştuğu köşe başıdır.
10 Yorumla
+1 yılBence şanslı olunur zaten şanslı olan insan şanslı doğar demektir
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 11,3b cevap paylaştı.
+1 yılŞanslı doğulabilir, sonradan da elde edilebilir..
10 Yorumla Şans doğuştan insanın kaderine yüklenir..
20 YorumlaBilmem ben aşırı şanssızım
11 Yorumla- +1 yıl
Bende.
Gizli Üye(30-35)+1 yılSansli dogulur bence sans dogustan olmadiktan sonra cabala dur
21 Yorumla- +1 yıl
Maalesef...
zengin bı ailenin kizi ile evlenip çavuş ile para kazanip yasamakdir sans
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılÜç türlü insan vardır; şanslı doğanlar
Şanssız doğup sonradan şanslı olanlar
Şanssız doğup şanssız kalanlar mesela Türkiye'de doğup Türkiye'de yaşamak gibi10 YorumlaŞanslı doğulur. Ailecek bahtsız bedeviyiz. Gökten zibilyon dolar yağsa bizim kafamıza bok düşer.
20 YorumlaBana göre sans diye bir şey yok calisirsin olur dogru koşullar vardir
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılŞansın bana uğradığı yok bilemicem
10 Yorumla Şans gelip gider
10 Yorumla
+1 yılŞanslı doğulur
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 32,5b cevap paylaştı.
+1 yılŞanslı doğulur
10 Yorumla
+1 yıldoğarken başlıyor her şey
20 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 2,9b cevap paylaştı.
+1 yılgenelde doğulur nadiren olunur
20 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 641 cevap paylaştı.
+1 yılŞanslı doğulur fakat her şeyden sans yoktur
20 Yorumla Şanslı doğulur
20 YorumlaSanırım Allah çirkin şansını doğuştan veriyor
21 Yorumla- +1 yıl
Çirkin şansına ben de inanıyorum.
Kişilik & Karakter konusunda 24,3b cevap paylaştı. Bilmem ben şanssızım ama
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılŞanslı doğulur
20 Yorumla
+1 yılDoğulur bence doğumlada şanslı olursun
30 Yorumla
+1 yılYaptığım görüşü neden kaldırdın?
01 Yorumla- +1 yıl
@QUADRATURA neyin var senin böyle durgunsun?
+1 yılŞanslı doğulur
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 323 cevap paylaştı. Şans doğuştan🤷♀️🙏
10 Yorumla
+1 yılOlunur
10 Yorumla
+1 yılŞanslı olunur
10 Yorumla
+1 yılDoğulur
20 Yorumla
+1 yılŞanslı doğulur
20 Yorumla
+1 yılŞanslı doğulur bence
20 Yorumla
+1 yıldogulur
20 Yorumla
+1 yılİkisi de olabilir
10 Yorumla
+1 yılŞanslı doğulur
20 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılDoğulur bence.
20 Yorumla Her ikisi de önemli
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 5b cevap paylaştı.
+1 yılbence olunur
10 Yorumla
+1 yılİkiside önemli
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler