Dipnot: Bunun okulla alakası yok.

Zihnini zorlamayan insan cahil insandır. Ne desen doğru gibi alır kabul eder, hiç sorgulamaz, tartmaz biçmez. Ve doğruları dogmatiktir. İşte kötülüklerin yayılmasının en sağlam yolu bu cahillerdir.
Merak uyandıran, keyif veren, şaşırtan ve beni bana kibarca haksız çıkaran herşeyden keyif alıyorum. Mesela kitaplar ve çocuklar beni genelde kibar şekilde dumura uğratırlar. Kitaplar büyük beyinlerin içinde gezinti yapmamıza olanak sağlar. Çocuklar ise, kirlenmemiş, ufku geniş ve sonsuz bir zihne/hayal dünyasına sahiplerdir. Bol bol bu iki olanağı değerlendirmek lazım
çok sevdiğim bir alimin bir bilim adamının sözlerini paylaşıcam
“Cahil insan (bilgisiz insan) yeme, içme, zevk peşinde koşan insandır. Bunların bazıları rahatlığın verdiği bolluk ile öfke duyularını kaybetmişlerdir. Bazıları ise tam tersine rahatlığın verdiği bolluk ile son derece öfkelidirler. Bunlar genellikle şehvetine düşkün insanlardır. Bedensel zevklerine tutsak olmuş bu insanların kendi arzuları dışında hiçbir hedefi yoktur. Onlar bu düşkünlüğün içinde debelenirken düşünmek, öğrenmek, sorgulamak gibi yeteneklerden de mahrumdurlar. Tamamen dünya zevklerine kendilerini kaptırmış bu insanlardan kendi nesilleri de zarar görecektir. Cahil insan mutluluğu bu gibi dünyevi zevklerin içinde zanneder. Onun için bedenin ihtiyacı olan her şey bir mutluluk sebebidir. Gerçek mutluluğu sorgulamazlar, gerçek mutluluğun ne olduğunu dahi düşünmezler. Bu insanlar ahlaki düşkünlükleri hoş görmektedirler, onlar için ahlaki düşkünlük kötü bir şey değildir. Çünkü onlar kendi nefisleri, kendi arzularına tutsak olmuş insanlardır.”
Cehl-i basit, cehl-i mürekkep, cehl-i mikap.
3 tür vardır. İlki bilmediğini öğrenir. İkincisi okumuş cahil. Üçüncü cahilliğine felsefe uyduracak kadar cahil olan en üst aşama cahildir. Buradan yola çıkarak ortak özellik, bilmemeleri ve anlamamaları.
Karşısındakini hafife almak en büyük cehalet belirtisidir bana göre.. 😃 Olsun ama eğlenmek de lazım.. Keyifli günler..
ahah 😃 sanmaları hoşumuza gidiyor çaktırma bebeim
Teşekkürler benzerim 🖤 :*
Cevap
15Cevap
Öğrenmeye kapalı, dar beyinli, empati yapmayı bilmeyen ve sürekli insanları eleştiren, sadece kendi yaptığının doğru olduğunu kabul eden insanlardır.
Her şey bildiklerini sanmaları, bilimi inkar etmeleri her şeye inanmaları
Her konuda fikride vardır bilgiside vardır.
Doğrusunu söylesen bile kafası almaz.
Geniş açıyla değil at gözlüğü ile bakarlar hayata.
Ve hayatta tek doğru onların doğrusudur.
Cahil insanın dünyası çok küçük olduğundan o dünyasına göre çok şey bildiğini zanneder ve kendinden çok emin konuşur. Bazen savunduğu yanlış çok basittir, bunu çözememesi sana komik gelir, ama ikna edemezsin. Bu cehaletinin farkında olmayan cahiller için geçerli.
Kendilerini alim sanıp o edada konuşurlar
Çok konuşur ama boş konuşurlar
Tek doğru onların doğrusudur daha bir dünya şey sayılabilir
Asla başka düşünceleri kabul etmezler ve saygı göstermezler.
Haksız olduklarında hakaret etmeye başlarlar.
Cahil insan, bilmeyen insan değildir. Bilmeyene öğretebilirsin. Cahile öğretemezsin çünkü her şeyi biliyordur.
Toplum ahlak algısına sığınanlar basma kalıp düşünceler
Eleştiriye kapalı olurlar her zaman en doğruyu kendileri bilirler.
Bilmediği konular hakkında yorum yapmalari. Her şeyi kendi açılarından görmeleri.
Millet ne der düşüncesi en büyük cahillik bence ve bu genelde cahillerin ortak özelliği
Malum "hırsız parti" ye oy vermeleri, bu tür insanları farketmede önemli katalizör olur.
Başka insanların lafına göre hareket edenler cahildir
Kendilerini bir şey sanan tipler cahil oluyor genelde. Çünkü insanız ve hata yapan birilerine muhtaç olan insanlarız.
karşı görüşlerin hiç birini kabul etmeyip ses yükselterek kendi fikrini kabullendirmeye çalışırlar.
1 tane delil ile 40 Âlim'i yendimde 40 delil ile 1 tane cahili yenemedim diyor Mevlanâ. Ne yapsan nafile yani
Her şeyi biliyormuş gibi konuşur kendini savunurken bağırır
Cahiller kesinlikle dinlemez ordan yüzde yüz anlayabilirsin en fazla dinliyormuş gibi yapar
Herseyi biliyorum sanip hicbirsey bilmemeleri
Eleştiri kabul etmemeleri
Boş konusmak ve yersiz konuşmalari
Cahilliklerinin farkında olmayışları.
Bunun farkında olmamalari 🥲
Bilgili olduklarını sanmaları
Her şeyi bildiklerini zannetmeleri
Çok konuşurlar ve çok şey biliyormuş gibi yaparlar
Bilgiye kapalı olurlar kendi bildiklerini okurlar
Cahil olduklarını inkar etmekleri
Bilmedikleri konu hakkında yorum yapmak.
Empati yoksunu
Çok bağırarak konuşurlar
'Ben' cillik
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?