Toplumda kız bakire değilse namussuzdur gibisinden bi algı var hayır kimse kimsenin içini bilemez insanın içi bakire olmalı içi bakire değilse dışı bakire olsa bile önemi olmaz mesela diğer taraftan hırsızlık yapmak devleti soymak birine maddi manevi zarar vermek bunları yapıp namuslu gibi görünmek namussuzluktur
Namus; tarihe baktığımızda belirli bir topluluğun töresine verdiği genel ifade olarak görülebilir. Yazılı kuralları işleten bir devlet anlayışının henüz gelişmemiş oluşu ile atalardan devralınan töresel geleneklerin biraz çıkar odaklı törpülenerek alt nesillere aktarıldığı bir davranış biçimi olarak ta süregelmiş. Bu coğrafya da öyle bir hal almış vaziyetteki sadece kadına atfedilen ve onun taşıması gereken bir kalıba sokulmaya da çalışılmakta. Çünkü bunu başarabilen erkek kendini namus kavramının dışında tutacağından istediğini yapabilme ve cezayla karşılaşmama refah alanına ulaştırmışta olur. Ama bu rahatlığı yaşamak isterkende kadından hesap sorma insiyatifinide elinde tutmak ister. Bu bağlamda namussuzluk yaptığı iddia edilen kadın aslında "erkeğin töresini kabul etmeyen" bir kimse olarak düşünülür fakat suç atfedilirken kadının ona ait değilmiş gibi davranılan bedenin (erkeğin malıdır çünkü) bekçiliğini düzgün yapamamış olduğu şeklinde suçlanır. Yani suçlanırken bile kadın birkez daha aşağılanır ustaca.
Bu nedenle namus kavramı muğlaktır ve bir bağlayıcılığı yoktur. Bu ifadeden insanların birbirlerine olan aidiyet hisslerini hiçe saymaları gerektiği fikrini çıkarmakta manasızdır. İnsan ve dolaylı olarakta onun geliştirdiği yaşam biçimi sürekli değişimde olduğundan namus gibi töresel kurallarda değişime zorlanır. İnsan bu değişimi özümseyemeyip değişime ayak dirediğinde suç, şiddet, baskı vs gibi olumsuz davranışlar varetmeye başlar..
Namussuz diye ben insanları aldatan, haklarını yiyen, kazık atan, hırsızlık yapan v. b. şeyler say say bitmez böyle tiplere derim ben. Kadınların kızlık zarı ile ilgilenmiyorum ve kimse ilgilenmemeli.
Namus bacak arasında aranan o iğrenç zihniyet değil. Kadın için neyse erkek içinde o benim için. Biriyle birlikte olması değil namusuzluk Hak yemek kalp kırmak saygı göstermemek şiddet hırsızlık Hayatındaki insanlara değer vermemek. Ve kimsenin namusu sakız değil kimse ağzına alıp çiğnemeye kalkmasın. Kimin ne yaşadığını bilmiyoruz.