İlim, aslında öğrenmektir. Her şeyi öğrenmektir, kainata dair ne varsa. Ama bizlere tabi olan '' ilim '' ancak öğrenmek ve vakıf olmak ile addedilebilir. Ama ilmin aslen sahibi O'dur. Onun ilmi dışında da zerrece bir şey hareket etmez, ancak O'nun izniyle olur olanlar.
"ONUN İLMİ DIŞINDA BİR YAPRAK BİLE DÜŞMEZ." (En'âm, 6/59)
Peki ya hayatta olanlar, yaşananlar, bizlere tabi olanlar? Bu güne dek sebepsizce sandığınız şeylerin belki de ardında türlü sebepler vardı, bilinçli yahut bilinçsiz. Bir kişi anlam veremez mesela iletişimde artık bulunmadığı kişinin durumuna, düşünür mü acaba neler olduğunu, etraflıca sebepleri? Yahut, başımıza gelenler de sebeplerle örtülüdür belki de. Her başa gelene sebep düşünmek yanlış elbette ama böyle bir ihtimal de vardır.Sebepsiz yaprak kımıldar mı?
Başımıza geşen herşeyin bir sebebi vardır. Mutlaka ya tanımamız gereken birileri ya da öğrenmemiz gereken bişeyler olur. Buna çok inanıyorum. Her şerde bir hayır her hayırda bir şer vardır. Önemli olan şerdeki hayrı görebilmek :)
Soru gayet güzel.. Sorunun cevabını vermişsin aslında "ONUN İLMİ DIŞINDA BİR YAPRAK BİLE DÜŞMEZ." (En'âm, 6/59)" / Nokta... Gerek insanın başına ne gelirse gelsin, gerek insan ne yaşarsa yaşasın gerek ise dünyada ki gerçekleşen afet, sel, vs. Her şey Rabbimizin emiri altında...
Allah razı olsun abi onore ettiniz. Sorunun girizgahında O'nun emrinden hiçbir şeyin ayrı olamayacağını dile getirip, '' madem Allah'ın kullarıyız, bizler de sebepsiz bir şey yapmayız, söylemeyiz '' demek istemiştim. Zira bazen insanlar duruyor ve diyor ki '' neden böyle yaptı acaba, bence sebepsiz '', aslında öyle değil...
Amin, ecmain sayın muhterem moderatör kardeşim 😎 Fakat şöyle bir şey var, yanlışım varsa düzelt; İnsanoğlu sebepsiz bir şey yapabilir ve söyleyebilir. Bu gerek müsbet gerek ise menfi.. İşte burada "İmtihan" sırrından biri ortaya çıkmış oluyor.. Bazı durumlarda ise "Kader" neticesiyle de sonlanmış oluyor..
Elbette elbette... Ben sadece insanlardan gelenlerin bazen sebepli olabileceğine dikkat çekmek istedim. Ben açıkçası ikili ilişkilerde sebepsiz davranmam, ama sessiz kalabilirim. Fark var.
Elhamdülillah, kader gayrete aşıktır ama değişmeyenler de mevcuttur, O bilir doğrusunu. EyvaAllah abi, hemfikirim seninle.