Pratik Zeka: Kimi insanların zeka seviyesi ne kadar üstün olsa da anlık olaylarda kullanamazlar. Halbuki akıllı insanlar anlık değişimlere anlık cevaplar üretebilirler. Pratik zeka olarak adlandırılan olay, insanların bir durum karşısında aniden zekasını kullanarak hızlı bir biçimde karşı tarafa cevap verebilmesidir. Bu cevap sadece sözlü yoldan olmak zorunda değildir. Komedyenlerde, şovmenlerde çokça görülen bir özelliktir. Her türlü soruya zorda kalmadan cevap verebilmeleri onların pratik zeka özelliğine sahip olmalarından dolayıdır. Bunun yanında pratik zekaya sahip olan insanlar herkesten zeki insanlar değillerdir. Bazı insanlar çok zeki olup pratik zekaya sahip olamazlar, bazıları normal bir zeka seviyesine sahip olup pratik zekaya sahip olurlar. Pratik zekaya sahip olmak bir insanın zeka seviyesinin ileri olduğunu göstermez. Pratik zeka sadece denildiği gibi anlık durumlara, anlık sorunlara, sorulan sorulara anında sözlü ya da sözsüz cevap verebilme yeteneğidir. Fakat genelde çok zeki olan insanlarda pratik zeka da görülür. İnsanlar pratik zeka yeteneklerini geliştirdiklerinde aslında normal zekalarını da geliştirmiş olurlar. Bunun yanında insanlar ne zaman anlık karar verirse pratik zekaları gelişir. Bu yüzden siz anlık kararlar verdikçe pratik zeka yeteneğiniz gelişecektir. Tabii ki pratik zekası gelişmiş olan insanlarda bu olay doğuştan gelmedir. Bunlarla birlikte pratik zeka her insanda var olan bir özelliktir.
Güncellemeler
+1 yıl
Çok Süper bir soru sormuşsun, sorun artık vitrinde! 🙂
Biriyle konuşurken veya tartışırken asla pratik zekalı değilim. Benim bu özelliğim dalgalı seyrediyor :))
Misal birine bir fikir anlatıyorum, kesinlikle lafı uzatırım, ağdalı, zor, ağır konuşarak karşımdakinin sinir krizi geçirmesine sebep olurum. Bayılanlar da olmuştur muhakkak. Daha sonra keşke şöyle şöyle deseydim diyorum. Mamafih herhangi bir durum karşısında anlık çözümler buluyorum. Gerek iş yerinde gerek evde karşılaştığım bir sorunu anlık çözebiliyorum. Özet olarak tartışma da geri ; kriz, sorun, kaza vb durumlarda pratik zekalıyım.
Yazıyı okuyana kadar bayılmış olman lazımdı.. Şşth orada mısın? İymin? 😂😬
Canları sağolsun milletimizde bolca bulunan hayatımıza acı tatlı renk katan şey. kurallara uymayıp, arkasından dolanmak için bire birdir. aklını ibnéliğe puştluğa çalıştırmanın kibarca söylenişidir çoğu zaman. bu tür zeka pırıltısı taşıyan bir davranış ile karşılaşıldığında Allahım pratik zeka verdin ama ne için kullanmasını gerektiğini de söyleseydin milletçe kurnazlık-gerizekâılık-zekilik arasında gidip gelmeseydik keşke diye düşündürür.
Sahibim ama sadece işimde kullanıyorum. Sağ elimle, sol kulağımı kaşımam. Sözlü olarak ise sonrasında sıkıntı çıkabileceği için hazır cevap durumlarına bazen girmiyorum. Sadece mesleğimde ve sosyal hayatımda idare ediyorum. Ha çok iyi değilim elbette bu konuda. Her zaman daha iyisinin iyisi vardır.
Eskiden çok daha pratik bir zekaya sahiptir. Sanırım yaş geçtikçe artık eskisi gibi düşünemiyorum. ya da farklı bir yorgunluk var zihnimde. Daha tek düze ve basit çözüm yolları arıyorum.
Cevap verirken olayi dusunup yorumlayip konusursun evet ama patik zeka da bir olay aninda hemen bir cozum olarak dedim ama konusurken veya laf sokarken o patiklik olmuyor onun yerine eve gecip yatarken aklina geliyor lan keske ona şu lafi deseydim gibi