Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 4,1b cevap paylaştı.
+1 yılBu blog tarzi sayfalar bana pek çekici gelmiyor. Sanki hepsi ayni, benzer şeyleri ezberlemis formaliteden konuşuyor gibiler. Çok fazla izlemedim gerçi yanılıyor olabilirim.
Din ve ahlak ikisini ayirmalisin birbirinden. Sen ahlak olarak fazlasıyla iyi bir insansin. Geriye din kısmı kalıyor. Bazi insanlar iyiligi din için yapıyor, kötülüğü din için yapmiyor ancak sen inançsız biride olsan iyisin. İyilik yapacaksan din değil kendin için yapmalısın ki yapıyorsunda.
İnanc kısmında sorun ettigin, takıldığın şeyleri listele. İbadetler, peygamberler, yasaklar, kurallar, farzlar, sünnetler, kader, ahiret, tanrının varlığı.. Mutlaka bunlar içerisinde seni tatmin etmeyen bir sey vardır. Onu bulup onun üzerinden çözüm bulmaya çalış.
Yukaridakine istinaden. Tek bir seyde sorun yaşayınca dinden çıkmış, dinsiz, imansiz, inancsiz biri olmuyorsun. İnsanlarda genel olarak böyle bir algi var. Sen onlar gibi olma. Sadece aklına takilan şeyler var ve cevap ariyorsun. Müslümanlikta zaten bagnazlik yok. Kimse körü körüne inansin demiyor Allah. Sorgulayıcı bir din. Bunu yapmak kötü degil aksine güzel, iyi bir şey.
Bir anda başlama sorun yaşadığın şeyleri düzeltmeye. Bir günde oturup 5 vakit namaz kılma. Gitmeyi bıraktığın cumalara artık giderek baslayabilirsin mesela. Bu bile ise yarayacaktir.
Her seyden önemlisi dini kendin için yaşa. Kimseyle kıyaslama yapma. 5 vakit namaz kılıp hacca gidip gerçekten kalbinden kir akan insanlar var. Din bu demek degil.21 Yorumla
En İyi Cevaplar
Dine yakın olduğun zamanlar çevrende kim vardı? Ortamınız nasıldı? Şimdi konuştukların, sohbet ettiklerin nasıl? İkisi arasında bir fark var mı, yoksa sadece yaşadıkların ve gördüklerin yüzünden bakış açın mı değişti? Bu soruları kendine sormalısın. Çünkü ilk bu uzaklaşmanın kaynağı bulmalısın. Senden mi, çevrenden mi kaynaklanıyor?
Senden kaynaklanıyorsa islama dair videolar izleyip, kitaplar okuyabilirsin. Bazı kanallar ve yazarlar bunu çok eğlenceli ve pratik bir şekilde yapıyor. Onlardan yardım alırsan attığın her adımda için huzurla dolacak. Çok Kuran okumasan da okunuşunu dinlemeye çalış. Mealine bakıp anlamak için çaba göster. Zaten sorgulamak, araştırmak islamın temeli. İlk ayeti bile oku olan bir dinden bahsediyoruz. Ayrıca şu sözü aklından sakın çıkarma: İslamdır, kusursuz olan, müslümanlar değil.. Pek kişinin yaptığı hatayı yapıp dini müslümanlardan öğrenme. Bunun için bakman gereken, en doğru kaynak Kuran'dır çünkü.
Peygamber efendimizin hadislerini, sünnetlerini araştır. Onu rol model olarak aldığında ve hadislerine kulak verdiğinde kendini tamamlanmış gibi hissedeceksin. Bunun yanında diğer dinlere de bakabilirsin. Ya da felsefi görüşlere. Ama ne kadar araştırırsan araştır, hak din islam. Kuran'da belli başlı ayetler kafanı karıştırabilir. Onların da anlamına tarafsız bir gözle bakıp araştırırsan anlatmak istediklerini kavrarsın. Cennet ve cehennem kavramlarını çözdükten sonra islam çok daha anlamlı olacak gözünde ☾13 Yorumla
- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılTüm sorularını sorabilirsin bana. Elimden geldiğince cevaplarım ama sana balık vermek yerine balık tutmayı öğrenmen için Tefsir okumanı tavsiye ederim. Soruların tüm cevapları sadece Tefsir'de var. Kur'an meal değildir. Meal eksik çeviri demektir. İslam'ı mealden öğrenmeye kalkarsan dinden bile uzaklaşabilirsin. Meal sadece Anayasa'dır. Başlıkları verir. Detaya girmez. Detayları anlatması için peygamberler göndermiştir bu yüzden. Padişah ferman yazar ama fermanı kendi gelip açıklamaz. Otorite bunu icap eder. Allah da mutlak otorite sahibi olduğu için elçileri görevlendirir anlatmaları için. Peki Neden İslam'ı doğru öğrenemek için Tefsir okumak lazım? Bunu sana şöyle örnek vereyim Dante'nij ilahi komedya adlı eseri neden yayınlandığı ülkede çok okumasına rağmen, çevirisi bizim ülkemizde o kadar okunmadı? Çünkü her eserin özü kendi anadilinde anlaşılır. Kur'an'ı anlamak için 1) Arapça bilmek lazım, 2Arapça bilsen bile Kur'an okuma yöntemini bilmen lazım. Ayetler arası anlam bağı vardır Kur'an da. Mealde önceki ve sonraki ayetler arasında anlam bağı kuramazsın. Bu yüzden İslamı öğrenmek için Tefsir okumak zorundayız. Tefsir okuduktan sonra bütün soruların cevabını alıyor insan ve daha sonra meal okuyunca Kur'an daha anlamı gelmeye başlıyor.
https://www.youtube.com/embed/4Zu-fAr2AEc23 Yorumla- +1 yıl
Rica ederim kardeşim. Bir Okul (evren) inşa etmek için Mimar (Allah) bu okulda ders anlatması için öğretmen ( peygamber) öğretmenlerinin dersini dinleyerek uygulamaya geçirmeleri için öğrenci (toplum) olmak zorunda. Bu dünya sınav yeri ve her sınavın bir süresi var. Bizim süremiz de ecel saati. Her sınavın kuralları var. Örneğin; geç kalma, kopya çekme, sessiz ol vb. Bizim sınavın kuralları da namaz, zekât, oruç, hac, kelime-şehadet. Her sınavın doğru ve yanlış şıkları vardır. Bizim sınavın doğru şıkları sevap, yanlış şıkları günah. Her sınavın iyi ve kötü bir sonucu vardır. Çalışır ve kazanırsan ödül olarak atanır ya da sınıfı geçersin. Çalışmaz isen kalırsın ve bir senen araya gider. Bir yıl boyunca tekrar çalışmak da sana ceza olur. Bizim sınavında iyi ve kötü sonucu Cennet ve Cehennem'dir. Çalışır kazanırsan ödül olarak Cennete atanırsın, Çalışmaz isen ceza olarak Cehennemi boylarsın. Nasıl ki hiç bir öğretmen sınav esnasında sonuçları açıklanmıyor, sınavın bitmesini bekliyorsa, Allah da evrenin sınav süresi dolmadan sonuçları açıklamaz. Duam kabul olmuyor diye üzülürsün, belki o dua senin için hayırlı olmadığı için kabul olmuyordur. Ya da istediğin her ne ise sana dünya da vermez, ahirette verir. Ahirette aldığını görünce keşke geçici dünya için değil, sonsuz ahiret hayatı için dua etseydim hep diye pişmanlık bile duyabilirsin. Tefsir okumaya üşenirsen Ehli Sünnet hocalardan Tefsir dersleri dinleyebilirsin YouTube den. Bu senin için güzel bir başlangıç olur
- Kişilik & Karakter konusunda 6,3b cevap paylaştı.
+1 yılBenzer durumları ben de yaşıyorum. 8 ve 9 yıl önce iki defa umreye gittim. Umreden sonra dine ve dini kavramlara karşı bakışım değişmeye başladı. Bize din diye empoze edilen şeyleri sorgulamaya, düşünmeye, eleştirmeye başladım. Aslında dinden uzaklaştığımı düşünmüyorum hatta din diye bize kakalanan duygulardan uzaklaştıkça tanrıya yaklaştığımı düşünüyorum.
Dua konusuna gelince aslında ben de pek dua edemiyorum veya etmiyorum. Dua edip birşeyler istemenin tanrının verdiklerini beğenmemek olduğunu, şükürsüzlük olduğunu bile düşünüyorum.
Bu halimden eski halime dönmeyi de istemiyorum açıkçası.00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
42
Cevap
28Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 7,6b cevap paylaştı.
u +1 yılMerhaba, aslında böyle olması çok normal yani hayatınızın gidişatı hep olumsuz gidiyorsa Allah bizim yanımızda değil gibi hissedebiliyoruz. Birtakım şeyler olumlu gitsinn istedikçe ve iman ettikçe sanki yine hep aynı şeyler oluyor gibi insan düşünebiliyor ama bence ibadet ederken bu dünyayı düşünmemek lazım. Bir de bunun ahiret hayatı olduğu için aslında oraya yatırım yapıyoruz. Bu dünyada yaptığımız seçimlerin hepsi daha önceden yazılan kader, alın yazısı zaten. O yüzden bu dünyada evet ben de çok büyük bir faydasını görmedim ya da faydası olmuşsa bile ben fark etmemişimdir ama öbür dünyada çok farklı olacak her şey. Böyle düşünürseniz bu alışkanlığı zamanla yeniden kazanabilirsiniz diye düşünüyorum. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...
20 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 6,8b cevap paylaştı. Duan olmuyor ise hakkında hayırlı olmadığı içindir
Oluyorsa bir hayır olmuyorsa bin hayır ara
Aslında insan oğlu çok sabirsizdir her istedigimiz hemen olsun deriz bilemeyiz ki Rabbim geciktiriyor ise güzelleştiriyordur.
Sana gelirsek bence bu şekilde düşünme Umut kesilmez Allah'tan.
Yanlışa düşme derim 🙂20 Yorumla
u +1 yılKafana kafana vurayım mı? :D Allah Allah derken dine imana gelirsin hahaha
52 Yorumla- +1 yıl
😃🥹 çok duygusal bir an
- Kişilik & Karakter konusunda 14,6b cevap paylaştı.
+1 yılTekrar kazanmaya uğraştığım dönemler olmuştu. Bir yarar göremedim maalesef. Böyle olmaya alıştım artık.
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDualar konusunda girecek olur isek narcosum, "Kabul olmayan dua yoktur vaktinde sıkışan dua vardır." Ve her dua bizim istediğimiz gibi bize ulaşacak diye bir zorunluluk yok. Kimisinin cevabı bu dünyada kimisi öteki tarafta gelir, illaki gelir yani.
Şu halimize bakacak olur isek kimseye muhtaç durumda değiliz. Her ne kadar zor şartlarda yaşasak bilene beterin beteri var.
İnancı sağlamlaştırmak araştırma yapılmalı biz boş olan vaktimizin çoğunu sosyal platformlar veya iş için harcıyoruz.
Tam bir teslimiyet ile Allah'a ne zaman döndük? Döndüysek bilene ne kadar sürdü?
Aslında biz kendimize çaba sarf ettik derken aslında hiç bir şey yapamıyoruz.
Bu dünyada en büyük imtihanları peygamber verdi kimi peygamber eşi, çocuğu ile kimisi babası ile kimisi milleti ile imtihanlar verdi.
Bize yüklenen sorumluklar peygamberlere kıyasla hiç bir şey.
Biz adım atalım ve hayatımızda yanlış yaptığımız ne var ise çıkaralım gerisi gelir.
Bu düşüncede olmak bilene bizleri daha da yakınlaştırır inanca.
Namaz uzaktan zor gelir ta ki, alnımız secdeye değene kadar. Verdiği huzuru hatırlarsın.
Namaz dularının anlamını bilerek okumak daha da lezzet katar. Namaz sonu tesbihler mutlaka yapılmalı. Estağfurullah tesbihini özellikle yapılmasını tavsiye etmiştir peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem. Günahların affı için oldukça faziletli. Günahlar af oldukça ruh temizler ve lezzet artar ibadetten.
Allah kolaylık versin.22 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılRica ederim. Daha güzel haberler ile diğer sorularını bekliyor olacağız.
+1 yılBunu sorguluyorsan aslında pekte uzaklaşmış sayılmazsın. Körü körüne yapılan her şeyden bir gün vazgeçeriz. Dünya bir denge üzerine yaratılmıştır. Biz bu dengede kalmak için bir şeyi zorladıkça terazinin ivmesi daha çok şaşıyor. Bir zamanlar çok ibadet ederdim artık yapamıyorum demişsin. Kilit nokta budur. İbadet farzdır ama vaktinde ve yeteri kadar yapılması makbuldür. Bir de maalesef biz insanoğlu şeytan için bulunmaz hint kumaşıyız parmağında oynatıyor da oynatıyor. Velhasıl kelam bir farkındalık oluşmuş sende bu soruyu sormandan ben onu anladım. Yani aslında bu soruyu sorman bile nasiptir, bir şeylere vesiledir ben öyle düşünüyorum. Yavaş yavaş yeniden düzenini oluşturabilirsin bu senin için bir ilk adım olsun devamı gelir. İnanıp istedikten sonra bu hayatta yapılamayacak hiçbir şey yoktur. Gazan mübarek olsun. 😊
42 Yorumla- +1 yıl
Estağfurullah bir nebze yardımcı olduysam ne mutlu bana 🙏
Elinden geldiğince mümkün olduğunca YouTube gibi platformlardan Peygamber Efendimizi Ve ashabını anlatan videoları İzlemeni tavsiye ederim
insan ruhunu bir yere bağırıyor
Peygamber'e
Allah'a
Huzura...
O yüzden özellikle Osmanlı zamanında eskiler bol bol peygamberler tarihi ve menkıbeler içeren kitaplar okullarmış
İnsan Ne İle ilgileniyorsa ilgilendiği şeye bağlıyor ruhunu...
Sanırım temel kural bu
Kısacası ilgi alanını yeniden düzenlemeni tavsiye ederim...
Şuraya da rahmetli Aliya izzetbegoviç'in bir sözünü bırakayım;
"Ey teslimiyet; Senin adın İslam'dır"...30 YorumlaYüksek ihtimalle taklidi iman ile şu zamana kadar kendini ayakta tutmuş olmalısın. İlk zamanlar dediğin gibi içinde huzur biriktiren ve seni mutlu eden bir şeydi ibadetler. Vesveselerin kurbanı olmamak için sorgulamanı öneririm. Ama ne niyetle sorguladığın çok önemli. İnkar etmeye meyledip kendini bu şekilde avutacaksan hiçbir şeye kalkışma derim. Mevcut imanını da yitirebilirsin. Amacın dinini daha iyi öğrenmek olsun, tahkiki imana erip sorumluluklarını daha kıvançla yerine getirebilmeni umuyorum...
31 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 3,6b cevap paylaştı.
+1 yılŞeytan vesvese veriyor. Çevrende böyle insanlar varsa dinleme çünkü etkisinde kalmak olası. Bilinmez bir evrende yaşıyoruz sana göre olmayan din ya varsa? Sorunda da aslinda bir karmasa var gerçekten kafan karişmış
Dine mi inanmiyorsun yoksa seni yaratanın varlığına mı? İkisi bambaşka seyler çünkü36 Yorumla- +1 yıl
Deistlik son zamanlarda bir cok kiside var olmaya başlayan bir şey. Bu konuda yalnız değilsin ama diyelim ki din kavrami yok sana ne faydasi var ya da var ise ki ben olduğuna inaniyorum inanmak sana ne zarar verebilir?
- +1 yıl
Allahın varligina ne ile inanıyoruz? Bize göre kuran-ı kerim ile. kuran' da vahiy ile peygambere vasitasiyla bizlere gönderildi o zaman Allah'ın varlığına da inanmaman gerekir. Senin gerçekten kafan karişmış. Youtube de sözler Köskü var bir göz atmanı tavsiye ederim
- +1 yıl
✌️😊
İnsanoğlu hemhal olduklarıyla bir hal olur. Sana Allah'i hatırlatacak dostlar edin, ya da Allah'ı hatırlacak kitaplar oku, videolar izle, dini sohbetler dinle vb. Allah ilmi isteyene verir.. Sürekli çamur içinde dolaşırsan çamur kokar, gül bahçesinde dolaşırsan gül korkarsın.. Çamurlu alanda dolaşmaktan gülün kokusunu unutursun da dünyada hiç gül de, kokusu da yok zannedersin, gülü inkar etmeye başlarsin.. İnsanda o hesap; Allah'i unutup dünyalık meşgalelere daliverip ruhunu ilahi suyla sulamayinca kalbi pas tutuveriyor, biraz çaba sarf etmek geriyor Allah'a ulaşmak için, oturduğumuz yerden feyiz akmasını beklemek, çalışmadan banka hesabıma para aksın demekle aynı şey...
20 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,9b cevap paylaştı. kendinizi çok zorlamayın zira bu yaşadığınız karma durumu dünyada milyonlarca insan yaşıyor , yaşadığımız dünyada olaylar bizi derinden sarsıyor ve etkiliyor biseyleri düzeltmek için elimizden bisey gelmeyincede kendimizi dış dünyaya kapatıyoruz mesela ben dünyadaki savaşların bitmesini çok istiyorum çok üzülüyorum milyonlarca insan ölüyor evsiz kalıyor sosyal adaletsizlik var açlık var fakirlik var, az önce mutfaktan biseyler atistirdim açlığımı bastırdım ama milyonlar yatağına aç girdi batsın bu dünya istiyorum adaletsizliği sevmiyorum tüm insanların eşit bi yaşam sürmesini istiyorum bu aslında çokta zor bişi diil paylaşmasını adil yaparsak dünyadaki nimetler hepimize yeter, dünyayı yaşanmaz hale getirdik çevreyi kirlettik insanoğlu gezegeni tüketiyor ve dünyadan başka bi yerde maalesef yok
10 Yorumla
+1 yılDönemsel olabilir.
Diğer etkenler ise sorunların olabilir.
Son önemli etken ise sözde dindar takılan kesimin davranışları insanı dinden soğutabiliyor. İş yerinde sözlü tartışma yaşadığım kişi mesela adam oruç tutuyor ama yalan ve iftira atıyor. Kızdım hatta bide oruç tutuyon daha dün bana oruç tutmam için tavsiye veren adama bak demiştim.
Toplum sıkıyorsa toplumdan arındırmaya çalış kendini onları umursama, sorunların varsa kafana takmamaya çalış. İbadete başla bazı güzel şeyleri okumaya başla ayetlerde. Namaz kıl bu insanın için ferahlık veriyor arınıyorsun resmen.20 YorumlaBende zamanında kuranımı okur, namazımı kılar birçok ibatemi gerçekleştirirdim ancak şimdi aynı yazdığın gibi dua bile etmez hatta deist olmuş biriyim. Bence tekrardan kazanmak oldukça zor. Dua etmenin anlamsızlaştığını ve işe yaramadığını düşünüyorsan zaten bir noktada inancın aslında işe yaramadığını vurgulamış oluyorsun bana göre. Zaten sorgulama halinde olan bir kişi çoktan inançsızlık fikrini kendinde benimsemiştir. Müslüman bir insan sorgu kelimesinin s’si bile geçmemeli mesela aklından. O yüzden bu sorgulama içerisindeyken geri kazanmanın epey zor olduğunu düşünüyorum. Bana göre inanç öyle bir şey ki bir kere bu yola giren geri dönemiyor. Hele bu zamanda sözde müslümanlar etrafta kol gezerken birinin dine olan inancının sağlam kalması için çok güçlü bir inanç ve kendi adama duygusuna sahip olması gerekir.
17 Yorumla- +1 yıl
Sadece aptallar saygısız olur , sende sınırındasın.
İslamcı ülkelerin hâli , ben Türkleri putperest bilirdim ama neyse ne gördün? Ne yaşadın?
Ben ne gördüğümü söyleyim , bir tecavüzcünün asılarak sona verilmiş hayatını ve veda hutbesinin sonunda peygamberin " Kadınlar size Allah'ın emanetidir" dediğini.
Sen kitabı okuyanlamı yargılıyorsun yoksa içinde yazanlamı? - +1 yıl
İçinde yazılanın anlamlı olduğunu düşünen bir toplum varsa içinde yazılana ve allahın söylediğine inanarak yaşar. Peygamberiniz Kadınlar Allahın emanetidir demiş, doğru söylemiş ancak neden peki bu uygulanmıyor. Benim doğru bulmadığım şey müslümanım diye geçinip kurandaki emirlere peygamberin söylemlerine ve doğru bulduğu yanlış bulduğu hareketlere uyulmadan yaşaması. Müslümanlığını tam ve doğru şekilde yaşayan bir insan varsa getirin tebrik edeyim çünkü bence bu oldukça zor. Ancak yaşamayan bir sürü insan örneği varken de kuranda yazılanlar maalesef ki benim kıstasım dahilinde olamaz. Müslümanım diyen ve islam dinine inanan insanların birçoğu eminim ki o kitapta yazanlardan bir haberdir.
- +1 yıl
Hz. Bistami hazretleri birgün cuma namazına gider , bakar kapıda iblisin ta kendisi duruyor.
Elinde bir sürüde yuları var , merak eder sorar.
Sen ne yapıyorsun burada?
İblis bakar Bistami hazretlerine ,
Ne yapacağım kulları bekliyorum , onlar şimdi namaz kılıyor bende onları bekliyorum çıksınlar da yularlarını takıp onların sırtına bineyim.
Bistami hazretleri meraklanmış sormuş :
Ee benim içinde bir yular var mı orada peki?
Şeytan gülmüş.
Sana yularsızda binerim demiş.
Bistami hazretleride gülmüş buna.
Neyse gel zaman git zaman vakit geçmiş.
Bistami hazretlerinin yolu bir dereye varmış , derede akan bir dere sıvamış bacakları karşıya geçecek tam birde bakmış yan tarafta ihtiyar bir adam.
Adam güleryüzlü , ak alınlı bir adam , kalbi ısınmıs Bistami hazretlerinin.
Sormuş yahu dede sen napıyorsun burada?
Dede cevap vermiş ne yapayım evladım , burdan karşıya geçmem gerek ancak ne derman kalmış bende nede bir hâl.
Oturdum belki Allah bir yol açarda geçerim diye bekliyorum demiş.
Bistami hazretleri yaklaşmış yanına , eh demiş dedem ben seni geçireyim karşıya.
Almış ihtiyarı sırtına başlamış derede yürümeye , tam derenin ortasına gelmişler ihtiyar fısıldamış kulağına :
Ben sana yularsızda binerim demedimmi?
Şeytanı ne deryada ara ne okyanusta , şeytanı yanında ara demişler.
Kim şeytan kim melek bilinmez.
Eh kıssadan hissede bu.
Sonra ne olmuş bilirmisin?
Bistami hazretleri utanmışda giricek yer aramış kendine , ihtiyarıda atamamış sırtından karşıya kadar geçirmiş , demiş bu benim nefsime ders olsunda bidaha büyüklük taslamayayım.
- Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
+1 yılOlay şöyle oluyor. İnandıgın din ve peygamberleri sorgulaya başlıyorsun. Bır zaman sonra bakıyorsun kı ınandın din ile firavun dini ki Firavun’un dini Müslümanlıktan çok daha eskı , ama bırebır aynılar. Kavramları kuralları aynı.
Sonra başka dınlere de peygamber ve kıtap ındıgını aklına getırıp , onların dini benım dinimden daha eskı dıye düşünmeye başlıyorsun.
Sonra dinlerı degıl Allah’ın neden böyle bır sey yaptığını sorguluyorsun. Çok ileri gidersen ateist , sadece din ve peygamberlerı sorgularsan deist , kafanı karıştırıp amaan dersen de ıcınde kı tereddütler yüzünden agnostik oluyorsun.
Sorgulamak insana has bir özellık , sadece hayvanlar verılen komutları sorgulamadan yerıne getırır. İnanıp inanmamak da mantıgının pesınde gıtmek.00 Yorumla Bence herkesin böyle dönemleri oluyor. Hayata ve hayattaki tüm olgulara karşı bir boş vermişlik duygusu kaplıyor insanı.
Bu bir süreçtir, kendini bir şeyler için zorlama biraz akışa bırak bakalım. Belki de ihtiyacın olan sadece budur.10 Yorumla
+1 yılBir kaç ay önce Hristiyandim kiliseye sürekli gidiyordum mutluydum karşılaştırma değil niyetim Müslüman oldum şikayetçi değilim ama eski duygularım yok. Pandemi sürecide insanların negatif olmasına yardımcı oldu sanırım kimi görsem bir mutsuzluk var yüzünde. inanıyorsak her ortamda inanmalıyız aslında şu veya bu bizi etkilememeli. yaratanin bir imtihanı bu belki bunu yenersek önümüzde çok iyi bir gelecek olacak bilmiyoruz ilerisini ama ya böyleyse. Çok hatalıyız suç varsada bizde
20 YorumlaSelamm. Şu an belki de şeytanın vesvesi ile uğraşıyorsun, zorla olmaz zaten ama kendine soruyor musun, neden uzaklaştım, benden dolayı mı, çevremdeki kişilerden dolayı mı vesaire, kendine bu cevabını verdikten sonra doğru yola gireceksin umarım. Bu biraz kendi içinde çözmen gereken bir durum, eski halinle şimdiki halini kıyasla, hangisi sana dogru geliyor, hangisiyse daha mutlusun, huzurlusun, bence bu şekilde doğru yola ulaşacaksın. : ) 🌸
20 Yorumla
+1 yılİçten gelen bir şey. Zorlama ile olmuyor. Önce kafandaki soru işaretlerini çözmen gerekir. Tekrar geri gelmeni bilmiyorum çünkü ben uzaklaşmadım hiç.
20 Yorumla
+1 yılZamanla herkes böyle olacak gibi çünkü uzaklaşıyoruz şeytanın verdiği vesvese ve kazanan o oluyor tövbe etmeli 3 günlük hayat 4 . Gün yok inancın olduğu için söylüyorum inanmayanlara saygım var elbette. İyi bir akıl hocası bulursan danışmanı tavsiye ederim
10 Yorumla
+1 yılŞeytanın vesvesesi ve savaşı sanırım görünüşe göre bunu kazanmış umarım onu yener ve ibadetine geri dönersin En inançlı insan bile bunu yaşayabiliyor bu hayatta o yüzden bir Fısıldamaya bakar Kimse kendine çok güvenmesin Her şey büyük konuşmaktan geliyor
20 Yorumla
+1 yılYani dua et, kuran oku veya camiye git..
Eğer bunlar olmaz diyorsan sakin kafayla düşünürsen hani bu evreni bir yaratıcı yaratmıştır ve bizim de şükür amaçlı dua vs. yapmamız lazım. Bu bilinçle ilerlersen yapabilirsin.20 YorumlaÇevrende bilgili bir din alimi varsa bunu ona sor. Eğer yoksa çevrende bulunan önemli bir caminin imanına git ve bu durumu anlat. Onların söyleyeceği şeyler bizim burada yazacağımız şeylerden daha faydalı olacaktır.
20 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 22,5b cevap paylaştı.
+1 yılDeğişik ya ben de mesela Türkiye’de hiç bilmezdim kendi kendime yaşayıp gidiyordum yurtdışına çıktıktan sonra Allah’a daha çok inanmaya başladım yani demekki sen şu anda çok rahatsın hiçbir şekilde şu sınav olmuyorsun ama emin ol böyle en ufak bir arkan sıkışınca var ya koştuğun ilk şey dualar oluyor emin ol
00 Yorumla Deisttim ama dindar oldum.
Hayatın her yönü insan aklıyla ölçülemez, bilim cevap veremez.
Ne bulduysam imanda buldum.
Ne mutlu ki bana, elhamdülillah Müslüman Türk'üm.40 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılhttps://youtu.be/wcQ-bdOwHo0
Boş ritüelleri yapmanın mantıksız olduğunu anlamışsın yavaş yavaş. Gerçek dini bulmana yardımcı olacak bakış açılarını dinlemelisin10 Yorumla - Kişilik & Karakter konusunda 6b cevap paylaştı.
+1 yılBu konuda aklıma gelen şeyler; dini iyi yaşayan insanlardan oluşan bir çevre edinmek. Daha fazla ibadet etmek. İbadet başta zor gelse de seni kesinlikle daha çok bağlar yani demek istediğim bu konuda kendini zorlamak.
20 Yorumla Çoğumuzun çevresinde böyle insanlar olmayınca araya soğukluk giriyor ve yavaş yavaş onlara benzemeye başlıyoruz. İlk olarak zaten o tür kişiliklerden uzak durmak lazım.
30 Yorumlasanırım inanci yitirmenin sebebi sensin cok buyuk maddi veya manevi bir boşluğa dustun ve inandığin seyi sorgulamaya basladin ama bu donemsel olabiliyor
20 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılKendi içindeki karmaşaya yine kendin bir son vermelisin.
Tavsiye üzerine düzelecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.30 Yorumla
+1 yılhttps://youtu.be/il1TXrUGuyk
tavsiye verecek konumda değilim ama şu güzelliğin tesir edeceğine inanıyorum.10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılİnsan ne kadar sorgularsa o kadar uzaklaşıyor. Bu topa baştan girmemeliydin ya da girdin diyelim erken fark edip dönmen lazımdı şu an kazanmanın zor olduğunu düşünüyorum.
10 Yorumla
+1 yılBir dönemler ben de sizin gibi olmuştum. Dinden bayağı uzaklaşmıştım. Sonra çok şükür tekrar toparladım.
30 Yorumlaİçind dön ve kendini sorgula, sorun nerede başladı, nasıl son bulur?
Kitap almanı tavsiye ediyorum, büyük etkisi olacak sana30 Yorumla
+1 yılDinler hakkında kapsamlı araştırmalar yapabilirsin, inandığın din hakkında tam teşekkürlü bilgilere sahip olursan belki inancın güçlenir
30 Yorumla
+1 yılÇünkü dünya hayatına fazla odaklandın. Bu kavramı tekrar kazanmak için Allah'a sana hidayet vermesi üzerine dua etmelisin.
30 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,3b cevap paylaştı. Sen kendinden geçmişin seni kurtaracağını düşündüğün bir şey arıyorsun , 1000000 kişi aynı anda dua etse sence bir aspirin kadar fayda üretebilir mi?
20 Yorumla
+1 yılDin arapça yol demektir. Deist olabilirsin agnostik olabilirsin. Önemli olan kendi vicdan muhakemeni kusursuz yapabilmekte.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılBu sıralar herkes böyle diyor ve bunun tek sebebi sosyal medya, sosyal medya da geçirdiğimiz zamani ibadete ayrisaydik...
20 Yorumla
+1 yılBüyük ihtimalle arkadaş ortamın bu tür insanlardan oluşuyor dindar arkadaşlar edin yâda öyle kimselerle takıl ben öyle yapıyorum
20 YorumlaGenel insanlık durumu böyle zaten gün geçtikçe hepimiz uzaklaşıyoruz. Günümüzün kaynakları ve rahatlığı dinden kolayca uzaklaştırıyo bizi
20 Yorumla
+1 yılSorgu halinden uzaklaş inançsız olmak da zor çünkü. Tutunacak bişeyin kalmaz
30 Yorumla
+1 yılinanmıyorsan neden kendini inanmadığın dinin sorumluluklarına tabi tutuyorsun
20 YorumlaDindarim diyen insanların yanlışlarini gördükçe uzaklaşmış olabilirsin. Kendinle başbaşa kal.
34 YorumlaSürekli sorgu halinde isen doğru yoldasın böyle devam.
30 YorumlaZamanla
Hepsi bir süreç
Güzel kokulu çiçek bahçelerinin ilk halini düşün30 Yorumla
+1 yılYaratıcının varlığına olan inancını güçlendirirsen, din kavramınıda garipsemezsin.
30 YorumlaÇok çok hassas bir konu ya, ne desen yanlış olabilir. Derinlemesine düşünmen lazım, uzaklaşmak istemiyorsan bir şekilde ibadet etmeye çalışmak faydalı olabilir belki, bilemiyorum altan. Ben de dindar değilim pek.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılUzaklaşmak iyidir. Bi Faydasını gören yok. Beyin yıkamaktan başka bir işe yaramıyor.
32 Yorumla- +1 yıl
Uzaklaşmak size pek yaramamış gibi
Acelesi yok. Doğru zamanda doğru yolu bulursun mutlaka
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılFazla düşünme. Hepimiz ara ara ibadetlerimizi aksatırız bazen yapmayız sonra tekrar sarılırız.
20 YorumlaÜzülme hepimizin böyle dönemleri olur. İlk başta dış etmekle basla. Sonra içindeki maneviyatı güçlenir. Dualarla içindeki ışığı kuvvetlendirir Rabbim
40 Yorumla
+1 yılÜlkece dinî her şeye karıştırıp kutsallığını kaybettirdigimiz için normal buluyorum. Çoğu kişinin yaşadığı dinden uzaklasma bu aralar oldukça fazla.
10 Yorumla
+1 yılNefsine hakim ol önce. Camiye namazlara git. Kuran oku. Dua et zikir çek ozaman olursun eskisi gibi
30 Yorumla
+1 yılSorgulama sürecin bittiğinde kazanabilirsin.
20 Yorumlaİçinden ne geliyorsa onu yap
20 Yorumla
+1 yılMüslüman olmanı tavsiye ederim
20 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 3,6b cevap paylaştı.
+1 yılYahu niye böyle oluyorki sizden?
10 Yorumla
+1 yılDin denen kavram demek çok ergenus bi laf.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 32,5b cevap paylaştı.
+1 yılTekrar hissederek
20 Yorumla
+1 yılsen gerçeklere uyanmışsın abi, akışına bırak.
10 Yorumla- Devamını Gör (10)
Devamını Gör(55)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Din denen kavramdan oldukça uzaklaştım, tekrar nasıl kazanabilirim?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler