Teşekkür etmek ve özür dilemek erdemdir. Bunda hepimiz hemfikiriz. Peki ya rica etmek? Bu da bir erdem sayılır mı?Bir ok kadar hızlı kırılıyor bazıları
Ben bazen teşekkürlere karşılık vermiyorum, rica ederim demiyorum. Bu kaba bir davranış mı olur yoksa gereksiz bir düşünceden mi ibaret? Belki de nezaket gereği yapılan bir davranıştır sadece ☾
Rica etmek kabalık değil aksine kibarlıktır. Birçok insan ilişkilerinde yapamadığımız olgulardan biri rica etmektir. O kadar emirli cümlelere alışık insanlarla yaşıyoruz ki tabi ister istemez buna biz de alışıp rica edilince o kişiyi fazlasıyla garipsiyoruz. Halbuki bu gayet normal ve insani bir yaklaşımdır. Ülkemizde hep derler bu soruda ona kapı açmışken söylemeden geçemedim "ciddi bir üslup sorunu" var. Onu halledersek belki gelişim gösteririz diye düşünüyorum. 🤷♀️💫
Katılıyorum ama bahsettiğim rica o anlamda değil. Teşekküre karşılık 'rica ederim' demek. Yoksa birinden bir şey isterken vs ''rica ederim yapar mısın'' gibi söylemler elbette nezaket ve kibarlık.
Ben teşekkür ederim ya da ne demek diyebilirsin, rica ederim diyoruz genelde ama benim için bu sorun teşkil eden bir şey değil zaten arada belirli bir nezaket varolduğu için ne güzel diye bakarım ben. 😇
Medeni bir toplum oluşturmak için, * Kayda değer bir iyilik ve güzellik yapılırsa teşekkür edilmeli. * Eğer bilmeyerek ya da sonunun kötü olduğunu düşünmeden bir kötülük edildiyse özür dilenmeli. * Yapılan her teşekkür ve övgüye rica ederim denmeli. * Soru sorulacak veya bir bilgi istenecek ise af edersiniz diyerek iletişime başlanmalı.