Kişi hakkında kişisel yorum yapmak gıybete girer. Bu yüzden şöyle yapar, böyle klip çeker diye yorum yapamam. Gıybet kul hakkı çünkü. Allah hidayet versin demek lazım böyle kardeşlerimize
İftara atıyorsun demedim. İftara bir insanın yapmadığı bir şeyi yapmış gibi anlatmaktır. Sen ise bu şahıs şöyle film çeker diyerek kişi hakkında yorum yapıyorsun. Kul hakkı bir kimsenin hoşuna gitmeyecek şekilde eylem ve söylemde bulunmaktır. Örneğin çarşıda yolda yürürken hemcinsinin giyim tarzını gördün ve arkadaşına ay ne kadar iğrenç giyinmiş dedin, ya da farklı bir yorum yaptın diyelim. Bu da kul hakkına girer çünkü kişi senin bu cümleni duymuş olsa sana karşı öfkelenir. Bu yüzden günde kaç kişinin kul hakkına girdiğini bilse insanlar çenelerini tutarak yürümek zorunda kalırlar. Bu soruyu soran dalga geçmek amacıyla sormuş olsa bile , kişi kendi günahından meshuldur. Dalga amaçlı ise Amel defterine yazıldı ve bu soruyu TV den izleyen herkes onun bu günahına sahit oldu. Diyelim ki bu kişi 70 yaşında öldü ve Ahirette amel defterine bu günahın yazildığını görünce ben bu günahı hatırlamıyorum bile diyemeyecek Tv de izleyen herkes bu günahı işlediğine dair şahitlik edecek. Diyelim ki Tevbe ederek ölmüş olsun. Allah ey kulum sen Tevbe ettiğin için ben bu günahını silcektim ama huzuruma bunca şahitle gelmişsin o yüzden bu günahın kalacak diyebilir. Tâbi en doğrusunu yüce Allah (cc) bilir. Bunlar derin mevzular İslam felsefesi okumanızı tavsiye ederim.
Yani kendimi hocanın yerine koyup ister istemez yorum yapıyorum hocalarda bu tarz insanları eleştiriyor sürekli niet önemli bnce fitne fesatlık ile yoktan var edilip yapılan dedikodu kadr bi günahı oldugunu düşünsek söylemeyiz tabiyki o kişi popon açarsa bnde götü görünüyordu derim dedim geçen hatta allh affetsin günaha sokyolar bizi mesela yarışma programı gibi giyniyor yorum yapma hakkım var demek kurarn bile yorum yapıyor şöyle giynin böyle giynin