Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Bir hata vardır bir de yanlış vardır. Hata çoğunlukla farkında olmadan ya da istemeyerek yapılır. Karşı tarafın üzüleceğini tahmin edemezsin. Anlamaya çalırsın. Unutursun görmezde gelirsin. Ama bir yanlış vardır. Bilirsin karşı tarafın üzüleceğini, tahmin edersin yaşayacağı hayal kırıklığını ama yine de o yanlışı yaparsın. İşte bunu anlayamam. Anlamakta istemiyorum. Sonra yapılan yanlıştan pişman olunur. Ama hiç bir işe yaramaz. Çünkü yaşanılan o hayal kırıklığını hiç bir şey unutturamaz.
Empati yetim her zaman vardır, bazen daha yüksek bazen ise daha düşük olur, biraz da ruh halime göre değişebiliyor.
Eğer yapılan yanlış davranış empati yapıldığında mantıklı ve geçerli bir davranış olabiliyorsa tabi ki de anlamaya çalışabilirim. Ama hiç bir mantıklı ve geçerli bir yanı yoksa anlayamam. Yaptığı davranışın elle tutulur bir yanı olması gerek. Bir de o kişi yaşça benden çok küçükse, çocuk yaşta veya ergenlik dönemindeyse de anlamaya çalışırım. Ya da yaşlı bir insansa ve artık davranışlarını kontrol edebilecek durumda değilse de tabi ki anlamaya çalışırım.
Kasıtlı olarak yapılan bir yanlış ise anlamaya çalışmam ve arama mesafe koyup iletişimimi bitiririm. Fakat farkında olmadan yapılan bir yanlış ise sonrasında mahcup olduğunu sözlerinden veya hal ve hareketlerinden görebiliyorsam, evet anlamaya çalışırım ve tolerans tanıyabilirim.
Ben artık o kadar da iyimser bakmıyorum olaylara. Çünkü her zaman hali tavrı net bir insanımdır, bana yanlış yapan bunu bilerek yapar. Hangi psikoloji de olduğu kısmıyla ilgilenmeyi bıraktım, çünkü ben de her zaman mükemmel bir ruh haliyle gezmiyorum. İnişlerim çıkışlarım oluyor ama bunları başkalarını incitecek şekilde yansıtmıyorum etrafıma. Ben bu kadar hassas davranıyorsam aynısını da karşımdaki kişilerden beklerim. .
Evet davranışını anlamlandırmaya çalışırım ama anlamlandırılamayan durumda da üstüne durmam. Anlamlandırsam dahi bu karşının yanlış yaptığı gerçeğini değiştirmez. Yaptığı yanlışları tekrar yapacaktır illa ki bunu kabullenirim. Yanlışına göre de hayatımda tutup tutmayacağımın kararını alırım.
Davranışa göre değişir aslında... En olmayacak bir şeyde yanlış da bulunur ise kendi içimde biçer tartarım, ona göre yön veririm. Her türlü bir düşünce olur gerçi bende. Niyetlerini hemen belli ederler zaten bir şeyde.