İnsanlık şiddetten koparılabilir mi : D?

Doğuştan oluşabilecek bir duygu olduğunu sanmıyorum. Doğduğumuzda saf, her şeyden bir haber ve hiçbir duygu hakkında bilgi sahibi olmayız. Çevremizden öğreniriz her şeyi. Şiddette diğer duygular gibi sonradan meydana çıkıyor insanlarda. Bazılarında küçük yaşlarda ortaya çıkarken kimisinde de yetişkinken beliriyor. Nedenlerindeki en büyük etmenlerden biri ise yetiştirilme tarzı yani aile yapısı. Anne ve babanın, çocuğuna karşı ne denli şefkatli, ilgili ve merhametli davrandığının etkisi büyük. Mesela, canı bir yemek istediğinde çocuğunun, ona karşı sert bir tutum sergiler ise anne çocuk ise bu davranışı doğru sanıp beynine kodlar ve harekete geçer. O yüzden bence, evlilik hakkında bilgisi olmayıp, sırf aşık oldukları için evlenen çiftlerin yaptıkları bana mantıklı bir davranış gibi gelmiyor. Daha o kişilerin karakterleri tam oturmamışken, evliliğin getirdiği ciddiyet ve sorumluluk bulunmuyorken çocuklarına doğru bir anne ve baba profili olacaklarını sanmıyorum. O yüzden bence evlilik eğitimi şart. Ek olarak, çevrenin etkisi yani arkadaşlarının kişilik özellikleri, izlediği dizi ve film içerikleri, okuduğu kitaplar bile kişinin karakterinin şekillenmesinde rol oynar. Şiddet, öğrenilen bir duygudur ve öfke problemi olan kişilere, diğer insanlara nasıl davranılması gerektiğinin eğitimi verilip tedavi olmaları şarttır. Tabii bu süreç içinde, kişinin azmi ve çabası etkilidir.
Ooo çok uzun yazmışsın. Ben biraz da genetik olduğunu düşünüyorum. Çevresel faktörler de var
diye düşünüyorum elbet. Eig seçmeyeyim daha olmazsa. ÇSG seçilir
Nasıl genetik? Doğuştan hasta doğanlar gibi mi şizofren gibi?
Haha bilmem ki belki seçilmez..
Yani bazı insanlarda şiddet eğilimi daha fazla oluyor gibi ve bu da genetik diye düşündüm.
Yani bazı insanlar da çevreden dolayı daha fazla şiddet eğilimli. Karışık diye düşünüyorum bir ondan bir ondan
Evet olabilir..
Teşekkürler yine..
Şiddet eğilimi, insanın doğuştan sahip olduğu bir durum bence. Sonuçta bebekken ve henüz bir şey öğrenememişken bile kendimizi savunmak için bazı hareketler, ellerle vurmalar, ayaklarla tepinmek gibi hareketler yapıyoruz. Bunu özsavunma olarak alıyorum ben, içgüdüsel. Ama birine zarar vermek için yapılan şiddet sonradan öğrenilen bir şey. Hiç kimse, birini öldürme düşüncesiyle doğmaz. Yaşadığı travmalar, gördüğü muamele bir insanı 'şiddet eğilimli' yapar.
Şiddet eğilimi ve şiddet eğilimli olarak ayırmadım ve bunu düşünmemiştim.
Ben de doğuştan şiddet eğilimine sahip olduğumuzu düşünüyorum. Senin dediğin mantıkta bence bazı insanlar da şiddet eğilimli olmayı kendi de seçebiliyor.
Evet, ve ailenin de etkisi var kesinlikle. Şiddet gösteren insanlar asla normal bir çocukluk yaşamamıştır. Şiddet gösterenler ya bunu aileden görüyor, ya da çok narsistik bir kişiliğe sahip oluyorlar.
Oyuncak kıran çocuklar hakkında ne düşünüyorsun, oyuncaklara hor davrananlar?
Benim süt kardeşim böyleydi, bu tür çocuklar bence doğuştan bunu yapmak istemiyorlar. Yine ilgi çekme çabası, ilgilenmeyen bir aileye işaret eder, veyahut şiddet görme, bu da şiddet gösteren aileye işaret eder. Tabii ki benim fikrim, kesin olarak hiçbir eğitimim yok bu konuda. Çevremde gördüğüm çocuklar hep böylelerdi. Mesela süt kardeşim halıya takılıp yere düşünce, annesi ona "Halıya vururum ben şimdi, döverim onu" diyordu. O çocuk, canını yakan şeylere şiddet göstermenin doğal olduğunu daha bebekken öğreniyor.
Sanırım bu sadece bir yol, ben daha çok içime atmayı tercih ederdim. Yani ailem biraz gergin bir aileydi ve ben oyuncaklara çok merhametli davranırdım. 😂
Tabii ki, bu kesinlikle çocuğun karakteri ile de alakali. Zaten şiddetin bir sürü psikolojik sebebi var. Görünenler ve etrafımda gorduklerim dahilinde soyleyebildiklerim. Benim de ailem şiddet yanlısı idi ama ben de bebeklerime kiyamazdim mesela :D Ama karakter doğuştan mı vardır, yoksa yine çevre ve aile etkisiyle mi oluşur emin değilim.
Galiba ikisi de var işin içinde. İyi geceler 🙂
Cevap
0Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar