Ben insanların birbirlerini veya birilerini değiştirebileceğini düşünmüyorum. Şahsen buna çok defa şahit olan biri olarak konuşuyorum. Sadece değiştiğini sanarız. Fakat insanlar sadece şekilde değiştirirler. Değişmeleri çok mümkün değil. Belki kötü alışkanlıklara sahip bir insan çocuğu olunca, ya da huysuz bir ihtiyar torunları olunca değişeme uğrayabilir. Bunun dışında insanlar hiçbir şekilde değişmezler. Belki yumuşarlar, belki bazı tarafları törpülenir ama kesinlikle karakter olarak bir değişime uğramazlar. Bilmiyorum belki de bu kadar kesinde konuşmamak gerekebilir.
Bir insan bir insanı değiştiremez. Hatta binlerce insan bile bir insanı değiştiremez. Değişmek için insanın istekli olması gerekir. Bu durumda da ancak insanlar onun değişmesine örnek veya destek olabilir. Kişinini değişiminin ne yönde ve ne şekilde olacağını da yine bir kişi veya binlerce kişi değil o kişinin kendisi belirler. Şöyle düşünün: Almanya'da yerlere tükürmek, çöp atmak, sigara izmariti atmak yasaktır. Orada 30 yıldır çalışan, içtiği sigaranın izmaritini atacak çöp bulana kadar 200-300 metre yürüyüp elinde tutan Türk buraya gelince izmariti her yere atıyor. Demek ki orada yaptığı şey bir değişim değil zorunluluk durumu. O davranışı burada da göstermiş olsa o zaman bu insan değişmiş diyebiliriz.
Bence değiştirir evet. Kimlerle oturup kalkarsak zamanla o kişilerin huyunu sıyunu alıyoruz ister istemez. Kötü veya farketmiyor aslında. Her türlü alırsın. Kötüyse kötü, iyiyse iyi. Almasan bile onunla takıldığın için misal sende onun gibi sanılıyorsun en kötü ihtimal.
O yüzden boşuna demiyorlar, alimle takılan alim zalimle takılan zalim olurmuş diye ahsjsTabi bu söz ne kadar doğru orası tartışılır ama bence öyle. İnsan insana benzer zamanla. Hareketlerin zamanla ona benzer, konuşman bile.
Hayır, değiştiremez. Kişi ancak kendisi değiştirebilir. Bunun içinde gerçekten istemesi, adım atması, sabretmesi gibi birçok zorlu süreç var. Asıl önemlisi ise "ben buyum", "ben böyleyim" gibi tabusallaştırmış kalıplardan çıkmalı ve sabit fikirli olmaması gerekir. Bir insan isterse değişebilir. Başkaları ise sadece ona istediği takdirde yardım edebilir aksi halde imkansızdır.
Komple değiştiremez kimse kimseyi. Ama hayatımıza aldığımız insanların karakterimiz üstünde ister istemez bir etkisi olmuştur. Az ya da çok değişimlere sebebiyet vermişlerdir. Ama bunu köklü değişimler olarak düşünürsek kimse başaramaz. Çünkü herkesin fıtratı farklı ve karakteri belli. Bunu değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez ☾
Kimse kimseyi değiştirmez öyle bı hakkı veya gücü yok anca hayatındaki insanlar ailen sevgilin arkadasin sana hayatla ilgili veya başka herhangi bir konuyla alakalı bı ders verir sen o dersi alır kendine çıkarımda bulunursun olumlu anlamda kendi hayatina katarsin.
Kimse kimseyi değiştiremez. Can çıkar, huy çıkmaz derler ya öyle. Sadece değiştireceğimiz şeyler davranışlarımız olabilir.Örnek vereyim çok ani tepkiler veren, bir insansındır ama bunu törpülemeye çalışırsın vs. Zaten bir insan, bir insanın demesiyle değişiyorsa onun bir duruşu olduğunu düşünmem.
Tabiki de değiştirir. En basit örneği arkadaş çevresi. İyi veya kötü birer birey olun, arkadaş çevreniz sizin zıttınız ise o yöne doğru eğilim gösterirsiniz.
Kesinlikle değiştirir. İyi veya kötü de olsa değiştirir. Örneğin arkadaşınızın giyimi çok iyi siz o kadar iyi değilsiniz ama zamanla ona özenmeye başlar onun tarzı gibi giyinmeye başlarsınız. Veya sevdiğiniz birisi için hoşlanılmayan bir özelliğinizi değiştirirsiniz. Dönem dönem böyle şeyler olur.
Bazı insanlar sevdikleri kişilere tutulup, ben bunu nasılsa değiştiririm diyerek ilişki yaşamaya başlıyorlar. Sonra anlıyorlar ki bu insan değişmiyor değişmeyecek. The end.
Eski kız arkadaşım istemediği için alkolü bırakmıştım bir süre, ayrılınca tekrar başladım. Değişim buysa bir süreliğine alışkanlıklarımı değiştirdim o kadar.