Sorulara daha çok kuramsal açılardan cevaplar veriyorum. Umarım bu size sıkıcı gelmez. “İyi” ve “kötü” derseniz bunu tanımlaması zor. Bazen insan kendisinin iyi bir özelliğinden zarar gördüğü için onu kötü olarak tanımlıyor ve değiştirmek istiyor. Diğerlerine zarar verecek bir kötülük, acımasızlık ise genelde medeni ve insani olmayanla özdeşleşiyor. Şiddete eğilim ve normallerden sapma gibi medeni insana yakıştırılmayan durumlar. Bu konu özellikle sinemanın ilgisini çok çeker. Tipik bir Dr. Jekyll ve Bay Hyde durumu. Sinema bu dönüşüm hikayeleriyle doludur ama uzatmak istemem konuyu.. İnsanın içindeki kötülük, ehlileşmemişlik bir hayvan üzerinden tanımlanır. Bu, medeniyete verilen önemin göstergesidir. İnsanın hayvan doğası inkar edilir ve hayvanların medeniyetsizliği üzerinden kültür kutsanır. “Acımasız” taraflar da aslında kültür tarafından tanımlanıyor yoksa bir kuşu tek başına 30x30 cm tel kafes içinde yaşamı boyunca tutmak da; gıda için diğer hayvanları mezbahalarda beslemek ve 3-4 aylıkken kesmek de acımasızlık.. ama kültür bunu böyle tanımlamıyor. Dolayısıyla kendi acımasızlığını estetize etmiş insan canlıları olarak herkes mutlu ve iyi dünyasında yaşamaya devam ediyor. O yüzden acımasızlık, şiddet aslında makyajlanmış ve benimsenmiş olarak yaşatılıyor sadece insanın kendisine yöneldiği zaman sorun haline geliyor. Bu da canlı olarak insanın acımasızlığı.. Kısacası, kimse masum değil sadece acımasızlığın ve hayvanlaşmanın kabul edilebilirliği ölçütlerine uyup uymamak söz konusu.
Kişilik & Karakter konusunda 14,4b cevap paylaştı.
Evet acımasız olabiliyorum. Ama kimseye zarar vermek gibi değil, bana ihtiyacı olduğunu bilirken acı çekmesini izlemek gibi. Yani bana yapılan acının keyfini yaşamış oluyorum. İnsanları hayatıma zor alıp, kolay çıkarabiliyorum gibi gibi. Bu şekilde acımasız yanları olan biriyim
Vardır evet bazı konularda çok hassasım gözüm görmeyebiliyor daha sonra kıyamıyorum pişman oluyorum ama acımasızca davranabiliyorum elimde olmadan bazende haklıyımdır ama çoğu insanın acımasız olduğu tarzda konularda mesela çocuklara yaşlılara kadınlara karşı yapılan şiddette şiddeti uygulayan kişiye karşı olan nefretim öfkem aşşırı fazla olabiliyor merhametimde acımasızlığımda olması gerektiği kadar olması gerektiği yerlerde bu konuda insani yönlerinlerimin doğru bir şekilde işlediğini düşünüyorum kendimi bu yönde iyi geliştirmişim bence seviyorum bu yönümü 🧸🌸
Herkesin olduğu gibi benim de var. Merhamet ve şefkat duygum çok uçlardadır normalde. Ama insanım ve benim de sınırlarım zorlanınca, kötülüğe maruz kalınca, hak etmediğim olayları yaşamak zorunda bırakılınca bütün iyi yönlerim kayboluyor o an. Kırarım, incitirim ve bundan pişmanlık duymam asla. Beni düşünmeyeni ben de düşünmem. Ama dediğim gibi kolay kolay bu duruma gelmem. Çok büyük bir şey yaşamış olmam gerekir.
Acımasız derken şöyle bende bir şey var adını koyamadım. Laz damarı desen değil ne işe artık. Kafam atınca kimseyi gözüm görmüyor o an artık sarhoşum adeta ağzıma gelen duyguyu söylüyorum yani küfür değil yanlış anlaşılmasın o an ne hissediyorsam direk yüzüne söylüyorum içimi döküyorum. Ortalık yıkılıyor etraf alev almış. Sonra uyanıyorum ben ne yapmışım böyle ne gerek vardı bu kadar şeye diyip pişman oluyorum. Yani kısacası yufka yürekli biriyim ama bazen bir haller geliyor kimse tutamıyor. O an olanlar olacakk.
Hiçbir üzücü olaya üzülmüyorum. Cinayet işlesem bundan pişmanlık duymam gibi geliyor bana. Ama tüm bu tehlikenin farkında olup elimden geldiğince iyi bir insan olmaya çalışıyorum.
(Not: Hiçbir şey tamamen iyi ya da tamamen kötü değildir. İyi ve kötü bir arada bulunur. Yani birisine “iyi insan” ya da “kötü insan” diyemezsiniz. Hatta şu örneği de verebilirim: “kadınlar östrojen salgılar, erkekler de testosteron salgılar” demek doğru olmaz; çünkü her iki cinsiyet de her iki hormonu salgılar, yalnızca birini diğerinden çok daha fazla salgıladığı için o karakteristiğe sahip oluruz. Türkiye’de çok yok ama soya sosu içeren şeyler tüketen erkeklerde kadın memesi oluşur östrojen içerdiği için o ürün.)
#SelamGençlik 🍀 Net ve dürüst belirtmek istiyorum, merhametli de acımasız da değilim. Sadece olması gerektiği gibiyim. Lâyık olana merhametliyim. Müstahak olana acımasızım. Bunu seviyorum.. #TubaSueda 🍀
Evet var ama bu huyumu seviyorum bastırmaya da çalışmıyorum... Ben hak edene acımıyorum... Hele ki bana benim başarılarima engel olmaya çalışanlara ve beni haksız yere üzenlere kısacası ben haksızlık yapan insanlara acımıyorum... Ne kadar acı çekerse çeksin umrumda olmuyor..
İçimdeki merhameti açığa çıkarabilene adeta bir melek gibiyimdir. Diğer insanlara ise öyle kan kusturmam damarıma basmazsanız gül gibi geçinip gideriz ama çok isteyene acımasız yönlerimden birkaç tane serpiştiriyorum.
Var.. Empatiye ne kadar önem versem de bazen olmuyor, yapamıyorum. Ve karşımdakine acımasızca davranabiliyorum ya da bencil olduğum içindir, bilemiyorum ama bir şekilde bu duygumu kontrol altında tutmaya çalışıyorum.
Sürekli bir kapının arkasında tuttuğum, bir odaya hapsettiğim ve bir kutuya mühürlediğim "o" kişinin yüzeye çıkmasını istemiyorum. Ama çok zorluyorlar...
Var. Bana yapılan yanlışı unutmam ve asla affetmem. Eğer bir erkek tarafından üzüleceğimi anladığım zaman hiç sevmemiş gibi ayrılırım özellikle ihanet ederse