Sitede Türkçeyi güzel konuşma ve kullanma yarışması olsa kesinlikle ilk üçe girerim. Bu konuda fazlasıyla iddialıyımdır. TRT eski ana haber spikeri Fulin Arıkan'dan özel diksiyon dersleri ve Ankara Sanat Tiyatrosu sanatçılarından beden dili kullanımı eğitimleri aldım. Fulin hanım şunu söylemişti: Senin diksiyonun fazlasıyla iyi, senden seslendirme sanatçısı bile olur. Akıcı, temiz ve anlaşılır konuşurum. Vurguları ve tonlamaları, seslerin çıkış noktalarını maksimum doğrulukla kullanan ve konuştuğu zaman konuşması ilgiyle dinlenen biriyim. Bu konuda hiç mütevazi olamam. Canım kendim :)
@SwordOfDemocles Bir insanın dil konusunda iyi olması her zaman takdir edilmeli.. bu konuda emek vermiş olmak bile tek başına yeterlidir. Dilde ideal olarak belirlenenden bazı sapmalar iletişimle ilgili sıkıntı yaratmıyorsa sorun değildir ama “mütevazı” ve “mütevazi” çok karıştırılır ve birbirinden çok farklıdır. Arapça kökenli sözcüklerdir. Mütevazi, paralel demektir; mütevazı ise alçak gönüllü, gösterişsiz anlamına gelir. Mütevazi daha çok matematikte kullanılır. Mütevazı hayatlar (alçak gönüllü hayatlar).. Mütevazi hayatlar (paralel hayatlar, birbirine benzeyen uyumlu hayatlar) gibi kullanılabilir... Yapıcı küçük bir düzeltme.
Bir ara düzeltmek için uğraştım sonra dedim ki hiç dinlemeyecek anlamaya uğraşmayacak kişiler için daha akıcı olmanın ne önemi var. Aklımda mesleğimi yapmak gibi bir niyetimde yok kaldı ki yapsam bile neredeyse hepsinin hitabet sanatı, diksiyonu kötü halde sıkıntı olmuyor :D.
Her ne kadar diksiyon eğitimi almasak bile, en azından anlaşılabilir düzeyde konuştuğuma inanıyorum.. (Fazla ayrıntı, kendini övünme hastalığına giriyor biraz).. Bunu da ben sevmiyorum..
Fena sayılmaz mı? Çiçeğimsin diye söylemiyorum bayağı iyi bir dilin var bence. Özellikle akıcı konuşmana hayranım, senin kadar akıcı konuşabilsem daha ne isterim acaba 😄
çok dikkat ettiğim hususlardan biridir bu. Konuşurken yahut yazışırken olabildiğince anlaşılır, zengin fakat akıcı bir dil kullanırım. Düz olmayı pek sevmiyorum :))
Gerektiği zaman çok etkileyici konuşuyorum. Baya da dipleri düşüyor kadınların konuşmama jfjsjdj aksanlı bir şekilde İngilizce konuştuğum zamanı hiç söylemiyorum bile jfjsjd