Normal yaşamda bu kavramlarla o kadar karşılaşırız ki ama farkında bile olmayız bu kavramlar hayatımıza o kadar yön verir ki ama biz bunun farkında bile olamayız konu çok derin.
Ön yargı ve temkinli olmak ;
Bu iki kavram görünürde birbirine tezat olan kavramlar ama her ikisi de dikkate alınması gereken kavramlar ön yargılı yaklaşırsın kır şu zincirlerini derler, temkinli olursun rahat ol biraz oluruna bırak derler.
Bu iki kavramı ayna anda uygulayıp o dengeyi öyle kurmalıyız ki en uygun olanı yapılsın. Olaya ilişkiler açısından bakarsak yine bu iki kavram ortaya çıkar ama biz yine bir şeylerin farkına geç varırız.
Önyargı ile temkinli olmanın arasındaki farklar nelerdir?
Önyargı ; bireyde öteki bireylere, toplumsal kümelere karşı sevgi ya da düşmanlık duygusu uyanmasına yol açan, koşullanmış bir duygusal tutumu yansıtan sığ inanç. Temkinli olmak ise; tüm ihtimalleri ve riskleri göz önünde bulundurmak ve ona uygun bir şekilde davranmak anlamına gelir. Önyargı da önceden duyulmuş ve inanılmış ve buna göre aksi takdirde gelebilecek bütün herşeye algıları kapatmak söz konusudur. Fakat temkinli olmak önceden yaşanılan olaylardan ders çıkartılmış tecrübe kazanılmış ve bununla birlikte insanlara yargılayıcı değil de sorgulayıcı yaklaşmak hakim. Önyargı da sorgulama olmadan karşı tarafı dinlemeden, anlamadan sadece kendi inançlarıyla yargılama varken temkinli davranmak da bu durum tam tersidir. 😄
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Ön yargılı olmak tanımadan peşin hüküm vermek. Temkinli olmak ise kendini koruma altına almak demek. Bazı şeyleri kendi kendimize kurmadan sanş vermek ama bunun yanında koşulsuz güvenmeden karşımızdakini tanıyasıya kadar içimizdeki şüpheyi yok etmemeliyiz.
Kişilik & Karakter konusunda 14,6b cevap paylaştı.
Ben dalıyorum genelde beni koruyan şey sonsuz güvenmemek bu hayatta. Sonsuz güven vermeden kişilere şans veriyorum. Onlar da istedikleri gibi değerlendiriyorlar.
Temkinli olmak bir işi yapmadan önce kılı kırk yararak olabilecek veya oluşabilecek her türlü varsayımın önceden önlemlerini alarak atacağın o bir adımın binlerce kez provasını yapmak bana göre Ön yargı ise yaşayan yaşamayan işlevsel ya da değil kulaktan dolma bilgilerle veya daha öncesinden edilmiş tecrübeler veya başka insanların aktarımları doğrultusunda ortaya çıkan düşünce biçimi bana göre. Ve yine bana göre ön yargı bir yerde cahil insan işi. Araştıran okuyan insanları kendi bildiği gibi tanımak isteyen yargılamayan ve bu hayatta insanların başına her şeyin gelebileceğini ya da bir programın zamanla kendi kendine durabileceğini kabul edebilen bir insan ön yargılı olamaz..
Tabikide kişi hakkında iyi ya da kötü ön yargıda bulunmamamız gerekiyor lakin zaten özünde bunlar birbirinden farklı kavramlardır. Temkin bir nevi kendi kendini koruma içgüdüsüdür, önyargı ise kişiyi tanımadan tanımlamaya kalkar, bu yönden temkinli olmalı ve insanları tanımadan nesnel yargılar belirtmemeliyiz. Denge önemli tabii..
Ön yargı bilgisiz olarak yargısal düşünüp nokta koymak, temkinli olunca en azından konu veya kişi hakkında az çok bilgi sahibi olur ona göre şekil alırsın