İltifat etmek, özünde olumlu ve potizif bir anlam çağrıştırır bize.. Huyunu, yüzünü, gülüşünü, fikrini, tarzını, yaptığı işi övmek ve beğendiğini ifade etmektir..
"Çok güzelsin" denmesi, okurken bile hoşuna gider insanın doğal olarak.. Kimi insan pek alışık olmadığından olsa gerek; utanır, yanakları kızarır, kaçmaya çalışır.. Kimi de tuhaf bir şekilde şımarır nedense..
Buradaki ayrıntı şu ki; aynı iltifatı herkesten duymak aynı şeyi mi hissettiriyor bize? Kimine sadece bir teşekkür edip geçiştiriyoruz kiminin dediğini ise sık sık geri dönüp okuyoruz..
Bende bıraktığı etki ise ne utanma ne de şımarıklık.. İstediğim birinden duyduğum zaman heyecan ve mutluluk hissi naklediliyor içime..
Etkili ilifatın gerçeklik algısını bütünleştiren bir kaç şeyin bir araya gelmesi gereklidir. İltifatın gerçeklik payı, İltifatın davranış şekli gibi. İltifat hoş sözler silsilesidir. Gerçeklik şartı aranmaz. İltifata karşı duyarlı olanın çoğunlukla kadınlar olduğu sanılır. Oysa bir kadın için iltifat, göz kırpılması gibi cinsel bir sinyaldir sadece. Türün devamı için bu sinyale ihtiyaç vardır. Hepsi o kadar.. Kadınlar diğer kadınlardan aldıkları iltifatlara hep kuşkuyla bakmışlardır. Gerçeklik duygusu çok daha zayıf olan erkek ise iltifat kimden gelse hemen inanır. Tarih boyunca çokça örneği vardır. Kendilerine yapılan her iltifata hemen inanan erkekler, bu iltifatlar üzerine medeniyetler kurmuşlardır. İltifatlarla birbirlerini köleleştirmiş ve hatta ölüme göndermişlerdir. Sonra da özgürlük nutukları atmaya başlamışlardır. tabii büyük bir olasılıkla, yalnızca alkışlanmak için.
Kadın erkek farketmez kim duymak istemez ki🙂Kim duyduğunda mutlu olmaz ki🙂 Kimisi şımarır, kimisi utanır... Bence, iltifat edilen birisi şımarmayı hak edendir. Beni mi soruyorsan ki, ben güzel iltifatlar alırım; Odun, kalas, kazma.. vs. gibi😄 Bu nedenle pek şımaramıyorum 😄
Utandirmaz şımartmaz Benim için çok önemi yok Ama insan arada emek verdiği şeyler üzerinden Övülmek isteyebilir Ornek ; şair şiir yazar okunması için Yazar roman hikaye yazar okunması için Kimse okunmasin diye yazmaz
İcten içe şımartır, dıştan dışa utanirim sanırım.😄Gerci yaş aldıkça iltifat vs. böyle şeylerden gönlü geçiyor insanın pek bir anlam ifade etmiyor gibi..