Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar isimli kitabından bir alıntı: “Kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım , kötü yaşarım korkusuyla hiç yaşamadım.”
📌Çerofobi yani mutluluk korkusu kavramı mutluluğun ardından gelecek olan hüzün ve keder gibi olumsuz duygulardan kaçınmak amaçlı dolaylı yoldan mutluluktan korkma şeklinde tanımlanmaktadır.
📌Mutluluk korkusunun sebeplerine bakıldığında bu korkunun çocukluk döneminde oluşturulan şemalar ve kişinin sahip olduğu kültürel inançlar ile bağlantılı olduğu sonucuna varılmıştır. Örneğin toplumumuzda “çok güldük çok ağlayacağız.” tabirini duymayanımız yoktur.
📌Çerofobi tek başına bir hastalık veya sorun olarak kabul edilmezken psikolojik iyi oluş ve refah seviyesinin artması ile birlikte mutluluk korkusu yaşama oranının azaldığını söyleyebiliriz. Yapılan çalışmalarda cinsiyetler açısından bir fark görülmemesine rağmen kadınların erkeklere oranla obsesif düşünceler açısından daha hassas olmasından kaynaklı bu durumun kadın ve erkekleri farklı seviyelerde etkilendiği sonucuna ulaşabiliyoruz.
📌Çerofobi tedavisinde BDT teknikleri , geçmiş travmalarla çalışmak ve içgörü yönelimli psikoterapi yöntemleri, rahatlama stratejileri ve nefes egzersizleri kullanılmaktadır.
Bazı uzmanlar çerofobinin, bir çeşit anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırıyor. Kaygı bozukluğu olarak da bilinen anksiyete geçiren insanlar genellikle mantıksız derecede yüksek korku ve tedirginlik hisseder. Çerofobi de ise aynı tedirginlik durumu mutlu olmakla ilgilidir. Bir insanını çerofobisi olması demek, sürekli mutsuz olduğu anlamına gelmiyor. Ancak kişi sürekli kendisine mutluluk ve neşe getirebilecek faaliyetlerden kaçınıyor. Nac formülü dediğimiz bir formül var, nöronları değişmek aslında kolay. Önce nac nedir onu anlamalıyız, nac değişimin 4 adıdır, yıllar önce Amerika'da yapılan bir araştırmada insan bunu uygulayacak bağımlılığındab %90 kurtarabilirler. Ben bile denedim ve inanırmısınız %100 işe yaradı. Telefon bağımlılığım bitti ve 5 ay bıraktım ve hala devam ediyorum, acıyı zevke, zevki acıya bağlama psikolojisidir nac.
Merhaba sevgili KizlarSoruyor üyesi. Öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim🌸Mutsuzluk fobisi soruna gelir isek hayatta sürekli mutluluk veya mutsuzluk beklentisinde olmak birbirinin zıttı dahi olsa aslında çok gerçekçi bir beklenti değildir. Çünkü hayat hepimizin birçok kişiden duyduğu gibi inişli ve çıkışlıdır. Bunlardan etkilenme durumumuz bizlerin psikolojik iyi oluş halleriyle doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak istiyorsak ‘anda kalmak’ terimini biraz araştırmanızı öneririm. Anda kalmak yani içinde bulunduğu zamanı olumlu ya da olumsuz da olsa yaşamak.. Çok kolay gibi görünse de iş yapmaya geldiğinde başlarda biraz zorlanabiliriz. Ancak bizleri mutlu veya mutsuz eden durumlar yaşadıklarımız değil o yaşadıklarımıza yüklediğimiz anlam değerlerdir. Kişinin kendi bedenine, duygu ve düşüncelerine karşı farkındalığı ne kadar gelişirse anda kalmak o kadar kolaylaşır ☺️
Merhaba sevgili KizlarSoruyor üyesi sizin söylediğiniz duruma bir çeşit savunma mekanizması diyoruz.”Mizah savunma mekanizması”nıhayatınızda kullanıyor olabilirsiniz. Araştırmanızda fayda var 😊
Merhaba Merve hanım ayak fetişine sahibim makale okudum video izledim ama tam cevabını bulamadım bu ayak fetişinin bir tedavisi var mı varsa ne kadar etkili acaba