Sevmediğin bir insana öyle saygı duymazsın. Özellikle aşk ilişkilerinde. Ama normal hayatta belirli bir çizgi olması lazım tabi ki. İlk defa görüştüğün insana saygı çerçevesinde belirli bir hitap ve üslup ile konuşulması gerekir. Kim nasıl bir insan oluyorsa öyle karşılık görüyor zaten.
Bu herkesin kendi vereceği karar fakat benim için evet, saygı sevgiden de önce gelmelidir. Hangi ilişki olursa olsun, karşıdakini sevmesen de gösterdiğin saygı, seni nefret ve kin duygularına düşmekten bir nebze korur. Kişiselleştirmeden ilerlemene vesile olur. Oysa saygısız sevgi öyle mi? Seviyorum dersin ama sevdiğini yerden yere vurur, verebildiğin en büyük hasarı verme yarışına girersin. Sevdiğini idda edip, insan içinde aşağlar, hor görür, kısıtlar, şiddetim her türlüsünü uygular, özür olarak “sevdiğimden” dersin. Özrü kabahatinden büyük dediğimiz vakalar tamda bunlardır. Sözüm ona sevginin arkasına sığınıp, saygıyı tamamen gözden kaçıran ahmaklar. Evlilikte bile sevgi bitmişse, saygıyla en az hasarlı şekilde çözüme gidilebilirken, saygısı bitmiş sevgi sizi ancak yaşarken öldürür, sevginizi seviyesizleştirip, sizi ve karşıdakini yabancılaştırır. Kimseyi sevmek zorunda değiliz, ama saygı göstermek bir tercih olmamalı.
Evet. "Sana aşığım, seni deliler gibi seviyorum" deyipte bana küfür edebiliyorsa, insanların yanında rencide ediyorsa, sesini sürekli yükseltiyorsa bu saygısızlıktır ve beni tüketir. Sevgi, aşk yaşatan duygulardır. İnsana yaşam enerjisi verir. Hayata daha bir tutkuyla sarılır, sabahları ayrı bir mutlulukla bekler insan.
Saygısızlığa ayrıca sadakatsizlikte giriyor. Aldatmak karşı tarafa çok büyük bir saygısızlıktır. Ortadaki emeği, zamanı, anıları ve hayalleri harcar. İlişkinin kendisine edilen saygısızlık olur.
Bu yüzden 3S kuralı geçerlidir. "Sevgi, Saygı, Sadakat". Hiçbiri eksik olmamalıdır.
Evet kesinlikle, sevmediğin birine bir şekilde saygı duyabilirsin fakat sevdiğin birine saygın yoksa durum fazla sıkıntılıdır. Bu zaten sevgi olmaktan çıkıp, olsa olsa acımaktır, küçük görmektir karşında ki insanı. Bu duyguların olduğu yerde de sevginin esamesi okunmaz. İnsan ilişkilerinin tümünde saygı zorunluluk, sevgi tercihe bağlı ve duygularla alakalı bir durumdur. Seni çok sevdiğini söyleyen biri aynı zamanda insanların içinde bağırıp çağırmaktan geri durmuyorsa ya da düşüncelerini dinlemeyip sürekli göz ardı ediyorsa ve ne olursa olsun sürekli kendini haklı, seni haksız ilan ediyorsa bu ilişki ilişki olmaktan çıkıyor. Sevgin eksilse bile saygı devam ettiği sürece o kişiye farklı bir hayranlıkla bakıyorsun ve saygı duyduğun birini kırmaktan çekinirsin, düşüncelerini fikirlerini içtenlikle dinler ve dikkate alırsın. Yani ilişkilerde ki temel ve olması gereken tüm olgular kendiliğinden olur zaten...
saygı her şeyin başlangıcı ancak insan önce kendisine saygı duymalı yani özünde kendisine saygısı olan bir insan herkese saygı duyar.. ancak kendisine saygısı yoksa.. ne birisine saygı duyar nede sever.. saygı ve sevgi birbirine bağlı diye düşünmekteyim ben.. ama önce saygı.. her şeyin başı saygı ancak öz saygı insanın kendisine saygısı olacak önce..
Saygı duymasam bile saygı haddinde davrandığım muhatabiyetler oluyor. Sevgi hissetmediğim birine saygılı davranırken bu, onun şerrinden korunmak için oluyor genelde. Sevgi hissimin kâlbimden taşarak gittiği bir muhatabiyette ise saygı hatta hayranlık da kendiliğinden taşıyor. Saygı vazgeçilmez her diyalogda, fakat bence sevgi mühim ayrıntıları belirliyor. Sevgi benim için daha öncelikli...🦄🍀🍏⭐❤️
Saygı benim gözümde her şeyin üstünde ve saygı göstermediğin birini sevemezsin zaten. İnsan olmanında en temel kavramı olduğunu düşünüyorum, “kendini insan sananların değil”, gerçekten insan olanların. Bu olduğu takdirde gerisi de geliyor bir şekilde…
Saygı tabiki sevgiden önce gelmeli. Bir insanı sevmek zorunda değilsiniz ama saygı duymak zorundasınız. Ayrıca daha önce çok sevdiğiniz birini artık sevmiyorda olabilirsiniz, saygı her zaman kişiler arasındaki mesafeyi korur ve siz saygılı olursanız çevrenizdeki kişilerde size saygı çerçevesinde yaklaşır.
Sevgiyle beraber olmalı. Ama en önemlisi her zaman eksilmeden gevşetmeden saygı devam etmeli. Genel olarak ilişkinin devaminda saygi hep azalir. Ama karşindaki 10 yıllık eşinde arkadaşin da olsa fikirlerine dusuncelerine seçimlerine saygi devam etmeli.
Bir ilişki saygı olmadan yürümez. Sağlıklı bir ilişkide önce saygı gelir, çünkü sevgi bittiği yerde saygıyla da ilişki yürür. Ancak Saygı olmadan sevgi olduğunda görüyoruz işte çevremizde psikopatca seven adamlar kadınlar toksik ilişkiler...
Kesinlikle! Saygısı olan insanın sevgisi de saygısı kadar büyük olur. Ama saygısız insandan her şey beklernir, bir süre sonra sevgi de kalmaz saygı da...
Saygı duymayan bir insan sevmiyordur. Sürekli saygısızlık yapıp, yapıp sonra seni seviyorum diyen bir insana herkes deli gözü ile bakar. Sözleri ve fiilleri birbirini tutmadığı için.
Bence evet. Saygı önemli . Şu zamana kadar kadınların başına erkekler yüzünden kötü ne geliyorsa (şiddet vb ) sebebi kadınların sevgiye inanıp saygıyı ikinci plana atmalarından kaynaklıdır. Sevgiler...