Özele bakarsak o günün hava durumu insanın davranışını, o bölgenin iklimi o bölgedede yaşayan insanların genel davranışlarını etkiler mi? Yaşadığımız coğrafyanın iklimi tarım, hayvancılık, ekonomi, kültür faaliyetleri, endüstri dağılımı, yönetim ve ulaşım gibi alanlarda büyük ölçüde pay sahibidir. İklim, yaşadığımız coğrafyanın toplumunun yaşam kalitesini etkiler. İnsanlar doğayı belli bi' oranda olumlu ve olumsuz anlamda şekillendirebilirler. Primitif yaşamda kuralları büyük ölçüde doğa belirlerdi. Modern dünyada ise insan belli bir oranda doğayı kendi lehine kullanmayı öğrendi. Yaşantımız üzerinde bunca belirleyici etken olan iklim elbette karakterimizi etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.
Fransız düşünür Montesquieu'nun ''İklimlere göre insanlar'' teorisinde bu konuya daha kapsamlı bir şekilde değinilmiş. Aynı zamanda İbn Haldun'da iklimin insan karakteri üstünde rol oynadığı kanısında.
yani mevsimlerin insanların moral yapısına davranışlarına etkisi olduğunu bende birkaç yerde okumuştum..
Ancak ben hem melankolik bir adamım her mevsim aynıyım tabi kış mevsiminde bir tık daha ilerletiyorum işi yazları bir adım geriye hepsi bu..
yoksa insan her mevsimde hüzünlenecek bir şey bulur üzülecek üzülür mutsuz olacak insan olur mevsimlerin havanın yağmurun güneşin insana etkisi sanırım yaşadıklarından aldıklarıyla sınırlıdır diye düşünüyorum ben
Birinci link, konu hakkında Nature dergisinde çıkan bir araştırma, ikinci link de bu araştırmayı haberleştiren Washington Post. Araştırma, ılıman iklimlerde yaşayan insanların, soğuk iklim insanlarına göre daha ılımlı, kolay iletişim kurulabilir, daha dışa dönük ve daha sosyal olduklarını ortaya koymuş. @__Agapi__ seviyeyi yükseltmeye devam ediyor, durduramıyoruz 😀💐
Bence uzun süreli yasam kosullarin da etkiler. Bizim gibi 4 mevsimi yasayan insanlar da dönem dönem bazi etkileri olur. Genel anlamda ise bir sorun olmaz diye dusunuyorum.
Yağmurlu ve kapalı havada biraz daha duygusal oluyorum ve bu bir gerçek rusyada ki insanlar çok melankolik. İngiltere de en çok psikoloğa giden ülkeymiş.